Αναβαθμίζεται η ελληνική στρατιωτική παρουσία στη Μοζαμβίκη



Oι Ελληνες καταδρομείς που συμμετείχαν στην ευρωπαϊκή εκπαιδευτική αποστολή στη Μοζαμβίκη (EUTM MOZ) επέστρεψαν πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα αλλά σύντομα στελέχη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου θα ταξιδέψουν ξανά στις νοτιοανατολικές ακτές της Αφρικής όπου θα αναλάβουν μία ακόμη πιο σημαντική αποστολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία άναψαν το πράσινο φως ώστε η Ελλάδα να συμμετέχει και στη νέα ευρωπαϊκή αποστολή στη Μοζαμβίκη, η οποία από εκπαιδευτική αναβαθμίζεται σε αποστολή υποστήριξης (EUMAM Mozambique), με τους κομάντος της ΔΕΠ να αναλαμβάνουν κρίσιμους ρόλους. Η νέα αποστολή πρόκειται να ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου και να ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου 2026.

Ευρωπαϊκό στρατιωτικό αποτύπωμα
Τον περασμένο Μάιο, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να παρατείνει την αποστολή στη Μοζαμβίκη, για την οποία ενέκρινε προϋπολογισμό ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ. Κρίθηκε, ακόμη, σκόπιμο να αναπροσαρμοστούν οι στρατηγικοί στόχοι της αποστολής στα νέα δεδομένα και να αναβαθμιστεί η ευρωπαϊκή στρατιωτική παρουσία στην αφρικανική χώρα.

Στην κατεύθυνση αυτή, στελέχη του ελληνικού στρατού σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις θα παρέχουν συμβουλές, καθοδήγηση και εξειδικευμένη εκπαίδευση για την υποστήριξη των μονάδων της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης (QRF) των ενόπλων δυνάμεων της Μοζαμβίκης. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι η συμμετοχή Ελλήνων καταδρομέων αποσκοπεί στην ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της Ελλάδας και την αύξηση του στρατιωτικού της αποτυπώματος εκτός συνόρων, ενώ προβάλλει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου σε ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο.

Η Ελλάδα έχει σημαντική παρουσία στη Μοζαμβίκη από το 2021, ως ένα από τα εννιά μέλη της EUTMMOZ που αναπτύχθηκε στην αφρικανική χώρα με σκοπό την προστασία του άμαχου πληθυσμού και την αποκατάσταση της ασφάλειας στην επαρχία Κάβο Ντελγκάδο. Οι Ελληνες καταδρομείς εκπαιδεύουν τον στρατό της Μοζαμβίκης σε σύνθετα αντικείμενα όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η προστασία αμάχων και η συμμόρφωση με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Εξάλλου, η ανθρωπιστική κρίση που επιδεινώνεται συνεχώς από το 2017 ήταν ο λόγος που ενθάρρυνε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εγκρίνει την αποστολή στρατευμάτων στη χώρα της νοτιοανατολικής Αφρικής. 

Η επιστροφή
Τον επαναπατρισμό του προσωπικού της ΔΕΠ μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ευρωπαϊκής αποστολής EUTM MOZ ανέλαβε ένα μεταφορικό αεροσκάφος C-130Η της Πολεμικής Αεροπορίας. Το τιτάνιο ταξίδι, των σχεδόν 7.000 χιλιομέτρων, είχε ως ενδιάμεσο σταθμό το Τζιμπουτί για τον ανεφοδιασμό του αεροσκάφους και την ξεκούραση του πληρώματος. Το C-130H έφτασε στην Ελευσίνα στις 13 Αυγούστου, με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας να δηλώνει «περήφανο για τη συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων» σε σχετική ανάρτηση στο «X». 

kathimerini.gr/-Σταύρος Ιωαννίδης