Έντονη αντίδραση για την αποστολή Τούρκων στη Σομαλία



Η Σομαλιλάνδη, η οποία αποσχίστηκε από τη Σομαλία και κήρυξε τη μονομερή της ανεξαρτησία, αντέδρασε στην αμυντική συμφωνία που έγινε μεταξύ Σομαλίας και Τουρκίας για την ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή, γράφει η τουρκική Dunya.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Σομαλιλάνδη δήλωσε ότι δεν αποδέχεται την ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στις ακτές της Σομαλίας και αντιτίθεται στη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Σομαλιλάνδης, της οποίας η Αιθιοπία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία, δήλωσε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι «απορρίπτει κατηγορηματικά την ανάπτυξη του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στις αναγνωρισμένες θαλάσσιες περιοχές της Σομαλιλάνδης».

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητά την έγκριση του κοινοβουλίου για να στείλει το ναυτικό καθώς και ένα πλοίο σεισμικής έρευνας που θα αποπλεύσει στα τέλη Σεπτεμβρίου για να αναζητήσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε τρία υπεράκτια τετράγωνα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Το υπουργείο Εξωτερικών της αποσχισθείσας περιοχής ανέφερε σε δήλωση στο X ότι «απορρίπτει σθεναρά την ανάπτυξη τουρκικών ναυτικών δυνάμεων σε αναγνωρισμένες θαλάσσιες περιοχές της Σομαλιλάνδης».

Προκλήθηκε κρίση μεταξύ Σομαλίας και Αιθιοπίας

Η Αιθιοπία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της και συνήψε λιμενική συμφωνία με τη Σομαλιλάνδη. Η συμφωνία προκάλεσε κρίση μεταξύ Σομαλίας και Αιθιοπίας.

Σε ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, βασισμένο σε τέσσερις εξουσιοδοτημένες πηγές, αναφέρθηκε ότι η Τουρκία ξεκίνησε διαμεσολαβητικές συνομιλίες μεταξύ Σομαλίας και Αιθιοπίας σχετικά με μια συμφωνία ενοικίασης ακτών μήκους 20 χιλιομέτρων της Σομαλιλάνδης.