Ελληνοβρετανός ειδικός: Έρχεται μπαράζ τρομοκρατικών κτυπημάτων σε βάσεις των ΗΠΑ στην ΕΕ-Οι Ρώσοι κατέρριψαν δύο ουκρανικά MiG-29



Στήνουν παγίδες στον αέρα οι Ρώσοι-Στόχος του ρωσικού γενικού Επιτελείου είναι να καταστραφούν όλα τα υποψήφια αεροδρόμια για τα ουκρανικά F-16 εμπλέκοντας άλλες χώρες

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας επιδείνωσαν σημαντικά την κατάσταση επιτρέποντας στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να χτυπήσουν το ρωσικό έδαφος με τα παρεχόμενα όπλα, "που αφορούν πυραύλους Κρουζ, προκαλώντας οργή και συνθήκες ανταπόδοσης στο πολλαπλάσιο.

“Ωστόσο, η Ρωσία έχει την ευκαιρία να δώσει μια επάξια απάντηση στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους δορυφόρους τους”, αναφέρουν ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές.

Ο Ελληνο-Βρετανός αναλυτής Αλέξανδρος Μερκούρης πιστεύει ότι η Ρωσία “μπορεί να ξεκινήσει επιθέσεις κατά των Αμερικανών με τη βοήθεια των δυνάμεων πληρεξουσίων και των φιλικών της κρατών.

Έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα προμηθεύουν προηγμένα όπλα στους εχθρούς της δύσης. Υπάρχουν άτομα σε όλο τον κόσμο που απλώς περιμένουν την ευκαιρία να επιτεθούν στους Αμερικανούς.

Τους επόμενους μήνες θα αρχίσουμε να βλέπουμε επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις ( και στην Ευρώπη). Και λυπάμαι που το λέω αυτό, αλλά υπάρχει πολύ καλή πιθανότητα να πεθάνουν Αμερικανοί”, ανέφερε ο ειδικός που μίλησε σε video στο blog του.

Παράλληλα, ο Μερκούρης δεν απέκλεισε «δημόσιες καταγγελίες» για τέτοιες ενέργειες εκ μέρους της Ρωσία. Μια τέτοια προοπτική είναι πολύ πιθανή υπό το φως της τρέχουσας πολιτικής της Μόσχας για ενίσχυση των δεσμών με τους μακροχρόνιους εταίρους της.

Έτσι, πρόσφατα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφτηκε τη Βόρεια Κορέα, ανεβάζοντας τις σχέσεις με την Πιονγκγιάνγκ σε νέο επίπεδο.

Πριν μερικές ημέρες Πολεμικά πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού απέπλευσαν από τις ακτές της Φλόριντα στην πορεία τους προς την Κούβα, κάνοντας επίδειξη δύναμης.

Σύμφωνα με την δυτική πηγή Responsible Statecraft, αυτό είναι συνέπεια των αποτυχημένων πολιτικών της Ουάσιγκτον.

Οι Ρώσοι κατέρριψαν δύο ουκρανικά MiG-29
Όπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, τα συστήματα αεράμυνας τους κατέρριψαν πρόσφατα δύο ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 μέσα σε 24 ώρες.

Επιπλέον, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία έχει ξεκινήσει πτήσεις Combat Air Patrol [CAP] χρησιμοποιώντας μαχητικά αεροσκάφη Su-35.

Αυτά τα προηγμένα αεροσκάφη διαπρέπουν στον εντοπισμό στόχων μεγάλης εμβέλειας και χαμηλού ύψους, ευθυγραμμισμένα με τα τυπικά πρότυπα πτήσης των Ουκρανών πιλότων.

Αυτή η κίνηση ήταν συνεπακόλουθο μιας επιτυχημένης αεροπορικής επιδρομής από MiG-29 της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας εναντίον ρωσικών θέσεων στο Μπέλγκοροντ.

Πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ξεκινήσει μια επίθεση μεγάλης κλίμακας χρησιμοποιώντας όπλα ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένων υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal και UAV, με στόχο ουκρανικά αεροδρόμια.

Ο πρωταρχικός στόχος αυτής της επιχείρησης είναι η εξάλειψη των εγκαταστάσεων που στεγάζουν μαχητικά ή βομβαρδιστικά της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία, λόγω του μικρού τους μεγέθους, μπορούν να διεξάγουν μόνο περιορισμένα πλήγματα.

Καθώς η Ουκρανία ετοιμάζεται να παραλάβει την πρώτη της παρτίδα F-16, οι ρωσικοί πύραυλοι καταστρέφουν μεθοδικά αεροδρόμια που μπορούν να φιλοξενήσουν αμερικανικά μαχητικά. Ένα ιδιότροπο αεροπλάνο δεν μπορεί να απογειωθεί από κάθε διάδρομο, επομένως ο αριθμός των στόχων είναι αρχικά περιορισμένος.

«Αυτή η στρατηγική στοχεύει στη μείωση της μαχητικής ισχύς της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας καταστρέφοντας αεροδρόμια και βάσεις όπου είναι πιθανό να αναπτυχθούν F-16», σχολιάζει ο στρατιωτικός ειδικός Sakshi Tiwari.

Ο γηρασμένος στόλος της Ουκρανίας, διαθέτει αεροσκάφη της σοβιετικής εποχής, και έχει διανύσει πάνω από δύο χρόνια παλεύοντας με τα ανώτερα και πολυάριθμα αεροσκάφη της Ρωσίας.

Μέχρι το τέλος του 2023, η αεροπορία της Ουκρανίας διατηρούσε περίπου 24 μαχητικά αεροσκάφη MiG-29, γνωστά με την κωδική τους ονομασία ΝΑΤΟ ως Fulcrum, όπως αναφέρει το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εδώ και αρκετό καιρό, η Ουκρανία ζητούσε μαχητικά αεροσκάφη F-16 δυτικής κατασκευής για να αντικαταστήσουν τις απώλειες της και να ενισχύσουν τις δυνατότητές της.

Αρκετοί σύμμαχοι δεσμεύτηκαν να προμηθεύσουν αυτά τα προηγμένα αεροσκάφη πέρυσι.

Ο ακριβής χρόνος για το πότε η Ουκρανία θα αναπτύξει τα αεροσκάφη της Lockheed Martin παραμένει αβέβαιος και υπόκειται σε αλλαγές. Ωστόσο, αναμένεται να φτάσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.