Πανικός πολέμου: Στην Κύπρο ανοίγουν καινούργια καταφύγια



Η εγγύτητα των συγκρούσεων και των επιθέσεων στη Μέση Ανατολή με τις ακτές της Κύπρου έχει φέρει προφυλάξεις ενάντια στο ενδεχόμενο ενός «μεγάλου περιφερειακού πολέμου».

Η επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα φάνηκε και στους ουρανούς της Κύπρου, όπως σημειώνει τουρκικό δημοσίευμα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία αφενός ανοίγει τις πόρτες της στους πρόσφυγες που φτάνουν στο νησί από το Ισραήλ και τον Λίβανο και αφετέρου αναθεωρεί τα μέτρα που μπορεί να χρησιμοποιήσει στο κοινό σε περίπτωση επίθεσης, όπως καταφύγια.

Σύμφωνα με τα νέα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (CNA), η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πατήσει το κουμπί για να αυξήσει τον αριθμό των καταφυγίων στα νότια του νησιού.

Επί του παρόντος, τα καταφύγια που βρίσκονται στα νότια του νησιού είναι έτοιμα να φιλοξενήσουν το 30 τοις εκατό του πληθυσμού της χώρας εάν χρειαστεί.

«Περιμένουμε λίστες ναών με υπόγειους χώρους»

Ο Εκπρόσωπος Πολιτικής Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Παναγιώτης Λιασίδης ανακοίνωσε στο CNA ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για αύξηση του αριθμού των καταφυγίων. Ο Λιασίδης ανέφερε ότι υπάρχουν σήμερα 2200 καταφύγια στη νότια Κύπρο, τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε αστικά κέντρα και πυκνοκατοικημένες περιοχές και ο αριθμός τους επιχειρείται να αυξηθεί με την προσθήκη νέων περιοχών.

«Είμαστε σε επικοινωνία με τις Αρχιεπισκοπές και τους Μητροπολίτες. Περιμένουμε να μοιραστούν μαζί μας τις λίστες των ναών με υπόγειους χώρους», είπε ο Λιασίδης, εξηγώντας ότι τα καταφύγια είναι ειδικά εξοπλισμένα και υπάρχουν ασφαλείς χώροι όπου οι πολίτες μπορούν να καταφύγουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

 Σημείωσε ότι εάν τα σπίτια έχουν υπόγειους χώρους, οι κάτοικοι μπορούν να καταφύγουν εκεί.

«Μπορεί να καλυφθεί το 30% του πληθυσμού

Σε ερώτηση για το αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα 2200 καταφύγια, ο Λιασίδης είπε ότι τα περισσότερα καταφύγια είναι εξοπλισμένα και διαθέτουν τουαλέτες και δεξαμενές νερού και ότι όσοι δεν έχουν τουαλέτες θα εξοπλιστούν με φορητές τουαλέτες ξηρού τύπου σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, σημείωσε ότι όλα τα καταφύγια σχεδιάστηκαν για βραχυπρόθεσμες διαμονές και θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών και αεροπορικών επιδρομών.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Λιασίδης είπε ότι τα υπάρχοντα καταφύγια μπορούν να φιλοξενήσουν σήμερα περίπου το 30% του πληθυσμού και στόχος τους είναι να καλύψουν το 70% των πολιτών.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα κινητοποιηθεί σημαντικός πληθυσμός σε περιόδους κρίσης και κάποιοι θα εμπλακούν σε ζωτικής σημασίας υπηρεσίες.

Ανησυχία στο Κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό τμήμα της Κύπρου

Προφυλάξεις που πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση έκτακτης κατάστασης βρίσκονται στο προσκήνιο και στους Τουρκοκύπριους στην Κατεχόμενη Κύπρο.

Μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, οι Τουρκοκύπριοι άρχισαν να συζητούν τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν στο βόρειο τμήμα του νησιού σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης. Πολλοί χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αμφισβήτησαν τον αριθμό των καταφυγίων στα βόρεια του νησιού και συζητούν αν τα υπάρχοντα καταφύγια καλύπτουν τις ανάγκες.

Στο θέμα του καταφυγίου εστιάζουν και οι Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι. Οι δημοσιογράφοι θέτουν το ερώτημα εάν οι περικοπές που γίνονται ειδικά για την Πολιτική Άμυνα χρησιμοποιούνται για βασικές ανάγκες όπως στέγαση.

«Οι εκκενώσεις συνεχίζονται με πλήρη ταχύτητα»

Καθώς η κρίση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται, οι εκκενώσεις από το Ισραήλ και τον Λίβανο προς την Κύπρο συνεχίζονται αμείωτες.

Το Σαββατοκύριακο, η Αυστραλία εκκένωσε περίπου 500 πολίτες της από τον Λίβανο μέσω Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του αυστραλιανού και κυπριακού Τύπου, οι εκκενωμένοι θα σταλούν στις χώρες τους με ειδικές πτήσεις τις επόμενες ημέρες.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν στην Κύπρο δια θαλάσσης από τον Λίβανο αυξάνεται καθημερινά. Όσοι βρουν θέση σε πολυτελή γιοτ σε εξωφρενικές τιμές αποπλέουν από τον Λίβανο και φτάνουν στη Μαρίνα της Αγίας Νάπας.

Gazete Duvar