Σκληραίνει το παιχνίδι: Προειδοποίηση της Ρωσίας στην Μολδαβία να μην φιλοξενήσει F-16 της Ουκρανίας



Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε την Παρασκευή από τη Δημοκρατία της Μολδαβίας να μην εμπλακεί στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Η δήλωση σχετίζεται με τις πληροφορίες για μια υποτιθέμενη τοποθεσία στην αεροπορική βάση Mărculeşti ορισμένων αεροπλάνων F-16 που προορίζονται για την Ουκρανία, αναφέρουν τα πρακτορεία EFE και TASS.

 «Ζητούμε για άλλη μια φορά σταθερά από το Κισινάου να απόσχει από ασύνετα βήματα που θα μπορούσαν να μετατρέψουν τη Δημοκρατία της Μολδαβίας σε συμμετέχοντα στη σύγκρουση στην Ουκρανία», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σε συνέντευξη Τύπου.

Η Ζαχάροβα αναφέρθηκε σε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρουμανία θα στείλει στη Δημοκρατία της Μολδαβίας κινητό σταθμό για τη συντήρηση αεροσκαφών F-16.

«Πρόσφατα εμφανίστηκαν πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια της Ρουμανίας να στείλει στη (Δημοκρατία της) Μολδαβίας έναν κινητό σταθμό για την τεχνική συντήρηση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, με σκοπό τη μετέπειτα τοποθέτησή τους στο αεροδρόμιο Mărculeşti”, ισχυρίστηκε η Ζαχάροβα.

 «Μπορεί να έχουν τραγικές συνέπειες επιζήμιες για την ασφάλεια», Το αεροδρόμιο Mărculeşti είναι μια αεροπορική βάση που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας.

«Αυτή είναι μια νέα επιβεβαίωση ότι το Κισινάου προετοιμάζει το έδαφος για να διαθέσει την υποδομή του αεροδρομίου της Μολδαβίας προκειμένου να φιλοξενήσει τα αεροπλάνα που μεταφέρθηκαν από τη Δύση για τις ανάγκες του ουκρανικού στρατού.

Ταυτόχρονα, λαμβάνει χώρα ενεργά η διαδικασία στρατιωτικοποίησης της Μολδαβίας. Σε αυτή τη διαδικασία συμμετέχουν πολλά δυτικά κράτη, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής», είπε η Μαρία Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ ανέφερε ότι οι αρχές του Κισινάου, με επικεφαλής τη φιλοευρωπαία πρόεδρο Μάγια Σαντού, «συνεχίζουν τα ανεύθυνα παιχνίδια που μπορεί να έχουν τραγικές συνέπειες επιζήμιες για την ασφάλεια», σύμφωνα με τη ρουμανική Libertatea