Ολοκληρώθηκε στη Γαλλία η εκπαίδευση μάχης των πρώτων Ουκρανών πιλότων



Οι Ουκρανοί πιλότοι που ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση αεροπορικής μάχης στη Γαλλία μεταβαίνουν τώρα στη Ρουμανία.

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία πρέπει να εκπαιδεύσει έναν σημαντικό αριθμό νεαρών πιλότων σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα σε αεροσκάφη F-16, Mirage 2000 ακόμη και JAS-39 Gripen.

Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ρουμανίας, πρόσφεραν βοήθεια για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων.

Τον Αύγουστο του 2023, 32 εκπαιδευόμενοι πιλότοι στα 20 τους επιλέχθηκαν για να μάθουν τα βασικά της αεροπορικής μάχης στα χειριστήρια ενός αεροσκάφους δυτικού σχεδιασμού.

Από αυτούς, μόνο οκτώ είχαν επαρκή γνώση της αγγλικής γλώσσας για να ξεκινήσουν τις σπουδές τους χωρίς καθυστέρηση.

Δέκα στάλθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να μάθουν τη γλώσσα πριν πραγματοποιήσουν τις πρώτες εκπαιδευτικές πτήσεις τους.

Στις αρχές Μαρτίου του τρέχοντος έτους, με ελάχιστη αεροπορική εμπειρία, τέσσερις Ουκρανοί πιλότοι κατευθύνθηκαν σε αεροπορική βάση που βρίσκεται στη «νοτιοδυτική Γαλλία» για να περάσουν την ενδιάμεση φάση της εκπαίδευσής τους, στο Alphajet, εκπαιδευτικό αεροσκάφος και τακτική υποστήριξη με δύο θέσεις. Μαζί τους προστέθηκαν έξι από τους συντρόφους τους λίγες εβδομάδες αργότερα.

Για έξι μήνες, που είναι πολύ σύντομοι σε σύγκριση με την τακτική εκπαίδευση, αυτοί οι μαθητές πιλότοι έμαθαν τα βασικά της αεροπορικής μάχης με Γάλλους εκπαιδευτές και πιλότο F-16, με πολλές συνεδρίες προσομοίωσης και, κυρίως, τουλάχιστον 80 ώρες πτήσης στο αεροσκάφος Alphajet, που δεν χρησιμοποιείται πλέον για εκπαίδευση πληρώματος μαχητικών δυνάμεων Αεροπορίας και Διαστήματος [AAE].

Στις 19 Σεπτεμβρίου, οι πρώτοι Ουκρανοί φοιτητές πιλότοι έλαβαν τα διαπιστευτήριά τους σε μια τελετή υπό την προεδρία του νέου διοικητή της Ταξιαρχίας Αερομεταφερόμενης Μάχης Αεροπορίας [BAAC].

Πιθανόν να είναι αυτοί που προπονήθηκαν στη «νοτιοδυτική Γαλλία», αλλά η ΑΑΕ δεν έδωσε λεπτομέρειες για το θέμα.

Πηγαίνουν στη Ρουμανία για εκπαίδευση στα  F-16

Όπως είπε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων [EMA] στην τελευταία του ενημέρωση επιχειρήσεων, αυτοί οι Ουκρανοί σπουδαστές πιλότοι υποβλήθηκαν σε «προσαρμοσμένη εκπαίδευση για τη βελτιστοποίηση του χρόνου εκπαίδευσης, διασφαλίζοντας παράλληλα ποιότητα που ταιριάζει με την επιχειρησιακή πρόκληση».

«Η εκμάθηση των θεμελιωδών αρχών της πολεμικής αεροπορίας περιλαμβάνει εκπαίδευση σε αεροπλοΐα πολύ χαμηλού υψόμετρου, εκτέλεση σε πυκνό τακτικό περιβάλλον έναντι απειλών εδάφους-αέρος και αέρος-αέρος, αερομαχίες, εμπλοκές αέρος-αέρος και αέρος- εμπλοκές στο έδαφος».

Τώρα που έχουν κατακτήσει αυτές τις θεμελιώδεις δεξιότητες, αυτοί οι μαθητές πιλότοι θα πρέπει να ενταχθούν στην αεροπορική βάση Fetesti στη Ρουμανία για την επιχειρησιακή τους μετάβαση στο F-16, σύμφωνα με το Opex360 .

Μετά από αυτό θα μπορούν να πάνε στη μάχη εναντίον της Ρωσίας, η οποία αυτή τη στιγμή κατέχει την αεροπορική υπεροχή στον πόλεμο.

Αλλά θα μπορούσαν να παραμείνουν στη Γαλλία, για να εκπαιδευτούν στα Mirage 2000 που είχε υποσχεθεί στο Κίεβο από τον Πρόεδρο Μακρόν στις 6 Ιουνίου, αλλά αυτά τα αεροσκάφη υπόκεινται σε εκσυγχρονισμό που θα διαρκέσει αρκετό καιρό.