Η Ρουμανία αγοράζει τουρκικά στρατιωτικά τεθωρακισμένα οχήματα



Η τουρκική εταιρεία Otokar ανακοίνωσε ότι κέρδισε τον διαγωνισμό των 32 δισ. λιρών για την εξαγωγή του τακτικού τεθωρακισμένου τροχοφόρου οχήματος COBRA II 4×4 στη Ρουμανία.

Η τουρκική εταιρεία Otokar ανακοίνωσε ότι κέρδισε τον διαγωνισμό για την αγορά ελαφρών τεθωρακισμένων οχημάτων με τακτικούς τροχούς 4×4 που προκήρυξε η εταιρεία Romtehnica SA του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στη Ρουμανία, αναφέρει το savunmasanayist.com.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, θα παραχθούν συνολικά 1059 τροχοφόρα ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα τακτικής COBRA II 4×4 και ορισμένες μονάδες ολοκληρωμένης επιμελητείας, εκ των οποίων τα πρώτα 278 θα παραχθούν στα εργοστάσια της Otokar στην Τουρκία και τα υπόλοιπα στη Ρουμανία σε μια δομή που θα δημιουργηθεί μελλοντικά.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρουμανία έχει ένα πρόγραμμα πολλαπλών χρήσεων με στόχο τον εξοπλισμό του στρατού με τεθωρακισμένα οχήματα 4Χ4, την αγορά 1.059 ελαφρών τεθωρακισμένων τακτικών οχημάτων σε νέες διαμορφώσεις με εκτιμώμενο κόστος 4,58 δις.

Παρά το γεγονός ότι αρκετοί διαφορετικοί κατασκευαστές από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρθηκαν για το πρόγραμμα, ήδη από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, ο μόνος συμμετέχων που υπέβαλε πρόταση για αυτήν τη δημοπρασία  της Ρουμανίας ήταν η τουρκική εταιρεία.

Η τουρκική εταιρεία τονίζει ότι έχει ήδη δεκάδες χιλιάδες πωλήσεις του εξοπλισμού της παγκοσμίως και ότι τα προϊόντα είναι «δοκιμασμένα σε μάχη σε περιοχές με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας».

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προγράμματος για την αγορά τεθωρακισμένων οχημάτων, το μέγιστο βάρος του αυτοκινήτου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10.580 κιλά – αυτές είναι οι επίσημες απαιτήσεις του Υπουργείου Άμυνας.