Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στην Τουρκία η προσέγγιση Ρωσίας-Αζερμπαϊτζάν



Η Άγκυρα προσπαθεί να κατανοήσει τις προσεγγίσεις τόσο της Μόσχας όσο και του Μπακού σχετικά με την κατάσταση στον Νότιο Καύκασο, καθώς και τις σχέσεις Ρωσίας-Αζερμπαϊτζάν.

Η προσέγγιση Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν έχει προκαλέσει ανησυχία στην Tουρκία, δήλωσε ο τουρκολόγος Ρουμπέν Σαφραστιάν σε συνέντευξή του στο NEWS.am, έτσι εξηγώντας την επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου της Τουρκίας Σερντάρ Κιλίτς για το θέμα των σχέσεων με την Αρμενία, στη Ρωσία και στη συνέχεια στο Μπακού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Άγκυρα προσπαθεί να κατανοήσει τις προσεγγίσεις τόσο της Μόσχας όσο και του Μπακού σχετικά με την κατάσταση στον Νότιο Καύκασο, καθώς και τις σχέσεις Ρωσίας-Αζερμπαϊτζάν.

«Οι σχέσεις με την Αρμενία δεν είναι τόσο σημαντικές για την Τουρκία όσο η υπογραφή της ειρηνευτικής συνθήκης Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Υπό αυτή την έννοια, οι αντιλήψεις για την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν διαφέρουν μεταξύ τους.

Η Τουρκία ενδιαφέρεται να υπογραφεί το συντομότερο δυνατό αυτό το έγγραφο προκειμένου να τεκμηριωθεί η κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά το 2020. Και αυτή η κατάσταση είναι ένα βήμα προς τα εμπρός για την Τουρκία, γιατί ενίσχυσε τη θέση της στην περιοχή, ενώ η Ρωσία την έχει αποδυναμώσει», τόνισε ο Σαφραστιάν.

Υπενθύμισε ότι εδώ και έναν αιώνα το Αζερμπαϊτζάν καθυστερεί με κάθε δυνατό τρόπο την υπογραφή της συνθήκης ειρήνης, προσπαθώντας να λύσει ζητήματα τακτικής και να αποσπάσει περισσότερες παραχωρήσεις από την Αρμενία.

«Η Ρωσία θα ήταν ικανοποιημένη με αυτή τη συμφωνία, εάν οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνταν με τη μεσολάβησή της. Εφόσον, δεδομένου ότι δεν υπάρχει η μεσολάβησή της, δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να υπογραφεί γρήγορα το έγγραφο. «Η Μόσχα ενδιαφέρεται να αναβάλει τη διαδικασία για να έχει την ευκαιρία να λειτουργήσει ως μεσολαβητής στο μέλλον», πρόσθεσε ο ειδικός.

Σημείωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσικής Ομοσπονδίας και Τουρκίας έχουν ψυχρανθεί από πέρυσι, λόγω των δυτικών κυρώσεων και της πίεσης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα.

«Υπάρχουν αναφορές ότι η Τουρκία μειώνει ακόμη και τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Οικονομικά εξαρτημένη από τη Δύση, η Τουρκία βασίζεται σε αυτή για να αμβλύνει τα οικονομικά προβλήματα που είναι ικανά να προκαλέσουν εσωτερικές πολιτικές επιπλοκές στον Ερντογάν.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, είναι δυσαρεστημένη με αυτό, κάτι που φαίνεται από τη συνεχή καθυστέρηση της επίσκεψης του Πούτιν στην Τουρκία», κατέληξε ο Σαφραστιάν.

ΠΗΓΗ: El.armradio.am-infognomonpolitics.gr