Οι ευρωπαϊκές χώρες ‘ανασκουμπώνονται’ για την ανάπτυξη νέων πυραύλων κρουζ



Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση των αμυντικών τους δυνατοτήτων, υπογράφοντας επιστολή προθέσεων για την ανάπτυξη νέων πυραύλων κρουζ εδάφους με βεληνεκές άνω των 500 χλμ.

«Αυτή η πρωτοβουλία έρχεται ως απάντηση στο χάσμα  που δημιουργήθηκε στις στρατιωτικές δυνατότητες της Ευρώπης έναντι της Ρωσίας όπως διαφάνηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία», όπως διατυπώνεται από τις υπογράφοντες χώρες που προς το παρόν είναι η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία.

Αυτοί οι νέοι πύραυλοι προορίζονται να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ των πυραύλων κρουζ μικρού βεληνεκούς στο οπλοστάσιο της Ευρώπης και των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που κατέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνού δήλωσε ότι στόχος είναι να «επεκταθεί η συνεργασία αυτή όσο το δυνατόν περισσότερο» ώστε να συμπεριληφθούν και άλλες χώρες σε αυτό το έργο, υποδεικνύοντας την πιθανότητα να ενταχθεί το Ηνωμένο Βασίλειο υπό την ηγεσία της νέας κυβέρνησης των Εργατικών.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται μία ημέρα αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία ανακοίνωσαν την έναρξη της ανάπτυξης αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο γερμανικό έδαφος το 2026, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων SM-6 και Tomahawk καθώς και υπερηχητικών όπλων.

Οι πύραυλοι κρουζ μεσαίου βεληνεκούς, που η εμβέλειά τους κυμαίνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα, έχουν γίνει κατανοητό ότι δεν επαρκούν όπως έδειξε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Μέσω αυτού του έργου, οι ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν να αναπτύξουν έναν πύραυλο με βεληνεκές άνω των 500 χιλιομέτρων, για να φτάσει μεταξύ 1.000 και 2.000 χιλιόμετρα, για να καλύψει τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ σε αυτή την περιοχή.

(πρακτορεία)