Ο Λίβανος Φλέγεται: Πόσο Κοντά Είναι Η Ελλάδα στην Επόμενη Πολεμική Έκρηξη



Ποιές οι επιπτώσεις για την Ελλάδα απο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή;

Γρηγόρης Κεντητός

Οι εκρήξεις στον Λίβανο με τους δεκάδες νεκρούς δεν είναι ένα απλό περιστατικό. Αποτελούν τον προάγγελο ενός πολέμου που παραμονεύει εδώ και χρόνια. Η Μέση Ανατολή βρίσκεται ξανά στο χείλος του γκρεμού, και η Ελλάδα δεν μπορεί να μένει αμέτοχη. Η τεχνολογία πλέον παίζει καθοριστικό ρόλο, και οι επιθέσεις σε συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ αποδεικνύουν ότι η σύγκρουση αυτή δεν θα περιοριστεί σε παραδοσιακά πεδία μάχης.

Ας μην κοροϊδευόμαστε: το αίμα που χύνεται στον Λίβανο έχει άμεσες συνέπειες για εμάς. Η Ελλάδα είναι στρατηγικά τοποθετημένη στην καρδιά αυτής της καταιγίδας, και το παραμικρό σπινθήρισμα μπορεί να ανάψει φωτιές και στα δικά μας σύνορα. Το Ισραήλ, η Τουρκία, το Ιράν – όλα τα μεγάλα γεωπολιτικά παιχνίδια εκτυλίσσονται δίπλα μας, και η Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα αν η σύγκρουση κλιμακωθεί.

Με τη Μέση Ανατολή να βράζει, οι προσφυγικές ροές θα αυξηθούν, εντείνοντας την ήδη τεταμένη κατάσταση στο Αιγαίο. Και μην ξεχνάμε την Τουρκία, που θα εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία να πιέσει περαιτέρω. Οι εκρήξεις αυτές δεν είναι ένα απομονωμένο γεγονός – είναι η αρχή μιας καταιγίδας που μπορεί να σαρώσει την περιοχή μας, και η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη για τα χειρότερα.