Τι σημαίνει η τοποθέτηση στη Στρατιά Αιγαίου του στρατηγού Irfan Özsert – Ποιος ο ρόλος του στα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας



Τι σηματοδοτεί η επιλογή του συγκεκριμένου στρατηγού, ο άγνωστος ρόλος του στην ΜΙΤ

Ο διορισμός του Özsert στη Στρατιά Αιγαίου φέτος υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση Erdogan μπορεί να σχεδιάζει μια νέα στρατηγική για τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας

Ο διορισμός του στρατηγού Irfan Özsert ως διοικητή του τουρκικού στρατού Αιγαίου – μια ξεχωριστή δύναμη που ιδρύθηκε το 1975 κυρίως για να αντιμετωπίσει την Ελλάδα και διατηρείται εκτός της ολοκληρωμένης στρατιωτικής δομής του ΝΑΤΟ – σηματοδοτεί δυνητικά ανησυχητικές εξελίξεις στις ήδη τεταμένες σχέσεις της Άγκυρας με την Αθήνα.

Ο Özsert επιλέχθηκε συχνά από τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan για να εκτελέσει μυστικές επιχειρήσεις που αποσκοπούν στην προώθηση των πολιτικών του στόχων, οι οποίοι μπορεί να μην ευθυγραμμίζονται απαραίτητα με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας, αλλά εξυπηρετούν στενότερους, πιο τοπικούς στόχους.

Αυτό τοποθετεί τον Özsert ως μια δυνητικά επικίνδυνη προσωπικότητα, σύμφωνα με το Nordic Monitor, διατεθειμένη να αναπτύξει τουρκικά στρατιωτικά μέσα για να ενισχύσει το καθεστώς και το πολιτικό του κεφάλαιο του Erdogan, ο οποίος μπορεί στη συνέχεια να το χρησιμοποιήσει στο εσωτερικό ή να αξιοποιήσει στις διαπραγματεύσεις με ξένους εταίρους.

Το παρελθόν

Στο παρελθόν, αυτός ο συγκρατημένος και ντροπαλός στρατηγός είχε επιφορτιστεί με την εκτέλεση μυστικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης και του Αζερμπαϊτζάν.
Συντόνισε επιχειρήσεις μυστικής επιτήρησης εναντίον στρατευμάτων του ΝΑΤΟ που σταθμεύουν στην Τουρκία, παρακολουθούσε Αμερικανούς αξιωματικούς που είχαν ανατεθεί στην Τουρκία και έπαιξε βασικό ρόλο στην εκκαθάριση δεκάδων χιλιάδων αξιωματικών που ήταν υπέρ του ΝΑΤΟ από τον στρατό.

Διεξήγαγε επιχειρήσεις πληροφοριών χρησιμοποιώντας στρατιωτικά μέσα για να υποστηρίξει την κυβέρνηση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Erdogan.

Ο νέος ρόλος

Ο νέος ρόλος του Özsert είναι αναμφίβολα καθοριστικός, λαμβάνοντας υπόψη την παραδοσιακή δομή της Στρατιάς Αιγαίου και τη σχετική ανεξαρτησία του από την ευρύτερη τουρκική στρατιωτική διοίκηση.

Σε σενάρια πολέμου στο δυτικό μέτωπο της Τουρκίας, ιδιαίτερα όσον αφορά την Ελλάδα, η Στρατιά Αιγαίου έχει ιστορικά οριστεί ως κύρια στρατιωτική δύναμη με την εξουσία να αναλαμβάνει τη διοίκηση άλλων στρατιωτικών μονάδων και περιουσιακών στοιχείων.

Ένα από τα μυστικά πολεμικά σχέδια της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, με την κωδική ονομασία «Μπαρμπαρός» από τον Οθωμανό ναύαρχο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, οραματίζεται έναν κεντρικό ρόλο για την Στρατιά Αιγαίου .

Αυτό το σχέδιο περιγράφει τη διοίκηση και τον έλεγχο της Στρατιάς επί των ειδικών δυνάμεων και των αεροπορικών και ναυτικών μέσων για να εξαπολύσουν επιθέσεις σε ελληνικά νησιά στο Αιγαίο και στην ηπειρωτική ελληνική επικράτεια.

