Γερμανικά πολεμικά πλοία περιμένουν εντολές για να περάσουν τα στενά της Ταϊβάν



Δύο γερμανικά πολεμικά πλοία περιμένουν εντολές από το Βερολίνο, είπε ο διοικητής τους, για να καθορίσουν εάν τον επόμενο μήνα θα είναι τα πρώτα γερμανικά πολεμικά σκάφη εδώ και δεκαετίες που θα περάσουν από το στενό της Ταϊβάν, προκαλώντας την επίπληξη του Πεκίνου.

Ενώ οι ΗΠΑ και άλλα έθνη, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, έχουν στείλει πολεμικά πλοία μέσω του στενού στενού τις τελευταίες εβδομάδες, θα ήταν το πρώτο πέρασμα του γερμανικού ναυτικού από το στενό από το 2002.

Η Κίνα διεκδικεί την κυριαρχία στη δημοκρατικά διοικούμενη Ταϊβάν και λέει ότι έχει δικαιοδοσία στην πλωτή οδό μήκους σχεδόν 180 χιλιομέτρων (110 μίλια) που χωρίζει τις δύο πλευρές και είναι μέρος της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Η Ταϊβάν αντιτίθεται σθεναρά στις αξιώσεις κυριαρχίας της Κίνας και λέει ότι μόνο οι κάτοικοι του νησιού μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Το Στενό της Ταϊβάν είναι ένας σημαντικός εμπορικός δρόμος μέσω του οποίου διέρχονται περίπου τα μισά παγκόσμια πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ταϊβάν λένε ότι είναι διεθνής πλωτή οδός.

«Η απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη», είπε ο διοικητής της ναυτικής ομάδας, υποναύαρχος Axel Schulz, σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Reuters, προσθέτοντας ότι ο καιρός θα παίξει ρόλο.

«Δείχνουμε τη σημαία μας εδώ για να δείξουμε ότι στεκόμαστε στο πλευρό των εταίρων και των φίλων μας, της δέσμευσής μας στην τάξη που βασίζεται σε κανόνες, στην ειρηνική επίλυση εδαφικών συγκρούσεων και σε ελεύθερες και ασφαλείς ναυτιλιακές λωρίδες».

Ερωτηθείσα σχετικά με την πιθανή διέλευση των γερμανικών πλοίων, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας είπε ότι η Ταϊβάν ήταν μια εσωτερική κινεζική υπόθεση και το κλειδί για τη σταθερότητα ήταν η αντίθεση στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

«Η Κίνα ήταν πάντα αντίθετη στην υπονόμευση της εδαφικής κυριαρχίας και ασφάλειας της Κίνας υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μάο Νινγκ σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο.

Πριν από το πιθανό πέρασμά τους από το στενό τον επόμενο μήνα, η φρεγάτα Baden-Wuerttemberg και το πλοίο αναπλήρωσης Frankfurt am Main σχεδιάζουν να προσέλθουν στο Τόκιο την Τρίτη. Θα κάνουν επίσης στάσεις στη Νότια Κορέα και τις Φιλιππίνες.

Θα λάβουν μέρος σε ασκήσεις στην περιοχή με τη Γαλλία, την Ινδονησία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη, τις Φιλιππίνες και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο στρατός του Πεκίνου αύξησε τις δραστηριότητές του στα στενά.

Διεύρυνση της στρατιωτικής παρουσίας

Οι πλεύσεις μέσω της πλωτής οδού από ξένα πολεμικά πλοία, ειδικά αμερικανικά, καταδικάζονται τακτικά από το Πεκίνο, το οποίο λέει ότι τέτοιες αποστολές «υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα» στην περιοχή.

Η Γερμανία, για την οποία τόσο η Κίνα όσο και η Ταϊβάν, με την τεράστια βιομηχανία τσιπ, είναι σημαντικοί εμπορικοί εταίροι, έχει ενταχθεί με άλλα δυτικά έθνη στην επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας της στην περιοχή καθώς ο συναγερμός τους έχει αυξηθεί για τις εδαφικές φιλοδοξίες του Πεκίνου.

Το 2021, ένα γερμανικό πολεμικό πλοίο διέσχισε τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 20 χρόνια.

Τον περασμένο μήνα, η Luftwaffe ανέπτυξε μαχητικά αεροσκάφη στην Ιαπωνία για τις πρώτες κοινές ασκήσεις εκεί.

Ο Σουλτς είπε ότι δεν σχεδιάζει συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας σε περίπτωση που τα πολεμικά πλοία υπό τις διαταγές του περάσουν τα στενά της Ταϊβάν, αποκαλώντας το «κανονικό πέρασμα» παρόμοιο με το να πλέουν μέσω της Μάγχης ή της Βόρειας Θάλασσας.

Ωστόσο, προέβλεψε ότι οποιοδήποτε πέρασμα θα παρακολουθούνταν στενά.

«Περιμένω από το κινεζικό ναυτικό και ενδεχομένως την ακτοφυλακή ή την θαλάσσια πολιτοφυλακή να μας συνοδεύσουν», είπε, περιγράφοντας αυτό ως κοινή πρακτική.