Ρωσικά πλοία ξεφορτώνουν στρατιωτικό υλικό στη Λιβύη- Ανησυχία των Αμερικανών



Φωτό: «Ο Αρχηγός του Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων, υπό την ηγεσία της πολιτοφυλακής του απόστρατου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, ανακοίνωσε την άφιξη δύο ρωσικών πολεμικών πλοίων στο λιμάνι του Τομπρούκ στην ανατολική Λιβύη «σε επίσκεψη εργασίας» που θα διαρκέσει για τρεις μέρες», γράφει το αραβικό δημοσίευμα

Το Σάββατο, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με πρόσφατες αναφορές ότι σκάφη του ρωσικού πολεμικού ναυτικού ξεφορτώνουν στρατιωτικό εξοπλισμό στη Λιβύη.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, σε συνέντευξή του στο Alhurra TV το Σάββατο, τόνισε ότι αυτή η εξέλιξη έρχεται πέντε χρόνια αφότου άρχισαν για πρώτη φορά Ρώσοι μισθοφόροι να επιχειρούν στη Λιβύη.

Ο Μίλερ επεσήμανε ότι περίπου 1.800 άτομα που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Λιβύη, υπογραμμίζοντας την πρόθεση της Μόσχας να εμβαθύνει την επιρροή της στη χώρα.


Ο Μίλερ επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ να σεβαστούν την κυριαρχία της Λιβύης και να στηρίξουν τον διάλογο που διευκόλυνε ο ΟΗΕ για την ενοποίηση της χώρας με πολιτικά μέσα. Τόνισε ότι η διαρκής σταθερότητα στη Λιβύη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω πολιτικών λύσεων και όχι με στρατιωτικές επεμβάσεις.

Στις 18 Ιουνίου, η Γενική Διοίκηση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) ανακοίνωσε την άφιξη δύο ρωσικών πολεμικών πλοίων στη ναυτική βάση Τομπρούκ για «επίσκεψη εργασίας».

Τα πλοία, το καταδρομικό «Varyag» και η φρεγάτα «Admiral Shaposhnikov», έχουν σκοπό να ενισχύσουν τη συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ του λιβυκού και του ρωσικού ναυτικού. Αυτή η επίσκεψη στοχεύει στη βελτίωση της εκπαίδευσης, της συντήρησης, της τεχνικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης και της εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα ασφάλειας στη θάλασσα.

Η Λιβύη υπήρξε κομβικό σημείο διεθνών συγκρούσεων και παρέμβασης από την εξέγερση του 2011 που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ που ανέτρεψε τον μακροχρόνιο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι. Η χώρα από τότε έχει χωριστεί ανάμεσα σε αντίπαλες διοικήσεις στα ανατολικά και δυτικά, καθεμία από τις οποίες υποστηρίζεται από διαφορετικές ξένες δυνάμεις.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρεσβευτής στη Λιβύη, Αϊντάρ Αγκάνιν, τόνισε ότι οι εκλογές είναι ο μόνος τρόπος για τη δημιουργία νόμιμων θεσμών που θα οδηγήσουν τη Λιβύη προς τη μελλοντική ανάπτυξη και ευημερία.

Αναγνώρισε τη δύσκολη κατάσταση στη Λιβύη, σημειώνοντας ότι ο πολιτικός διχασμός είναι οδυνηρός για τη Ρωσία δεδομένων των ιστορικών δεσμών τους. Ο Αγκάνιν κάλεσε τα λιβυκά κόμματα να εργαστούν πραγματικά για τον τερματισμό της διαίρεσης και την ενοποίηση της χώρας και των θεσμών της.

Σε δηλώσεις του στις ειδήσεις του Al-Jazeera, ο Αγκάνιν τόνισε τη σημασία του σχηματισμού κυρίαρχων θεσμών και της παραχώρησης νομιμότητάς τους μέσω της κάλπης. Εξέφρασε την επιθυμία της Ρωσίας να δει τη Λιβύη ως ένα ενιαίο, ασφαλές και ευημερούν κράτος, τονίζοντας ότι η Ρωσία διατηρεί επαφή με όλα τα μέρη και δεν αποκλείει κανέναν.

Ο πρέσβης ανέφερε ότι η Ρωσία είναι παρούσα στην Τρίπολη και συνεργάζεται με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU). Σημείωσε επίσης ότι υπήρξαν πολλές επισκέψεις από τη δυτική Λιβύη στη Ρωσία.