Καταλυτικός ο ρόλος του προσωπικού των ΕΔ στην αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας



Σε χθεσινή δήλωσή του ο ΥΕΘΑ αναφέρεται στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος μας με την απόκτηση σύγχρονων Ο/Σ, αλλά δεν κάνει μνεία στο έμψυχο δυναμικό των ΕΔ και τον καταλυτικό τους ρόλο στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητάς μας. Για να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας, συντάχθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση του Τομέα Άμυνας:

ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΜΨΥΧΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΩΝ ΕΔ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗ ΙΣΧΥ της ΧΩΡΑΣ μας

“Σε χθεσινό άρθρο του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρει ότι η Ελλάδα ενισχύει την αποτρεπτική της ισχύ με την απόκτηση σύγχρονων οπλικών συστημάτων, αλλά δεν αναφέρεται στο έμψυχο δυναμικό των ΕΔ και τον καταλυτικό ρόλο του στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητάς μας.

Ο Υπουργός δεν στηρίζει τα στελέχη των ΕΔ όπως αποδεικνύεται από την πληθώρα των παραιτήσεων και κυρίως από τον περιορισμένο αριθμό επιθυμιών των νέων να εισαχθούν ως σπουδαστές στις στρατιωτικές σχολές (ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ), όταν μάλιστα αυτός μειώνεται ακόμη περισσότερο λόγω των αυξημένων παραιτήσεων κατά τη διάρκεια της βασικής εκπαίδευσής τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της ΣΣΕ, όπου καλύφθηκαν οι 70 από τις 307 προκηρυχθείσες θέσεις, ενώ μέχρι σήμερα έχουν απομείνει στο πρώτο έτος 40 σπουδαστές. Άγνωστο πόσοι θα παραιτηθούν στην πορεία. Αντίστοιχα παραδείγματα παρουσιάζονται και στις υπόλοιπες στρατιωτικές σχολές.

Έχει απασχολήσει τον Υπουργό η περιορισμένη επιθυμία ένταξης των νέων στην οικογένεια των ΕΔ; Σχεδιάζει να προβεί στη λήψη των απαιτούμενων μέτρων ή αναμένει να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών και κατ’ επέκταση το στελεχιακό δυναμικό των ΕΔ; Όταν, όπως ο ίδιος δηλώνει, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα και να δημιουργούμε τις απαραίτητες συνθήκες αυτοπεποίθησης απέναντι στην οιαδήποτε απειλή.

Έχει ασχοληθεί ο Υπουργός με την επίλυση των προβλημάτων των στρατιωτικών και των οικογενειών τους, όταν μέρα με τη μέρα αυτά διογκώνονται; Όταν είναι προφανές ότι η επίλυση των προβλημάτων αυτών θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες ανάτασης του φρονήματος των στελεχών και θα ενισχύσει την επιδιωκόμενη αυτοπεποίθηση. Η κυβέρνηση δεν αγγίζει ούτε επιφανειακά τα προβλήματα των στελεχών.”

Για τον Τομέα Άμυνας

Απτχος (Ι) εα Θωμάς Χατζηαθανασίου
Αν. Γραμματέας Τομέα Άμυνας ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής