Τρομοκρατημένη από την ελληνική αεροπορική υπεροχή η Τουρκία ξεκίνησε την ναυπήγηση των αντιτορπιλικών TF-2000



Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ευελπιστεί να αποκτήσει 8 τέτοια σκάφη αεράμυνας για την προστασία του πολεμικού του ναυτικού από τα ελληνικά μαχητικά και τους φονικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της AFSAT που δημοσιεύθηκαν λίγες ημέρες νωρίτερα, η Τουρκία και επίσημα ξεκίνησε την ναυπήγηση του πρώτου εγχώριου σχεδιασμού αντιτορπιλικού αεράμυνάς της ονόματι TF-2000.

Ξεκίνησε η Κατασκευή των TF-2000
Το πολεμικό πλοίο, το οποίο σχεδιάστηκε από το γραφείο σχεδιασμού προγραμμάτων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, θα ναυπηγηθεί στο ναυπηγείο Istanbul Naval Shipyard της Τουρκίας. Σύμφωνα με παλαιότερες αναφορές, η Άγκυρα σκοπεύει να αποκτήσει 8 τέτοια πλοία.

Οι Τούρκοι θέλουν να επιχειρήσουν τα αντιτορπιλικά αεράμυνας της κλάσης TF-2000 ως πλατφόρμες περιφερειακής αεράμυνας, εκμεταλλεύοντας τους αισθητήρες τους για να παράσχουν προστασία σε μεγάλα πλοία των στόλων τους. Μεταξύ του εξοπλισμού που θα φέρει η κλάση περιέχεται το AESA ραντάρ CAFRAD (εμβέλειας 300 χιλιομέτρων), οι πύραυλοι αεράμυνας Siper και Hisar, οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι Atmaca και ο πύραυλος κρουζ Gezgin.

Κάθε αντιτορπιλικό της κλάσης TF-2000 θα έχει μήκος 150 μέτρων και εκτόπισμα 8.300 τόνων. Τα σκάφη θα φτάνουν μέγιστη ταχύτητα 26 κόμβων, αναφέρουν τουρκικές πηγές. Οι πύραυλοί τους θα εκτοξεύονται από ένα κάθετο σύστημα εκτόξευσης (VLS) τύπου MIDLAS των 96 κελιών.

Οι Τούρκοι σκοπεύουν να προσθέσουν στα αντιτορπιλικά και περιορισμένες ανθυποβρυχιακές δυνατότητες, όπως την εγκατάσταση συστημάτων σόναρ και την δυνατότητα εκτόξευσης τορπιλών.

Τουρκικά μέσα με αφορμή την ανακοίνωση της έναρξης ναυπήγησης του πρώτου πλοίου της κλάσης TF-2000 σχολίασαν πως «τα αντιτορπιλικά αεράμυνας θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην υπεράσπιση των τουρκικών συμφερόντων στην Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στην Μαύρη Θάλασσα, περιοχές οι οποίες φιλοξενούν γεωπολιτικές εντάσεις και προκλήσεις ασφαλείας».

Δεδομένων αυτών και λαμβάνοντας υπόψη ολόκληρο το υπόβαθρο των τουρκικών φιλοδοξιών, η κλάση αντιτορπιλικών TF-2000 ναυπηγείται για να βοηθήσει την Άγκυρα να προβάλει την ισχύ της σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου. 

«Μέχρι στιγμής ο τουρκικός ναυτικός στόλος δεν διέθετε σκάφη ειδικά σχεδιασμένα για αποστολές αεράμυνας, τα οποία μπορούν να προστατεύσουν άλλα πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού από εισερχόμενους πυραύλους υψηλής ταχύτητας και μεγάλου βεληνεκούς» πρόσθεσαν κάποια τουρκικά μέσα.

Καταλαβαίνετε πως η κλάση TF-2000 είναι η τουρκική απάντηση στην ελληνική υπεροχή στον αέρα, όπου η Ελλάδα υπερτερεί με σύγχρονα μαχητικά (F-16V, Rafale και μελλοντικά F-35A) και τους σχετικούς φονικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους που μπορούν να φέρουν αυτά τα αεροσκάφη.