«Απίστευτα ομαλά» κυλούν οι διαδικασίες για τα Blackhawk της Αεροπορίας Στρατού



Τα πρώτα δέκα αναμένοντα στα μέσα του 2027

Ιδιαίτερα ομαλά κυλάει η υπόθεση των ελικοπτέρων Blackhawk UH-60 που θέλει να παραλάβει ο Ελληνικός Στρατός και συγκεκριμένα η Αεροπορία Στρατού.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ): «από 10 έως 13 Σεπ 2024, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΓΔΑΕΕ σύσκεψη, μεταξύ εκπροσώπων της Αμερικανικής Κυβέρνησης, της ΓΔΑΕΕ και φορέων του ΓΕΣ, με θέμα την υλοποίηση της Διακρατικής Συμφωνίας προμήθειας Ε/Π UH-60M Black Hawk».

Στις αρχές του Αυγούστου φέτος υπογράφηκε και η σχετική σύμβαση για την αγορά 35 ελικοπτέρων τύπου UH-60M Black Hawk, θα οποία θα χρησιμοποιούνται κυρίως για την μεταφορά στρατιωτών και φορτίου στον ελληνικό στρατό.

Όπως αναφέρουν στο Πενταπόσταγμα καλά πληροφορημένες πηγές, το όλο πρόγραμμα «κυλάει απίστευτα ομαλά» και τα πρώτα δέκα αναμένονται στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2027. Τα υπόλοιπα 25 θα παραδίδονται ανά εξάμηνο με στόχο μέχρι το τέλος του 2028 να έχουν παραδοθεί όλα.

Ο ελληνικός στρατός επέλεξε μία από τις πιο σύγχρονες και ικανότερες εκδόσεις του διάσημου ελικοπτέρου Black Hawk, την αναβαθμισμένη έκδοση UH-60M που ξεκίνησε δοκιμαστικές πτήσεις τον Αύγουστο 2008.

Παράλληλα θα τρέχει και η εκπαίδευση των χειριστών ώστε αρχές του 2029 να ενταχθούν πλήρως στην Αεροπορία Στρατού και να της δώσουν έτσι την δυνατότητα να αποσύρει όλα τους βετεράνους της, δηλαδή τα Χιούι.

Όπως είχε δημοσιεύσει το Πενταπόσταγμα στα μέσα Δεκεμβρίου 2023 σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Υπηρεσίας Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια των ΗΠΑ, τα ελικόπτερα θα έρθουν «τουμπανιασμένα» τόσο με όλα τα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα και ασυρμάτους όσο και με οπλικά συστήματα απαραίτητα τόσο για την επιβίωση του ελικοπτέρου σε ένα σύγχρονο πεδίο μάχης όσο και για την εγγύς υποστήριξη στρατιωτών στο έδαφος καθώς τα ελικόπτερα έρχονται και με καλάθους ρουκετών!

Η ανακοίνωση ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει αποφασίσει να εγκρίνει πιθανή Ξένη Στρατιωτική Πώληση στην Ελληνική Κυβέρνηση ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk και σχετικού εξοπλισμού για εκτιμώμενο κόστος 1,95 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια παρέδωσε την απαιτούμενη πιστοποίηση ειδοποιώντας το Κογκρέσο για αυτήν την πιθανή πώληση σήμερα.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας ζήτησε να αγοράσει τριάντα πέντε (35) ελικόπτερα UH-60M Black Hawk. ογδόντα (80) κινητήρες T700-GE 701D (70 εγκατεστημένοι, 10 ανταλλακτικά). σαράντα τέσσερα (44) AN/AAR-57 Common Missile Warning Systems (CMWS) (35 εγκατεστημένα, 9 ανταλλακτικά).  

Ογδόντα πέντε (85) H-764U ενσωματωμένα συστήματα παγκόσμιας θέσης με αδρανειακή πλοήγηση (EGI) και μονάδα κατά της πλαστογράφησης μοναδικής επιλεκτικής διαθεσιμότητας χώρας (SAASM) (ή μελλοντική αντικατάσταση) (70 εγκατεστημένα, 15 ανταλλακτικά). και ογδόντα πέντε (85) AN/ARC-231A VHF/UHF/LOS SATCOM συστήματα. Περιλαμβάνονται επίσης οι δέκτες/πομποί AN/ARC-231 RT-1808A (ή μελλοντική αντικατάσταση). Ασυρμάτους VHF/UHF/LOS SATCOM. APR-39C(V)1/4

Δέκτες προειδοποίησης ραντάρ. Σετ ανίχνευσης λέιζερ AVR-2B. APX-123A Αναμεταδότες αναγνώρισης φίλου ή εχθρού (IFF). Ασυρμάτους υψηλής συχνότητας (HF) ARC-220 με KY-100M. Σταθμοί εδάφους VRC-100; AN/PYQ-10 Simple Key Loaders (SKL). KIV-77 Common IFF Applique Crypto Computers; Συσκευές κρυπτογράφησης COMSEC. AN/ARN-147(V) Ασύρματοι δεκτών πολυκατευθυντικού εύρους πολύ υψηλής συχνότητας (VOR)/Σύστημα προσγείωσης οργάνων (ILS). AN/ARN-149(V) Δέκτες ασυρμάτου χαμηλής συχνότητας (LF)/Αυτόματος ανιχνευτής κατεύθυνσης (ADF).

Εξωτερικά συστήματα τοποθέτησης όπλων. M-134 Mini Gun Systems; πολυβόλα M-240. Φυσίγγια 7,62 χλστ. Ρουκέτες 2,75”; Αντίμετρο υπερύθρων φωτοβολίδας M206; Decoy Flare CM M211; CTG Impulse BBU-35/B; CTG, 25,4 χιλιοστά.

Υπηρεσίες μηχανικής, τεχνικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των εργολάβων. και άλλα συναφή στοιχεία εφοδιαστικής και υποστήριξης προγραμμάτων. Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος είναι 1,95 δισεκατομμύρια δολάρια».