Αυτό είναι το σχέδιο για να φύγουν οι Έλληνες από το Λίβανο - Σε συναγερμό το Υπουργείο Εξωτερικών



Σε στενό και εν εξελίξη συντονισμό βρίσκεται η Ελλάδα με πολλαπλούς παράγοντες όπως την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ , την αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο αλλά και την κυβέρνηση του Ισραήλ για την διαχείριση της κρίσης και απεγκλωβισμού των κατοίκων και ενώ αναμένεται η απάντηση της Τεχεράνης στις ισραηλινές προκλήσεις. Τόσο το υπουργείο εθνικής αμυνας όσο και το υπουργείο εξωτερικών έχουν εκπονήσει σειρά σχεδίων σε επιχειρησιακό επίπεδο και είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι για την επιτυχή έκβαση απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών από τον Λίβανο.

Άλλωστε εγκαίρως η Αθήνα, όπως και άλλες πρωτεύουσες εξέδωσαν οδηγίες να εγκαταλείψουν οι πολίτες τη χώρα. Σε επιφυλακή είναι τα αρματαγωγά «Σάμος» και «Ικαρία» με στόχο εάν χρειαστεί να δέσουν στο νότιο Λίβανο ενώ η φρεγάτα «Κουντουριώτης» πλεει ήδη κοντά την περιοχή. Σε αναμονή βρίσκονται και μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας με το εγχείρημα βέβαια της προσέγγισης και της προσγείωσης να είναι δύσκολο και απόρρητο. Η βάση της Σούδας στην Κρήτη παρουσιάζει αυξημένη κίνηση κσθώς αμερικανικά και αεροπλάνα ευρωπαικών χωρών θα τη χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση ανάγκης για να απεγκλωβίσουν τους δικούς τους πολίτες.

Η Αθήνα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή και με την Λευκωσία, με την Κύπρο να διαδραματίζει κομβικό ρόλο. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ενεργοποιήσει ένα έκτακτο σχέδιο εκκένωσης. Είπε ότι ορισμένες χώρες έχουν ήδη μεταφέρει διπλωματικό προσωπικό στην Κύπρο και επικαλέστηκε την προηγούμενη εμπειρία της χώρας στην υποδοχή ανθρώπων που διέφυγαν από τον πόλεμο Ισραήλ – Χεζμπολάχ το 2006.

«Η Κύπρος απέχει 25 λεπτά αεροπορικώς από τον Λίβανο και 40 λεπτά αεροπορικώς από το Ισραήλ, επομένως είμαστε μέρος της περιοχής. Ανησυχούμε πολύ», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου.

«Αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε είναι το πώς θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για τη λύση του παλαιστινιακού ζητήματος», πρόσθεσε. «Είναι ο μόνος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα στην περιοχή».

«Έχουμε άριστες σχέσεις με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη» στην περιοχή, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι η Κύπρος θεωρείται «έντιμος διαμεσολαβητής».

Η Κύπρος έχει λάβει αιτήματα από περισσότερα από 10 κράτη για να βοηθήσει με την επείγουσα εκκένωση των πολιτών τους από τον Λίβανο, εάν κλιμακωθεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι η χώρα είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει ένα έκτακτο σχέδιο εκκένωσης. Υπό το βάρος μιας κλιμάκωσης στον άξονα Χεζμπολάχ-Ισραήλ-Ιράν λαμβάνει και επαυξημένα μέτρα ασφάλειας τόσο στο επίπεδο της φύλαξης κτιρίων ισραηλινών συμφερόντων όσο και στην διάσταση της επανάληψης ενός ατυχήματος, του 2019, με την εκτροπή στη Κύπρο κάποιου πυραύλου από την περιοχή λόγω ηλεκτρονικού πολέμου.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον περασμένο μήνα το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί την Κύπρο ως βάση στον πόλεμό του κατά της Χαμάς, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ενός ευρύτερου πολέμου. Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε την Τετάρτη ότι μια τέτοια ρητορική δεν είναι χρήσιμη και «δημιουργεί περισσότερα προβλήματα».

newsbomb.gr