Πολεμική Αεροπορία: Ψάχνει λύσεις για την αντιμετώπιση της επίδρασης των αιολικών πάρκων στα ραντάρ



Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι στις 13 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), συνάντηση εκπροσώπων της γερμανικής Hensoldt με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ και του Εργοστασίου Τηλεπικοινωνιακών και Ηλεκτρονικών Μέσων.

 Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση, εκ μέρους της εταιρείας, των δυνατοτήτων του συστήματος αναγνώρισης φίλου ή εχθρού (IFF) Mode.5 που κατασκευάζει και των λύσεων που προσφέρει για την αντιμετώπιση της επίδρασης των αιολικών πάρκων στα ραντάρ. 

Το θέμα των συστημάτων IFF Mode.5 είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς τα συστήματα της έκδοσης Mode.4 έχουν πάψει να υποστηρίζονται και η χρήση έχει στραφεί στη νεότερη έκδοση Mode.5. Το θέμα της αντιμετώπισης της επίδρασης των αιολικών πάρκων στα ραντάρ είναι υπαρκτό, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις χώρες που έχουν αιολικά πάρκα. 

Για παράδειγμα, μελέτες των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα αιολικά πάρκα μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στην απόδοση των ραντάρ (στρατιωτικών και πολιτικών), όταν τα αιολικά πάρκα και τα ραντάρ βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.