Πάνω από 9.000 Ουκρανοί κατέφυγαν στη Ρουμανία για να γλιτώσουν από τη στράτευση



Η Γενική Επιθεώρηση της Συνοριακής Αστυνομίας (IGPF) δήλωσε ότι περίπου 9.500 Ουκρανοί εισήλθαν παράνομα στη Ρουμανία τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, ο αριθμός αυξάνεται μετά τη μείωση της ηλικίας στράτευσης στον ουκρανικό στρατό.

«Λόγω του πλαισίου στη γειτονική χώρα και της αλλαγής της νομοθεσίας σχετικά με την ηλικία στράτευσης στον στρατό, υπάρχει επίσης σημαντική αύξηση στον αριθμό των Ουκρανών πολιτών που προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στη Ρουμανία (περίπου 9.500), που αργότερα έγιναν αιτούντες για προσωρινή προστασία ή άσυλο στη χώρα μας», αναφέρει δελτίο τύπου της IGPF, που παρουσιάζει τη δραστηριότητα της Συνοριακής Αστυνομίας το πρώτο οκτάμηνο του 2024.

Ο αριθμός των Ουκρανών που εισήλθαν με δόλο στη Ρουμανία από φόβο να καταταγούν στο στρατό ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό των άλλων αλλοδαπών που ήθελαν να εισέλθουν ή να φύγουν παράνομα από τη χώρα μας.

«Η συνοριακή αστυνομία εντόπισε στην περιοχή αρμοδιότητας 2.837 αλλοδαπούς πολίτες που επιχείρησαν να περάσουν παράνομα τα κρατικά σύνορα, εκ των οποίων 980 κατά την είσοδο στη χώρα και 1.857 κατά την έξοδο από τη χώρα», αναφέρει η IGPF, σύμφωνα με τη ρουμανική hotnews.