Το Ισραήλ χτυπά τον Λίβανο με σεισμικούς πυραύλους «Hammer»



Τις τελευταίες ημέρες, οι κάτοικοι του Λιβάνου ένιωσαν «ασυνήθιστες δονήσεις» που συνέπεσαν με τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που είχαν στόχο διάφορες τοποθεσίες της Χεζμπολάχ.

Αυτές οι δονήσεις προκαλούνται από βόμβες που χρησιμοποίησε το Ισραήλ στον πόλεμο του εναντίον της Χεζμπολάχ, σχεδιασμένες να καταστρέψουν υπόγειες σήραγγες. Οι Λιβανέζοι μπορούν να αισθανθούν αυτές τις δονήσεις μέσα από το κούνημα των κτιρίων, ακόμα κι αν βρίσκονται μακριά από τις στοχευμένες τοποθεσίες. Τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης ονόμασαν αυτές τις βόμβες «σεισμικούς πύραυλους του Σαρόν».

Οι βόμβες διάσεισης είναι βόμβες που διεισδύουν σε αποθήκες δεκάδες μέτρα κάτω από τη γη και στη συνέχεια εκρήγνυνται βαθιά μέσα, προκαλώντας δονήσεις που γίνονται αισθητές από τους κατοίκους της περιοχής.

Οι πύραυλοι αυτοί προορίζονται για βομβαρδισμό καταφυγίων ή οχυρωμένων υπόγειων κέντρων και το βεληνεκές τους φτάνει τα 9 χιλιόμετρα και το μήκος τους τα 7,5 μέτρα. Κατασκευάζονται σε διάφορα βάρη, ξεκινώντας από έναν τόνο και βομβαρδίζονται με έλεγχο λέιζερ. Η κατασκευή του χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990.

Αυτοί οι πύραυλοι παράγουν μια δυνατή έκρηξη που συνοδεύεται από σεισμό που μπορεί να γίνει αισθητός από εκείνους που βρίσκονται στην περιοχή στόχο και ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές.

Σεισμός μεγέθους 3,6 Ρίχτερ

Αυτές οι βόμβες προσομοιώνουν έναν σεισμό 3,6 Ρίχτερ, πέφτουν από μεγάλα ύψη προς το έδαφος με την ταχύτητα του ήχου, διεισδύοντας στην επιφάνεια σε βάθος έως και 30 μέτρα και στη συνέχεια εκρήγνυνται, προκαλώντας ισχυρά κύματα και έντονα ωστικά κύματα που αρκούν για την κατεδάφιση κτιρίων, σηράγγων, ακόμη και χοντρές γέφυρες. Συνήθως ζυγίζουν μέχρι 10 τόνους και απαιτούν συγκεκριμένα αεροσκάφη για τη μεταφορά τους.

Τον περασμένο Αύγουστο, αφού η Χεζμπολάχ δημοσίευσε ένα βίντεο της εγκατάστασης «Amad 4», μια τεράστια στρατιωτική βάση που συνδέεται με ένα δίκτυο σηράγγων, ο ισραηλινός στρατός απάντησε χρησιμοποιώντας βόμβες κατάσβεσης καυσίμων Mk84 εξοπλισμένες με δέσμη καθοδήγησης J-DAM στην πόλη Καφρ Κίλα, όπου εκτοξεύτηκαν βαρείς πύραυλοι διάσεισης σε θέσεις που συνδέονται με το κόμμα.

Πολυάριθμες αναφορές έδειξαν ότι οι βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή την επίθεση ζύγιζαν περίπου 900 κιλά και ήταν εξοπλισμένες με μια τεράστια κεφαλή που είχε σχεδιαστεί για να διεισδύει σε βαθιά οχυρά.

Σφυρί

Αυτές οι βόμβες είναι επίσης γνωστές ως βόμβες «σφυρί» λόγω της τεράστιας ικανότητάς τους να προκαλούν μαζική καταστροφή. Μπορεί να δημιουργήσει έναν κρατήρα πλάτους 15 μέτρων και βάθους άνω των 10 μέτρων, με θανατηφόρα συγκλονιστικά αποτελέσματα.

Αυτές οι βόμβες είναι εξοπλισμένες με ένα πακέτο J-DAM, ένα σύνολο συσκευών καθοδήγησης που μετατρέπει τις μη κατευθυνόμενες βόμβες σε «έξυπνες» βόμβες ελεγχόμενες από GPS, αυξάνοντας την ακρίβεια στο χτύπημα στόχων και την ικανότητα της βόμβας να διεισδύει σε βαθιά υπόγεια οχυρά.

Το Ισραήλ βασίζεται σε αυτές τις βόμβες ανάκαμψης ή σεισμικές βόμβες, οι οποίες εκπέμπουν τεράστια κρουστικά κύματα που μοιάζουν με σεισμό, προκαλώντας ισχυρή δόνηση στα στοχευόμενα κτίρια ή σήραγγες και οδηγώντας στην κατάρρευσή τους. Αυτές οι βόμβες εκτοξεύονται από στρατιωτικά αεροσκάφη, αλλά μπορούν επίσης να εκτοξευθούν από τανκς και κανόνια.

Arab Defense