Δωρεά δύο ταχυπλόων Escape Defence 38 στην 96 ΑΔΤΕ



Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Δύο νέα ταχύπλοα σκάφη σταθερής γάστρας RIB, εντάχθηκαν στην δύναμη της 96 ΑΔΤΕ στις 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία έλαβε χώρα στα Καρδάμυλα Χίου, η τελετή παράδοσης. Πρόκειται για πράξη ευγενικής δωρεάς του Κοινωφελές Ιδρύματος “Μαρία Τσάκος” που έχει έδρα την Χίο, για την οποία εξέφρασε τις ευχαριστίες του ο παρευρισκόμενος Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης.

Πρόκειται για δύο ταχύπλοα Escape Defence 38 της ελληνικής εταιρείας Escape24, τα οποία με μήκος 11,8 μέτρων, πλάτος 3,2 μέτρων και βύθισμα 0,58 μέτρου, ανήκουν στην κατηγορία σχεδιασμού Β. Το σκάφος έχει βάρος 1.900 κιλά, φέρει δεξαμενή καυσίμου 600 που εξασφαλίζει αυτονομία 170 ν.μ. και προωθείται από δύο εξωλέμβιους κινητήρες Suzuki, ισχύος 300 ίππων έκαστος. Η μέγιστη ταχύτητα πλεύσεως, ανέρχεται σε 47 κόμβους. Φέρονται όλα τα τυπικά ηλεκτρονικά συστήματα ναυτιλίας, επικοινωνιών καθώς και αισθητήρας FLIR.

Το πλήρωμα είναι τριμελές, με έναν πολυβολητή να χειρίζεται το βαρύ πολυβόλο M2HB των 12,7 mm που φέρεται επί έστορος στην πλώρη. Σε καθίσματα, είναι δυνατή η μεταφορά 10 στρατιωτών.

Τα δύο σκάφη εντάχθηκαν στην δύναμη του 96 Τάγματος Μηχανικού της 96 ΑΔΤΕ. Από τον τύπο κινητήρων, διαπιστώνεται ότι οι προδιαγραφές είναι υποδεέστερες σε σχέση με τα σκάφη που εξοπλίζουν τους Αμφιβίους Καταδρομείς.

Μόλις λίγες ημέρες πριν, στις 7 Σεπτεμβρίου, εγκαινιάστηκε στην Χίο η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού που ίδρυσε το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» και είναι η πρώτη ιδιωτική, που λειτουργεί στην Ελλάδα με σκοπό την προετοιμασία νέων που επιθυμούν ν’ ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα σαν αξιωματικοί γέφυρας και μηχανοστασίου. Επρόκειτο για την τρίτη κατά σειρά εκπαιδευτική μονάδα που ίδρυσε στη γενέτειρα του Χίο ο Καπτάν Παναγιώτης Ν. Τσάκος. Είχαν προηγηθεί η «Στέγη της Μαρίας», η οποία ιδρύθηκε στα Καρδάμυλα το 2013 και το Ναυτικό Λύκειο «ΤΕΕΝΣ», το οποίο ιδρύθηκε στην πρωτεύουσα της Χίου το 2018.