Ισχυρές αντιδράσεις για τους ΕΠ.ΟΠ.



ΘΕΜΑ: Δηλώσεις κ. ΥΦΕΘΑ στο «Κανάλι Ένα 90.4FM» για ΕΠΟΠ

ΣΧΕΤ.:      

Το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Στρατιωτικών (ΠΑ.Σ.Ε.Σ.) έγινε κοινωνός πολλών παραπόνων μελών του του θεσμού ΕΠΟΠ με όσα είπε σε συνέντευξή του στο «Κανάλι Ένα 90.4 FM» και στους δημοσιογράφους Βελίκα Καραβάλτσιου και Γιώργο Σαραντάκο ο κ. ΥΦΕΘΑ.

https://www.mod.mil.gr/synenteyxi-yfetha-gianni-kefalogianni-kanali-90-4-fm-toys-dimosiografoys/

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε πως «Ο θεσμός των Επαγγελματιών Οπλιτών είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς καλύπτουν κρίσιμες ειδικότητες μέσα στο Στράτευμα. Με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία μόλις συμπληρώσουν το πεντηκοστό έτος παύει η εργασιακή τους σχέση με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Υπάρχουν σκέψεις από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το πώς μπορούμε να κρατήσουμε μια σειρά από πολύ χρήσιμα στελέχη, παρατείνοντας αυτό το χρονικό όριο. Απαιτείται μια νομοθετική ρύθμιση, την οποία θα παρουσιάσουμε πολύ σύντομα.».

Περιμέναμε όλο αυτό το διάστημα μήπως ο κ. ΥΦΕΘΑ ανασκευάσει τις δηλώσεις του αλλά «εις μάτην». Είναι σαφές πως οι ανωτέρω δηλώσεις έρχονται σε πλήρη ρήξη με όσα «κατά καιρούς» τόσο εσείς όσο και ο προκάτοχός σας έχετε αναφέρει και δεσμευτεί δημόσια. Δηλαδή πως υφίσταται επιτελική επεξεργασία για λύση «πακέτο» για όλα τα στελέχη του εν λόγω θεσμού. Είναι «ηλίου φαεινότερο» πως όλες αυτές οι βαρύγδουπες δεσμεύσεις σας «πάνε περίπατο» και πλέον οδηγούμαστε σε νομοθετική ρύθμιση για παραμονή άνω του 50 έτους της ηλικίας τους περιορισμένου αριθμού ΕΠΟΠ ενώ προφανώς για τους υπόλοιπους θα γίνει παύση της εργασιακής τους σχέσεις με τις ΕΔ.

Μάλιστα, μόνο εντύπωση δεν μας κάνει ότι ο κ. ΥΦΕΘΑ ανέφερε για «χρήσιμους» και όχι για «χρήσιμους για τη μαχητική ισχύ των ΕΔ». Το έχουμε δυστυχώς «ξαναδεί αυτό το έργο». Να παραμένουν δηλαδή οι «αρεστοί και όχι οι άριστοι». Θυμίζουμε απλώς το τι συμβαίνει τα τελευταία έτη με τους ΕΟΘ όπου αποστρατεύονται μάχιμα στελέχη που υπηρετούν στην «πρώτη γραμμή» και σε «ζωτικής σημασίας  επιτελικές θέσεις» ενώ παραμείνουν στρατιωτικοί που υπηρετούν στο ΣΓ ΥΕΘΑ χωρίς να εκτελούν στρατιωτικά καθήκοντα και με «ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΗΔΕΝΙΚΗ» προσφορά στη μαχητική ισχύ των ΕΔ.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω παρακαλούμε θερμά για ενέργειές σας ώστε να υπάρξει άμεση λύση για όλο το προσωπικό του θεσμού ΕΠΟΠ.

Παρακαλούνται οι βουλευτές των Ελλήνων, στους οποίους κοινοποιείται το παρόν, όπως συνδράμουν δια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ώστε να λυθεί το πρόβλημα απομάκρυνσης των ΕΠΟΠ στο 50 έτος της ηλικίας τους άνευ σύνταξης.