Rafale: Η ιστορία επαναλαμβάνεται και η Ελλάδα αλλάζει την μοίρα του γαλλικού μαχητικού



«H πιθανή εξαγωγή 40 Eurofighters Typhoon προς την Τουρκία, σίγουρα θα επιταχύνει την εκτέλεση της τρίτης ελληνικής παραγγελίας Rafale».

Παραδοσιακά, η ευρωπαϊκή αγορά ήταν πάντα η πιο δύσκολη αγορά για τα αεροσκάφη της Dassault Aviation.

Έτσι, «το Mirage III είχε αποκτηθεί μόνο από την Ισπανία και την Ελβετία, το Mirage V μόνο από το Βέλγιο, το Mirage F1 από την Ισπανία, πάλι, και την Ελλάδα και το Mirage 2000 μόνο από την Αθήνα», σημειώνει το meta-defense.fr.

Μέχρι πρόσφατα, το Rafale «έμοιαζε προορισμένο να ακολουθήσει την ίδια τροχιά, ιδιαίτερα ενόψει του παλιρροϊκού κύματος των F-35, που επέλεξαν, μέχρι σήμερα, 14 από τις 21 αεροπορικές δυνάμεις με μαχητικά αεροσκάφη στη γηραιά ήπειρο», τονίζεται.

Και ενώ μετά τα Mirage F1 και τα Mirage 2000, η ​​Αθήνα και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έμοιαζαν να είναι ο μοναδικός εξαγωγικός χρήστης των Rafale στην Ευρώπη, με 24 μαχητικά να έχουν παραγγελθεί μέχρι σήμερα, ακολούθησαν η Κροατία και η Σερβία με 12 μαχητικά η κάθε μία.

«Στη συνέχεια, πάλι στην Ελλάδα, η Αθήνα είχε προ πολλού ανακοινώσει την πρόθεσή του να αποκτήσει μια τρίτη μοίρα Rafale ή αλλιώς 12 επιπλέον μαχητικά. Η επιβεβαίωση που έκανε ο Όλαφ Σολτζ, πριν λίγες μέρες, σχετικά με την πιθανή εξαγωγή 40 Eurofighters Typhoon προς την Τουρκία, σίγουρα θα επιταχύνει την εκτέλεση αυτής της τρίτης ελληνικής παραγγελίας», αναφέρει το γαλλικο δημοσίευμα.