Η ΕΕ ενισχύει τον στρατό των Σκοπίων με εξοπλισμό 13 εκατ. ευρώ



Το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε να εγκρίνει βοήθεια στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης (EPF) ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ που προορίζεται για την ενίσχυση των ικανοτήτων και των δυνατοτήτων του Στρατού της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

«Το μέτρο βοήθειας θα ενισχύσει τις ικανότητες της Βόρειας Μακεδονίας για συμμετοχή σε επιχειρήσεις και αποστολές στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ και άλλων διεθνών αποστολών», ανέφερε το Συμβούλιο της ΕΕ.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΜΙΑ από τις Βρυξέλλες, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η απόφαση αυτή καταδεικνύει περαιτέρω την αυξημένη σύνδεση της ΕΕ με τη χώρα στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.

«Αντικατοπτρίζει τη σταθερή δέσμευση των εταίρων να προωθήσουν τη συνεργασία τους σε αυτόν τον πολιτικό τομέα, λαμβάνοντας υπόψη την πλήρη συμμόρφωση της Βόρειας Μακεδονίας με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την απόφαση, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης για θα παρέχει τεχνολογίες που προορίζονται για πληροφορίες, επιτήρηση, αναγνώριση, ηλεκτρονικό πόλεμο και πληροφορίες σημάτων, στη συνέχεια εξοπλισμό υλικοτεχνικής υποστήριξης και μηχανικής, καθώς και συστήματα επικοινωνίας και πληροφοριών, και θα παρέχει επίσης τεχνική εκπαίδευση για χρήση του εξοπλισμού.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2021 για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ με στόχο την πρόληψη συγκρούσεων, τη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας.

Μέσω του EPF, η ΕΕ χρηματοδοτεί δραστηριότητες που στοχεύουν στην ενίσχυση των ικανοτήτων τρίτων χωρών και περιφερειακών και διεθνών οργανισμών που σχετίζονται με στρατιωτικά και αμυντικά ζητήματα.