Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία φέρονται σε συνομιλίες με αμερικανικές εταιρείες για να κατασκευάσουν πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Τουρκία — μια προσπάθεια που ισχυρίζεται η Ουάσιγκτον θα βοηθήσει την Άγκυρα να απομακρυνθεί από τον ρωσικό πυρηνικό εφοδιασμό. Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ εξετάζει τη νομοθεσία για την επιβολή κυρώσεων στο κρατικό πυρηνικό μονοπώλιο της Ρωσίας, την Rosatom Corporation, προκαλώντας απαιτήσεις για την κυβέρνηση Μπάιντεν να επιβάλει κυρώσεις σε τουρκικές οντότητες που επιδιώκουν επί του παρόντος πυρηνική συνεργασία με τη Μόσχα.
Οι συνομιλίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας επικεντρώνονται στις πιθανές εξαγωγές των ΗΠΑ μεγάλων αντιδραστήρων πυρηνικής ενέργειας και μικρών αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων στην Τουρκία, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο στον τομέα της ενέργειας. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τζεφ Φλέικ, επιβεβαίωσε επίσης στο Reuters: «Συνεργαζόμαστε με [την Τουρκία] για να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την εξάρτησή της [από τη Ρωσία] με όποιον τρόπο μπορούμε».
Στις 16 Μαΐου, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ψήφισε τον Πρόεδρο της Υποεπιτροπής Ευρώπης Thomas Kean (R-NJ) Rosatom Sanctions Enforcement Act (H.R. 8046), ο οποίος στοχεύει να «επιφέρει μια μόνιμη αποσύνδεση από τη ρωσική πυρηνική βιομηχανία». Ουσιαστικά, η νομοθεσία θα εξανάγκαζε μια παύση των εργασιών των ΗΠΑ και του κόσμου με τη Rosatom, η οποία παραμένει βασικός παράγοντας παραγωγής εσόδων του Κρεμλίνου εν μέσω του παράνομου πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η νομοθεσία θα απαιτούσε από την κυβέρνηση Μπάιντεν να επιβάλει κυρώσεις στη Rosatom και «τις θυγατρικές και θυγατρικές της…[και] να εγκρίνει δευτερεύουσες κυρώσεις σε οποιοδήποτε αλλοδαπό πρόσωπο που εμπλέκεται σε σημαντικές συναλλαγές με τη Rosatom».
Εάν εγκριθεί, η νομοθεσία θα μπορούσε να επηρεάσει ένα πυρηνικό έργο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων Τουρκίας-Ρωσίας.
Το 2010, η κυβέρνηση της Τουρκίας και η Rosatom υπέγραψαν κοινή συμφωνία για την ίδρυση της ρωσικής εταιρείας Akkuyu Project Company για το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία τεσσάρων πυρηνικών σταθμών στην επαρχία Μερσίνης της Τουρκίας. Η τοποθεσία στο Akkuyu και οι πυρηνικοί σταθμοί χρηματοδοτούνται πλήρως και ανήκουν στη Rosatom. Μόλις τεθούν σε λειτουργία το 2026, η ρωσική μητρική εταιρεία θα έχει δικαιώματα λειτουργίας και συντήρησης επί της εγκατάστασης για 60 χρόνια (συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας καυσίμου), πριν μεταβιβάσει την ιδιοκτησία στην κρατική Τουρκική Αρχή Ατομικής Ενέργειας (TAEK). Οι μονάδες θα παράγουν περίπου το 10 τοις εκατό της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας.
Ο νόμος επιβολής κυρώσεων της Rosatom εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση Μπάιντεν να παραιτηθεί από τις κυρώσεις έως το 2032 για χώρες που εργάζονται ενεργά για την εξάλειψη των συναλλαγών με τη Rosatom, όπως ελπίζει η Ουάσιγκτον να κάνει η Άγκυρα. Η πυρηνική συνεργασία ΗΠΑ-Τουρκίας πιθανότατα θα απαιτούσε παραιτήσεις, καθώς η Ουάσιγκτον δεν θα μπορούσε να επιδιώξει νομικά την πυρηνική συνεργασία με τουρκικές οντότητες που έχουν επιβληθεί κυρώσεις για συναλλαγές με τη Rosatom.
Παραμένει ασαφές πώς η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να αποφύγει τις κυρώσεις στη συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία μετά το 2032, καθώς τα εργοστάσια στο Akkuyu θα παραμείνουν στα ρωσικά χέρια και θα υπόκεινται στην εξυπηρέτηση της Rosatom πολύ μετά την ημερομηνία αυτή.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Rosatom, Alexei Likhachev, «Αμερικανοί» κατέσχεσαν πρόσφατα 25 δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονταν για το έργο Akkuyu, πράγμα που σημαίνει ότι οι οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας είχαν ως αποτέλεσμα την κατάσχεση ή δέσμευση κεφαλαίων. Ενώ η διοίκηση λαμβάνει ήσυχα βήματα για να περιορίσει τη χρηματοδότηση του έργου από τη Ρωσία, μπορεί να τα πάει καλύτερα.
Πριν παράσχει οποιαδήποτε πυρηνική βοήθεια, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να παροτρύνει την Τουρκία να χρησιμοποιήσει όλες τις διαθέσιμες νομικές οδούς για να αποσυνδέσει τη ρωσική χρηματοδότηση και την ιδιοκτησία της εγκατάστασης στο Akkuyu. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα πρέπει να χειριστεί πιο αποτελεσματικά την απειλή των πιθανών κυρώσεων των ΗΠΑ κατά των πυρηνικών δεσμών Τουρκίας-Ρωσίας καθώς προσπαθεί να βοηθήσει την Άγκυρα να απομακρυνθεί από τη Μόσχα.
ΠΗΓΗWashington pushing Turkey to eliminate Russian nuclear ties, offering nuclear cooperation.
— Andrea Stricker (@StrickerNonpro) July 10, 2024
If passed, Rosatom Sanctions Enforcement Act would trigger sanctions on Turkish-Russian work at Akkuyu.
New policy brief by @SinanCiddi & me weighs in: https://t.co/3TKc5Swurk