Γιατί η Χεζμπολάχ στοχοποιεί την Κύπρο - Η στάση της Λευκωσίας



Στις απειλές που δέχεται η Κύπρος από την Χεζμπολάχ αναφέρθηκε σε δημοσίευμά του το CNN, τονίζοντας ότι το νησί «έχει βρεθεί στο παρελθόν στο στόχαστρο περιφερειακών συγκρούσεων, γεγονός που υπενθυμίζει την εγγύτητά του με την ασταθή Μέση Ανατολή».

Το σχετικό ρεπορτάζ του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου που είδε το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή (21/8) αναλύει τον ρόλο της Κύπρου στη Μέση Ανατολή και εστιάζει στην απειλή του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Νασράλα.

Ο τελευταίος είχε αναφέρει ότι αν «ανοίξει τα αεροδρόμια και τις βάσεις της στο Ισραήλ για χρήση κατά τη διάρκεια του πολέμου, τότε η Κύπρος θα είναι μέρος του πολέμου».

«Το σενάριο που θα επεκτείνει ουσιαστικά τον πόλεμο στη Γάζα στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Τo CNN αναδημοσιεύει και σχετική τοποθέτηση του Mohammad Ali Shabani, ο οποίος είναι αναλυτής σε θέματα που αφορούν το Ιράν και είναι εκδότης της πλατφόρμας Amwaj.media.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις Νασράλα, έγραψε στην πλατφόρμα X: «Πολύ σημαντικό. Η στρατηγική του Ισραήλ για πόλεμο με τη Χεζμπολάχ φέρεται να περιλαμβάνει την αποδυνάμωση των λιμενικών λειτουργιών στη Χάιφα και την ανάγκη προσωρινής χρήσης λιμενικών εγκαταστάσεων στην Κύπρο. Ένα τέτοιο σενάριο θα επεκτείνει ουσιαστικά τον πόλεμο στη Γάζα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Πάντως, το ενδεχόμενο να υπάρξει κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ –Χεζμπολάχ δεν θεωρείται πιθανό με βάση εκτιμήσεις ειδικών, όπως σημειώνει το CNN. Στο σχετικό ρεπορτάζ, μάλιστα φιλοξενούνται τοποθετήσεις που έγιναν στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο.

«Καμία πλευρά δεν επιθυμεί μια τέτοια κλιμάκωση»
«Ορισμένοι εμπειρογνώμονες λένε ότι η προοπτική της σύγκρουσης Ισραήλ-Χεζμπολάχ να εξελιχθεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο είναι απίθανη, ωστόσο, καθώς καμία πλευρά δεν επιθυμεί μια τέτοια κλιμάκωση. “Η κυκλοφορία πλάνων από drone που έδειχναν ευαίσθητες θέσεις εντός του Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ έχει σκοπό να αποτρέψει το Ισραήλ», δήλωσε η Lina Khatib, συνεργάτης στο πρόγραμμα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στο Chatham House στο Λονδίνο, στο CNN, αναφερόμενη στο 9λεπτο βίντεο μέσω drone που κυκλοφόρησε την Τρίτη η Χεζμπολάχ, το οποίο έδειχνε πολιτικές και στρατιωτικές τοποθεσίες στην και γύρω από την ισραηλινή πόλη Χάιφα».

«Είναι φυσιολογικό για το Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ να έχουν στρατιωτικά σχέδια για την αντιμετώπιση μιας πιθανής κλιμάκωσης. Αλλά όπως είναι τα πράγματα, ούτε το Ισραήλ ούτε η Χεζμπολάχ επωφελούνται από έναν ολοκληρωτικό πόλεμο», δήλωσε η Khatib, προσθέτοντας ότι «η Χεζμπολάχ γνωρίζει ότι ο πόλεμος με το Ισραήλ θα ήταν καταστροφικός για τον Λίβανο και ότι δεν υπάρχει λαϊκή επιθυμία για ένα τέτοιο σενάριο στη χώρα».

Ο ρόλος της Κύπρου στον πόλεμο της Γάζας
Η Κύπρος προσπάθησε να διαλύσει τις όποιες υποψίες ότι εμπλέκεται στον πόλεμο της Γάζας, επισημαίνοντας τις ανθρωπιστικές της προσπάθειες που βοήθησαν να μεταφερθεί κάποια βοήθεια στους Παλαιστινίους.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέρος του προβλήματος. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέρος της λύσης», δήλωσε ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης. «Και ο ρόλος μας σε αυτό, όπως αποδεικνύεται, για παράδειγμα, μέσω του ανθρωπιστικού διαδρόμου, αναγνωρίζεται όχι μόνο από τον αραβικό κόσμο αλλά και από τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της».

Τον Μάρτιο, η Κύπρος άρχισε να επιτρέπει σε πλοία βοήθειας να αποπλέουν από τα λιμάνια της, στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών για τη δημιουργία μιας οδού ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω θαλάσσης προς τη Γάζα.

Το πρώτο θαλάσσιο φορτίο προς τη Γάζα μετέφερε 200 τόνους τροφίμων, που αντιστοιχούν σε περίπου 500.000 γεύματα. Στην Κύπρο δημιουργήθηκε επίσης ένας κόμβος logistics της ΕΕ για τη διευκόλυνση της ροής της βοήθειας προς τη Γάζα.

Η Λευκωσία έχει επικρίνει ορισμένες από τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, ιδίως εκείνες που παρεμπόδισαν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τον Απρίλιο, εξέδωσε κοινή δήλωση με τα ΗΑΕ, καταδικάζοντας τη φονική ισραηλινή επίθεση κατά της φιλανθρωπικής ομάδας World Central Kitchen, από την οποία σκοτώθηκαν επτά άτομα. Έχει επίσης καταδικάσει επανειλημμένα τη Χαμάς για την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

ethnos.gr/