Μητσοτάκης: Απαραίτητος ο συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου



Τον συντονισμό Αθηνών και Λευκωσίας ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σε λίγες ημέρες και, κυρίως, τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες τόσο ως προς την κατάσταση στη Μέση Ανατολή όσο και ενόψει των επαφών για το Κυπριακό συζήτησαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, στη χθεσινή συνάντηση ετέθη και το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου (GSI), με τις πολιτικές συζητήσεις να προχωρούν ικανοποιητικά.

Η πρόκληση
Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Αθήνα και τη Λευκωσία σε αυτή τη φάση είναι η διαχείριση της κατάστασης που έχει επικρατήσει στο Κυπριακό, καθώς η σκληρή στάση της Αγκυρας δημιουργεί προσκόμματα για το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της διαδικασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, ενώ ανάμεσα στα γραφεία του πρωθυπουργού και του προέδρου της Τουρκίας αναζητείται και ο χρόνος που θα οδηγήσει στη συμφωνημένη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία έχει βέβαια ευρύτερη σημασία όχι μόνο για το Κυπριακό, αλλά κυρίως για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι δύο χώρες – πυλώνες σταθερότητας σε μια πολύ ταραγμένη γεωπολιτικά περιοχή του πλανήτη. Οπότε θα έλεγα ότι ειδικά σε αυτή τη συγκυρία ο συντονισμός μας είναι περισσότερο απαραίτητος παρά ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε λόγο για συντονισμό ενεργειών ενόψει «διαφαινόμενων εξελίξεων στο κυπριακό ζήτημα».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η κυπριακή πλευρά θα συνεχίσει στον δρόμο της προσπάθειας επανέναρξης των συνομιλιών για το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, μάλιστα υποσχόμενος ότι θα προβεί σε πράξεις και όχι σε λόγια. Για την Κυπριακή Δημοκρατία, πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης, «η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν αποτελεί τη λύση του Κυπριακού».

Μάλιστα εξέφρασε την ελπίδα του ότι μια επίλυση του κυπριακού προβλήματος, συνδυασμένη με την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, θα συμβάλει ακόμη περισσότερο στην ανάδειξη του σταθεροποιητικού ρόλου που διαδραματίζουν Αθήνα και Λευκωσία σε μια περιοχή η οποία έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία.

kathimerini.gr