Κεφαλογιάννης για την μετεγκατάσταση της 1ης ΤΑΞΑΣ και το ενδεχόμενο δημιουργίας αμερικανικής βάσης στο Στεφανοβίκειο



Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΦΕΘΑ) κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης τοποθετήθηκε σήμερα, Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024, αναφορικά με την βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των αποφοίτων Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων εξ’ Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) και σχετικώς με το ενδεχόμενο δημιουργίας αμερικανικής βάσης στο Στεφανοβίκειο, κατά τη συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων.


Σε ό,τι αφορά τους αποφοίτους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων εξ΄ Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι, η νομοθεσία (Ν.3883/2010) εισήγαγε διακρίσεις στον καταληκτικό βαθμό για τους Αξιωματικούς όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ανήκουν στην κατηγορία Ειδικών Καταστάσεων, με κριτήρια την προέλευση, την επαγγελματική και ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, την αποφοίτηση από τα υποχρεωτικά σταδιοδρομικά σχολεία και την υγειονομική τους κατάσταση. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η εξέλιξη των εν λόγω στελεχών συναρτάται από την πλήρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε πως στους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων χορηγούνται ευεργετήματα και διευκολύνσεις σε ζητήματα μεταθέσεων, θέσεων υπηρέτησης, εκτέλεσης υπηρεσιών και συμμετοχής σε ασκήσεις. Η ενδεχόμενη εξίσωση όλων των κατηγοριών προσωπικού θα προκαλούσε ζητήματα δικαιοσύνης, αξιοκρατίας και διασάλευσης της ιεραρχίας και της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το Στεφανοβίκειο και η 1η ΤΑΞΑΣ

Σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας αμερικανικής βάσης στο Στεφανοβίκειο ο ΥΦΕΘΑ κ. Κεφαλογιάννης υπενθύμισε πως τελεί σε ισχύ η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, εξυπηρετώντας τον ευρύτερο σχεδιασμό αμυντικής πολιτικής του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, o ΥΦΕΘΑ τόνισε ότι η 1η ΤΑΞΑΣ μετεγκαταστάθηκε προσωρινά και συνεχίζει να επιτελεί το επιχειρησιακό και επισκευαστικό της έργο. Η τελική απόφαση για την οριστική της θέση θα ληφθεί κατόπιν εξέτασης όλων των παραμέτρων και των διαθέσιμων επιλογών που θα εξασφαλίζουν πρωτίστως την ασφάλεια του προσωπικού και των αεροπορικών μέσων, ικανοποιώντας παράλληλα στο ακέραιο τις επιχειρησιακές απαιτήσεις, ενώ η διαδικασία αποτίμησης του μεγέθους της οικονομικής επιβάρυνσης που προκλήθηκε από την κακοκαιρία «Daniel» βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις

Ο ΥΦΕΘΑ απηύθυνε σήμερα, Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, ομιλία με θέμα «Προτεραιότητες της Εξωτερικής και Αμυντικής πολιτικής της Ελλάδας» στο πλαίσιο των εργασιών της Υποεπιτροπής για τις Διατλαντικές Σχέσεις (Πολιτική Επιτροπή) και της Υποεπιτροπής για την Ανθεκτικότητα και την Πολιτική Ασφάλεια (Επιτροπή Δημοκρατίας και Ασφάλειας) της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων.

Ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε ότι η ειρηνική διάθεση, ο σεβασμός του Δικαίου και η αναβάθμιση της ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν βασικούς άξονες της ελληνικής αμυντικής πολιτικής, παράλληλα με την ουσιώδη συμβολή της ως αξιόπιστος Σύμμαχος, Γείτονας και Εταίρος στην περιφρούρηση της περιφερειακής αρχιτεκτονικής ασφάλειας και την ενδυνάμωση του διεθνούς συλλογικού συστήματος ασφάλειας και άμυνας.

Εξήγησε ότι η Αμυντική Πολιτική της Ελλάδας εδράζεται στην αρχή της διεθνούς ειρήνης, σε δημοκρατικές αξίες, όπως η ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο. «Διότι», είπε, «επιδιώκουμε την ειρηνική συνύπαρξη με τα γειτονικά μας κράτη, σύμφωνα με τις Αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ επιλέγοντας την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών έναντι της πολιτικής των κανονιοφόρων και των απροκάλυπτων απειλών, χωρίς όμως να αποδεχόμαστε οποιαδήποτε τυχόν απόπειρα επιβολής τετελεσμένων».

«Παράλληλα, όμως, με δυναμική και αποφασιστικότητα αναβαθμίζουμε την αμυντική-αποτρεπτική ισχύ της χώρας με μια σειρά ενεργειών και μεταρρυθμίσεων που ονομάζουμε «Ατζέντα 2030«. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις γίνονται ευέλικτες και σύγχρονες, ικανές να προσαρμόζονται στο νέο, ρευστό και σύνθετο πεδίο μάχης ώστε να συνεχίσουν να διαφυλάττουν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ελλάδας, προκειμένου να συνεχίσει να δρα ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στη γειτονιά μας και ως πολύτιμο μέλος της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ» πρόσθεσε.

«Το διεθνές γίγνεσθαι παραμένει ασταθές και ευμετάβλητο. Οι συγκρούσεις των τελευταίων ετών, οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι νέες συμβατικές και υβριδικές απειλές, αλλά και η περιφερειακή κατάσταση, έχουν δραματικά επιδεινωθεί», παρατήρησε.

Επισήμανε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις αναδιοργανώνονται σε ένα σύγχρονο και ευέλικτο σχήμα με επαρκή στελέχωση και ενεργό εξοπλισμό, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούμε ένα νέο οικοσύστημα άμυνας και καινοτομίας, με το οποίο, σε στενή συνεργασία με πανεπιστήμια, δεξαμενές σκέψης και ιδιωτικές εταιρίες, στοχεύουμε να σχεδιάζουμε και να κατασκευάζουμε νέα συστήματα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των ελληνικών και συμμαχικών Ενόπλων Δυνάμεων».

«Στο πλαίσιο αυτό», συνέχισε, «εμβληματικό έργο αποτελεί η δημιουργία ενός θόλου anti-drone, που θα επιτρέπει στις Ένοπλες Δυνάμεις μας να επιχειρούν προστατευμένες από την απειλή των drones».