«Η Κύπρος δεν είναι μπελάς, είναι επένδυση για την Ελλάδα»



Ο καθηγητής διεθνών σχέσεων και στρατηγικής και δημοσιογράφος Γιάννος Χαραλαμπίδης αναλύει όλες τις παραμέτρους του κυπριακού ζητήματος με τα νέα δεδομένα μετά την ετήσια συνάντηση στον ΟΗΕ, τα αποτελέσματα της στάσης Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας καθώς και την υπό συζήτηση λύση του κυπριακού ζητήματος.

«Η προσβολή του Ερντογάν αποδεικνύει την παρακμή του ΟΗΕ»

«Ο Ερντογάν πρόσβαλε τον ΟΗΕ, των Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων εθνών, την Κύπρο και την Ελλάδα που είναι εκτός από αδελφό κράτος και εγγυήτρια δύναμη» τόνισε ο κ. Χαραλαμπίδης αναφορικά με την ομιλία Ερντογάν από του βήματος του ΟΗΕ πριν λίγες μέρες. Ο καθηγητής ανέλυσε επίσης γιατί η τοποθέτηση του τούρκου προέδρου ήταν ενάντια στο ίδιο το πνεύμα των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παραθέτοντας τι αναφέρουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ψευδοκράτος αλλά και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Τουρκία.

«Η ομοσπονδία είναι η μορφή της διχοτόμησης που επεδίωκαν οι Τούρκοι»

Όσον αφορά στη στάση των ηγετών Ελλάδος και Κύπρου, ο κ. Χαραλαμπίδης σημείωσε ότι ναι μεν «απάντησαν ρητορικά στον Ερντογάν αλλά στην πράξη στηρίζουν τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία». Ο καθηγητής ανέλυσε τι σημαίνει στην πράξη η λύση της ΔΔΟ που προτείνεται. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «οι Έλληνες που θα επιστρέψουν στο βορρά της Κύπρου δε θα έχουν δικαίωμα ψήφου» και ότι στο βόρειο τμήμα της μεγαλονήσου «Δε θα εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό αλλά το οθωμανικό δίκαιο»

«Για να έχω δικαίωμα ψήφου στο βορρά θα πρέπει από Έλληνας να γίνω Τούρκος»

Ο κ. Χαραλαμπίδης δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, σχολιάζοντας πως «Αν ο πρόεδρος δέχεται ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη, πώς μιλάμε για δίκαιο στο βήμα του ΟΗΕ;» τονίζοντας τον κίνδυνο στο βόρειο τμήμα του νησιού να «ισχύει το δίκαιο που επέβαλαν τα όπλα των Τούρκων»

Νομικά εργαλεία ΟΗΕ και ΕΕ για ενίσχυση της αποτροπής Ελλάδας και Κύπρου

Πώς επηρεάζει τις ισορροπίες η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος – Κύπρου, ποιος είναι ο κίνδυνος από τις τουρκικές ενέργειες και με ποιο τρόπο μπορεί να αξιοποιηθεί η ΕΕ υπέρ των εθνικών συμφερόντων των δυο κρατών του ελληνισμού;  Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του καθηγητή Γιάννου Χαραλαμπίδη στην εκπομπή Viewpoint στο IRISTV.gr