Το 2016 ο Πρόεδρος Erdogan προήγαγε τον Özsert στο βαθμό του υποστράτηγου. Ο Özsert στη συνέχεια υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας του τουρκικού Γενικού Επιτελείου από το 2016 έως το 2017. Στη συνέχεια ανέλαβε τη διοίκηση των στρατιωτικών πληροφοριών ως επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου, θέση που κράτησε μέχρι το 2019. Σε αυτόν τον ρόλο, ο Özsert και η ομάδα του από αξιωματούχους άμυνας και πληροφοριών συντόνισαν τις τουρκικές στρατιωτικές και μυστικές επιχειρήσεις στο λιβυκό έδαφος.

Ανέπτυξαν τζιχαντιστές μαχητές από τη Συρία για να υποστηρίξουν φιλοτουρκικές φατρίες, έστειλαν προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό και παρείχαν ναυτικά και αεροπορικά μέσα για να καλύψουν αυτές τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, έστειλαν στρατιωτικούς για να διοικούν και να συντονίζουν τις επιθέσεις.
Η ταυτότητά τους αποκαλύφθηκε όταν αντίγραφα των διαβατηρίων τους δημοσιεύθηκαν από το ειδησεογραφικό πρακτορείο al-Marsad το 2019, αποκαλύπτοντας ότι ο Özsert και οι βοηθοί του κατευθύνουν ενεργά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος της Λιβύης.

Μετά την προαγωγή του στον βαθμό του αντιστράτηγου, ο Özsert διορίστηκε από τον Erdogan ως γενικός διευθυντής άμυνας και ασφάλειας (Milli Savunma Bakanlığı Savunma ve Güvenlik Genel Müdürlüğü) στο Υπουργείο Άμυνας το 2019.

Το 2023 προήχθη στο βαθμό του τετράστερου αντιστρατήγου και διορίστηκε στη θέση του αναπληρωτή αρχηγού γενικού επιτελείου, τη δεύτερη υψηλότερη θέση στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Ο διορισμός του στη Στρατιά Αιγαίου φέτος υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση Erdogan μπορεί να σχεδιάζει μια νέα στρατηγική για τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας. Είναι πιθανό ότι αυτό περιλαμβάνει μυστικές επιχειρήσεις, με δυνητικό στόχο την Ελλάδα, με στόχο την κλιμάκωση των εντάσεων και την εδραίωση της εσωτερικής υποστήριξης προς την κυβέρνηση Erdogan.

Τι είναι η Στρατιά Αιγαίου

Η Στρατιά Αιγαίου επιφορτίστηκε επίσης με την παρακολούθηση της ανάπτυξης αμερικανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, όπου ο αμερικανικός στρατός έχει αποκτήσει πρόσβαση σε επιπλέον ελληνικές βάσεις και σχεδιάζει να επεκτείνει την παρουσία του ως μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες τον Οκτώβριο του 2021.

Ενώ οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι το αυξημένο στρατιωτικό τους αποτύπωμα στην Ελλάδα στοχεύει στην αντιμετώπιση της ρωσικής επιρροής, η κυβέρνηση Erdogan θεωρεί αυτή την επέκταση ως άμεση απειλή για την Τουρκία.

Ο Πρόεδρος Erdogan έχει επανειλημμένα και δημόσια επικρίνει την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Nicholas Maduro στις 8 Ιουνίου 2022 στην Άγκυρα, ο Erdogan είπε: «Αυτή τη στιγμή, εννέα αμερικανικές βάσεις έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Λοιπόν, εναντίον ποιών προορίζονται αυτές οι βάσεις; Η απάντησή τους είναι κατά της Ρωσίας. Λοιπόν, συγγνώμη, αλλά κανείς δεν το αποδέχεται».

Στις 11 Νοεμβρίου 2021 δήλωσε περαιτέρω, «Δεν μπορώ καν να παρακολουθήσω τον αριθμό των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.
Υπάρχουν τόσες πολλές αμερικανικές βάσεις που, όταν ληφθούν υπόψη συλλογικά, η ίδια η Ελλάδα φαίνεται σχεδόν εξ ολοκλήρου μια αμερικανική βάση».

Είναι προφανές ότι υπό τον Πρόεδρο Erdogan, υποστηριζόμενος από τους ακροδεξιούς εθνικιστές (Milliyetçi) και νεοεθνικιστές (Ulusalcı) συμμάχους του, η Τουρκία θεωρεί την παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα ως σημαντική απειλή για τα συμφέροντά της και προφανώς αναπτύσσει στρατηγικές για να την αντιμετωπίσει.

Κατά συνέπεια, ο ρόλος του Στρατού Αιγαίου είναι κρίσιμο στοιχείο σε αυτή την αξιολόγηση απειλών.

www.bankingnews.gr