Κάποιοι και στην Γαλλία δεν θέλουν να εξοπλιστεί το ελληνικό ΠΝ με στρατηγικούς πυραύλους Κρουζ MdCN



Κύκλοι στο Παρίσι θέλουν να μην χαλάσουν οι σχέσεις Γαλλίας και Τουρκίας διότι διακυβεύονται μεγάλα συμφέροντα-Το φάντασμα της στάσης της Γαλλίας στην Μικρά Ασία το 1922 ξανακάνει την εμφάνιση του

Γαλλικό ΜΜΕ αναφέρει ότι μετά την πρόσφατη δήλωση Δένδια, η Naval Group τρέχει πρόγραμμα τοποθέτησης εκτοξευτών Sylver A70 στις FDI για πυραύλους MdCN, ενώ εκφράζονται έντονες ενστάσεις για την χρησιμότητα παράδοσης πυραύλων αυτού του τύπου στην Ελλάδα, λόγω των τουρκο-γαλλικών σχέσεων.

Η αγορά κ αποδέσμευση των Scalp Naval θα μπορούσε να συνδέεται με την αναβάθμιση των Type 214 τα οποία μπορούν να τους εκτοξεύσουν από τους τορπιλοσωλήνες, ως πλέον κυρίες πλατφόρμες εκτόξευσης.

Φωτιά στην κυριολεξία πήρε η γαλλική εταιρεία Naval Group μετά την δήλωση  του Νίκου Δένδια για σενάριο αγοράς πυραύλων MdCN σε δύο ελληνικές Φρεγάτες FDI, αλλά  και στην 4η, για την οποία είμαστε υπό διαπραγμάτευση. 

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω σήμερα ότι η Ελλάδα σκοπεύει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την απόκτηση μιας πρόσθετης φρεγάτας, της τέταρτης του ίδιου τύπου», ανακοίνωσε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, με την ευκαιρία της καθέλκυσης της Φρεγάτας ΝΕΑΡΧΟΣ στις 19 Σεπτεμβρίου 2024.

Το γαλλικό δημοσίευμα ανέφερε ότι ο "κ. Δένδιας έκανε μια άλλη ανακοίνωση, τονίζοντας ότι τρεις από τις τέσσερις ελληνικές Φρεγάτες, θα έχουν την ικανότητα να μεταφέρουν τον πύραυλο Cruise [MdCN ή Scalp Naval], που αναπτύχθηκε από την MBDA, και τώρα εξοπλίζει έξι από τις οκτώ φρεγάτες πολλαπλών αποστολών [FREMM] του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Προς το παρόν, οι FDI δεν έχουν την ικανότητα να μεταφέρουν τον πύραυλο Κρουζ MdCN.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής ακρόασης τον Οκτώβριο του 2020, ο Ναύαρχος Pierre Vandier, τότε Αρχηγός του Επιτελείου του Γαλλικού Ναυτικού, εκμυστηρεύτηκε ότι βρισκόταν σε εξέλιξη σχέδιο για να διορθωθεί αυτό το σοβαρό πρόβλημα".

«Σχετικά με τις Φρεγάτες FDI, ανυπομονούμε για αυτές τις νέες φρεγάτες. Επιδιώκουμε, ωστόσο, να τις εξοπλίσουμε με εκτοξευτές για πυραύλους Κρουζ MdCN, παρέχοντας τους δυνατότητες αντίστοιχες με αυτές των FREMM όσον αφορά τη δράση προς χερσαίους στόχους», είχε δηλώσει ο Γάλλος Ναύαρχος.    

Αλλά και η Naval Group είχε προβλέψει μια τέτοια ανάγκη [εκφράστηκε εξάλλου, και από την Ελλάδα] αφού είχαν γίνει ρυθμίσεις για πιθανή εγκατάσταση εκτοξευτών Sylver A70  προσαρμοσμένοι για εκτόξευση πυραύλων MdCN στο μπροστινό μέρος των Φρεγατών FDI.

"Ωστόσο, για το Γαλλικό Ναυτικό, αυτή η επιλογή δεν έχει επιλεγεί προς το παρόν", τονίζουν οι Γάλλοι.

Υπενθυμίζουμε ότι, τροφοδοτούμενο από έναν στροβιλοκινητήρα μονής ροής Microturbo TR 50, ο πύραυλος Κρουζ MdCN έχει βάρος 2 τόνων και 7 μέτρα μήκος.

Με αυτονομία περίπου 1000 km, είναι εξοπλισμένος με σύστημα αδρανειακής πλοήγησης που μπορεί να «επαναφέρεται» κατά την πτήση με συσκευή GPS.

Το ίδιο άρθρο αναφέρει ότι “ η τερματική καθοδήγησή του γίνεται μέσω ενός υπέρυθρου ή αναζήτησης συντεταγμένων. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει ποτέ εξαγωγή. Και μια ενδεχόμενη ελληνική παραγγελία σίγουρα δεν θα βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας”.

Όσον αφορά την Φρεγάτα FDI, είναι ένα πλοίο 4000-4500 τόνων, εξοπλισμένο με πυραύλους επιφανείας Exocet MM40 B3C, αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 15/30, ανθυποβρυχιακές τορπίλες MU 90, πυργίσκο 76 mm και τηλεχειριζόμενο πυροβόλα χιλ.

Διαθέτει επίσης σόναρ κύτους, ένα ραντάρ Sea Fire 500 και έναν ενιαίο ιστό που συγκεντρώνει όλους τους εναέριους αισθητήρες, ολοκληρώνοντας τον εξοπλισμό του.

Αυτό που γίνεται κατανοητό είναι ότι και στην Γαλλία υπάρχουν κύκλοι που ίσως δεν θέλουν να χαλάσουν οι σχέσεις Παρισιού και Άγκυρας για τα δικά τους συμφέροντα, με μια πώληση στην Ελλάδα πυραύλων Κρουζ MdCN.

Η ελληνική πλευρά όμως είναι αποφασισμένη να βάλει στο οπλοστάσιο της αυτά τα τρομερά όπλα, με τα οποία θα απειλεί πλέον στρατηγικούς στόχους στην Τουρκία, καθιστώντας πολυδάπανη σε υλικό και ανθρώπους κάθε προσπάθεια “ να έρθουν οι νεο-Οθωμανοί ένα βράδυ ξαφνικά”.