Η Ρωσία μεταφέρει πυρηνικούς πυραύλους σε θέση μάχης



Συστήματα εκτόξευσης πυραύλων με πυρηνική ικανότητα έχουν μεταφερθεί στις «οδούς μάχης περιπολίας» της Ρωσίας, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Το πρακτορείο ειδήσεων Tass δημοσίευσε ότι ήταν συστήματα εκτόξευσης του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Yars (ICBM) που αναπτύσσονται στο Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας.

Το πρακτορείο, σύμφωνα με το Newsweek, ανέφερε ότι ελέγχει την «ετοιμότητα» του προσωπικού και του εξοπλισμού «για μακροχρόνιες επιτόπιες εργασίες».

Το Yars RS-24 (ονομασία ΝΑΤΟ SS-29) είναι ένας στρατηγικός πυρηνικός πύραυλος με βεληνεκές έως και 12.000 χιλιόμετρα και ακρίβεια 250 μέτρων, σύμφωνα με το στρατιωτικό και αμυντικό έντυπο Army Recognition. Μπορεί να τοποθετηθεί σε φορτηγά μεταφοράς ή να αναπτυχθεί σε σιλό. 

Ο πύραυλος μπορεί να φτάσει οπουδήποτε στην Ευρώπη.

Το πρώτο σύνταγμα Yars RS-24, αποτελούμενο από τρία τάγματα, αναπτύχθηκε το 2011, ενώ δύο τάγματα του δεύτερου συντάγματος τέθηκαν σε υπηρεσία μάχης τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το ρωσικό δημοσίευμα ανέφερε ότι το προσωπικό εκτελεί καθήκοντα που περιλαμβάνουν «δοκιμές ενεργειών ελιγμών σε διαδρομές μάχης περιπολίας ως μέρος του καθήκοντος μάχης», καθώς και οργάνωση μάχης καμουφλάζ και προστασίας.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass δημοσίευσε βίντεο με συστήματα εκτοξευτών για τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Yars (ICBM) που κυκλοφόρησε στο Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας
«Ο στρατός θα ασχοληθεί επίσης με ζητήματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των ομάδων δολιοφθοράς και αναγνώρισης», πρόσθεσε το πρακτορείο. Από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής του στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εκδώσει διφορούμενες απειλές για τα πυρηνικά όπλα της χώρας του, οι οποίες έχουν ενισχυθεί από προπαγανδιστές του Κρεμλίνου που διαλαλούν τις πυρηνικές δυνατότητες της Μόσχας και απειλούν με επιθέσεις στις χώρες που υποστηρίζουν το Κίεβο.

Ωστόσο, οι ειδικοί αμφιβάλλουν ότι ο Πούτιν θα καταφύγει στην ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων, τα οποία έχουν μικρότερο βεληνεκές από τα στρατηγικά όπλα, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πεδίο της μάχης.

Τον περασμένο μήνα, ο Πούτιν ανακοίνωσε αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Μόσχας, περιγράφοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Αυτά περιλαμβάνουν τώρα τη δυνατότητα χρήσης τους εναντίον μη πυρηνικών κρατών που υποστηρίζονται από πυρηνικές δυνάμεις, σε μια νύξη για την Ουκρανία.