Αθήνα και Άγκυρα ακύρωσαν πολεμικές ασκήσεις μεσαίου μεγέθους που είχαν προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο



Ένα άρθρο που προβληματίζει είδαμε σήμερα στην ”ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”


Συγκεκριμένα το απόσπασμα αναφέρει:

”Εν τω μεταξύ, ορισμένοι τομείς επικοινωνίας παραμένουν ανοιχτοί, όπως οι στρατιωτικές ασκήσεις. Σε μια αμοιβαία κίνηση, Αθήνα και Άγκυρα ακύρωσαν πρόσφατα ασκήσεις μεσαίου μεγέθους που είχαν προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, αντίστοιχα. Αυτή η ενέργεια, πρωτίστως συμβολική, ξεφεύγει από τα όρια που θέτει το μνημόνιο του 1988 που περιορίζει τις ασκήσεις μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου.”

Δηλαδή η Τουρκία προκαλεί και εμείς ”παγώνουμε” τις ασκήσεις!

Την ιδία στιγμή τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν:


”Οι λεγόμενες συνομιλίες εξομάλυνσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, τα αποτελέσματα των οποίων είναι ήδη γνωστά, ξεκινούν σύντομα. Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν αναμένεται να μεταβεί στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου για να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίδη.

Πηγές με γνώση του τουρκοελληνικού διαλόγου είπαν στην Καθημερινή ότι η Ελλάδα δεν έχει παρεκκλίνει από τη δημόσια γνωστή στάση της για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας.

Αυτή η στάση σημαίνει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να κατέχει τουρκικά νησιά, θα συνεχίσει να εξοπλίζει νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς, θα διατηρήσει τον στόχο της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και θα παρενοχλήσει τα τουρκικά αεροσκάφη στον διεθνή εναέριο χώρο.

Ενώ η Τουρκία έχει προτείνει όλα τα θέματα στο Αιγαίο να συζητηθούν ως πακέτο, δηλώνοντας ότι είναι όλα αλληλένδετα, η Αθήνα αντιτίθεται στο να παραπεμφθούν όλα τα θέματα στο Διεθνές Δικαστήριο ως πακέτο. Ισχυρίζοντας ότι τα μόνα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών είναι το μοίρασμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας, η διοίκηση της Αθήνας πέρασε και ψήφισμα στη Βουλή της που απαγορεύει τη συζήτηση των θεμάτων ως πακέτο.

Σημαντική καμπή για τη διαμόρφωση των επόμενων βημάτων που αναμένεται να γίνουν μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, υποστηρίζεται ότι η συνάντηση Φιντάν – Γεραπετρίτη. Εκείνη την ώρα, το Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου Συνεργασίας (HLCC) προγραμματίζεται να συνεδριάσει στην Άγκυρα μεταξύ του Προέδρου Ερντογάν και του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη.

Ωστόσο, η Καθημερινή ανέφερε ότι προς το παρόν και οι δύο πλευρές πηγαίνουν στη συνάντηση της 8ης Νοεμβρίου χωρίς να διακυβεύονται οι βασικές τους θέσεις.

Πηγές της εφημερίδας ανέφεραν ότι στη συνάντηση αναμένεται να συνεχιστούν οι συζητήσεις με στόχο την εξεύρεση πιθανών πεδίων κοινής κατανόησης.

Πηγές ανέφεραν ότι ο Γεραπετρίτης και ο Φιντάν ανέλαβαν την πολιτική ευθύνη και ότι αναμενόταν ότι θα χρειαζόταν και τεχνική φάση, αλλά αυτό το ενδεχόμενο προς το παρόν φαίνεται μακρινό.

Εν τω μεταξύ, η Καθημερινή ανέφερε ότι οι δύο χώρες ακύρωσαν πρόσφατα ασκήσεις μεσαίας κλίμακας που είχαν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ως αμοιβαία «χειρονομία». Η Τουρκία και η Αθήνα δεν έκαναν ούτως ή άλλως ασκήσεις μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να μην επηρεαστεί ο τουρισμός στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του μνημονίου που υπέγραψαν το 1988. Ωστόσο, η ακύρωση των ασκήσεων τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ξεπερνά τα όρια αυτού του μνημονίου.”