Ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία- Η αεροναυτική άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ-24 θα γίνει μεταξύ Κρήτης και Κάσου-Καρπάθου



Η συμμετοχή της Αιγύπτου σε όλα τα πολεμικά σενάρια της ασκήσεως ΜΕΔΟΥΣΑ-24 πιστοποιούν ότι οι συμφωνίες με την Ελλάδα είναι πανίσχυρες

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, γνωρίζει άριστα τι ακριβώς απεργάζεται  το στυγνό καθεστώς Ερντογάν με την αιγυπτιακή μουσουλμανική αδελφότητα και δεν παραμυθιάζεται με τους τουρκικούς τεμενάδες του Ερντογάν.

Για αυτό και η φετινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδος και Αιγύπτου με  την επωνυμία ΜΕΔΟΥΣΑ-24, που θα πραγματοποιηθεί σε όλη την περιοχή γύρω από την Κρήτη, την Κάσο και την Κάρπαθο, αποστέλλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία, για τις προθέσεις της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Η συμφωνία μερικής οριοθέτησης μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο, και το περιστατικό στην Κάσο, προκαλούν μια ιδιαίτερη φόρτιση σε αυτήν την κοινή ελληνο-αιγυπτιακή άσκηση, η οποία υπογραμμίζει τις πολύ καλές σχέσεις των δύο πλευρών.

Μπορεί ο Αιγύπτιος πρόεδρος να μετέβει στην Άγκυρα μετά από 12 χρόνια, για να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογο του Ρ.Ν. Ερντογάν, και να συμφωνήθηκε μια οικονομική συνεργασία, αυτό όμως δεν αλλάζει την οπτική των Αιγυπτίων στο τουρκικό καθεστώς σε Α.Μεσόγειο, Λιβύη, και ειδικά στο θέμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ο Αλ Σίσι γνωρίζει καλύτερα από όλους στην χώρα, τι ακριβώς προσπαθούσε να πετύχει το στυγνό καθεστώς Ερντογάν για την Αίγυπτο, με επιδίωξη την αλλαγή της εξουσίας με τους Μουσουλμάνους Αδελφούς, που τόσα δεινά θα έφερναν στην χώρα.

Το τουρκικό σχέδιο ελέγχου της αιγυπτιακής Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μπήκε για λίγο στον “ πάγο” λόγω του σχεδίου καλοπιάσματος της χώρας των Φαραώ, αλλά θα ενεργοποιηθεί στην παραμικρή ευκαιρία, από τους Νεο-Οθωμανούς, που ως γνωστόν δεν έχουν φίλους παρά μόνο “ υποτακτικούς-πρόθυμους ή λιγότερο πρόθυμους” ( έτσι σκέπτονται).

Η αεροναυτική άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ-24 θα γίνει στις “θύρες” του Αιγαίου      
Η γραμμή Κρήτη, Κάσο, Κάρπαθο, είναι αυτή που ελέγχει την ναυτική κίνηση από και προς το Αιγαίο, τα Στενά του Σουέζ και του Βοσπόρου, και η σημασία της είναι απλά τεράστια και ανεκτίμητη.

Η άσκηση θα περιλαμβάνει δυνάμεις από τη Σαουδική Αραβία και τη Γαλλία, εκτός από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος θεωρούνται, δύο χώρες με ιδικό βάρος όχι μόνο στην Μέση Ανατολή, αλλά και στην Μεσόγειο λόγω στρατιωτικής παρουσία τους μέσω ασκήσεων.

Η συμμετοχή όλων των πολεμικών σεναρίων της ασκήσεως ΜΕΔΟΥΣΑ-24, είναι μια προειδοποίηση της αιγυπτιακής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στην Άγκυρα, ότι δεν θα υποχωρήσει από τις ισχύουσες διεθνείς συμφωνίες με την Ελλάδα.

Τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην Άγκυρα,  ότι ζητήθηκε από το Κάιρο να προχωρήσει στην οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. που απορρίφθηκε από την Αίγυπτο.

Η Αίγυπτος έχει συμφωνίες μερικής οριοθέτησης με την Ελλάδα από το 2020 και με την Κυπριακή Δημοκρατία από το 2014.

Τα βασικά σενάρια της άσκησης, που θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή γύρω από την Κρήτη, είναι αεροναυτικά, με τη συμμετοχή μονάδων των Ειδικών Δυνάμεων.

Στην άσκηση, που συμπληρώνει φέτος αρκετά χρόνια, συμμετέχουν μεγάλος αριθμός πολεμικών πλοίων, μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων καθώς και 2.100 άτομα προσωπικό, από τέσσερις μεσογειακές χώρες, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κύπρο.