Η Πολεμική Αεροπορία εξετάζει το ενδεχόμενο απόκτησης των ελικοπτέρων AW-139



Ανοιχτό παραμένει το θέμα της απόκτησης των ελικοπτέρων AW-13 από την Πολεμική Αεροπορία.

Η απόσυρση των γερασμένων ελικοπτέρων της Πολεμικής Αεροπορίας AB-205 και AB-212, οι αυξημένες ανάγκες σε αποστολές έρευνας διάσωσης αλλά και η όσο το δυνατό καλύτερη αξιοποίηση των Super Puma αποτελούν τρία δεδομένα τα οποία επιφέρουν ζητούμενα σε μια ακόμη δύσκολη εξίσωση που καλείται να λύσει το Αεροπορικό Επιτελείο.

Τα AB-205/AB-212 έχουν προ πολλού κλείσει τον επιχειρησιακό τους κύκλο, οι διαθεσιμότητες βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και κυρίως δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υψηλής δυσκολίας συνθήκες των αποστολών Έρευνας-Διάσωσης στο σύνθετο περιβάλλον του FIR Αθηνών πόσο μάλλον πάνω από τη θάλασσα.

Η αδυναμία να επιχειρούν σε νυχτερινές αποστολές αλλά και κάτω από αντίξοες συνθήκες και μάλιστα στα όρια το κινδύνου σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και για τα έμπειρα πληρώματα τους αποτελεί το πιο ισχυρό επιχείρημα για την άμεση απόσυρση τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις Πτέρυγες Μάχης μένουν χωρίς ελικόπτερο SAR όπως προβλέπεται.

Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις Πολεμικές Μοίρες της Δυτικής Ελλάδας σε Ανδραβίδα και Άραξο αλλά και στο ΚΕΑ της Καλαμάτας, οι οποίες συχνά υποστηρίζονται είτε από ελικόπτερο που βρίσκεται στο Άκτιο ή ακόμα και από Super Puma το οποίο όμως έχει ως βάση την 112 Πτέρυγα Μάχης στη Ελευσίνα, σε αρκετά μεγάλη απόσταση δηλαδή από τα αεροδρόμια.

Κι αυτό γιατί έμφαση δίνεται στο Αιγαίο όπου οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες, με αποτέλεσμα τα Super Puma να διατίθενται κυρίως σε Ρόδο και Λήμνο. Με τα AB-205/AB-212 να έχουν μοιραία περάσει σε βοηθητικό ρόλο και να επιχειρούν μόνο υπό προϋποθέσεις.

Το Αεροπορικό Επιτελείο δίνει αγώνα δρόμου προκειμένου να υποστηρίζει τα Super Puma με στόχο το επόμενο διάστημα να διαθέτει έξι ετοιμοπόλεμα ελικόπτερα διασκορπισμένα σε όλα τα αεροδρόμια της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. H πολυπόθητη FOS για την υποστήριξη των αξιόπιστων και με μηδενικό δείκτη ατυχημάτων Super Puma παραμένει μπλοκαρισμένη στα γνωστά γρανάζια της γραφειοκρατίας με τελευταίο σταθμό το Ελεγκτικό Συνέδριο. Τα αρμόδια Στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας είναι αισιόδοξα ότι σύντομα θα βγει «λευκός καπνός» και θα αυξηθούν οι διαθεσιμότητες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως μπορεί το Super Puma να αποτελεί ένα εξαιρετικά αξιόπιστο ελικόπτερο Έρευνας-Διάσωσης όμως είναι θέμα χρόνου να σταματήσει η υποστήριξη του καθώς η τεχνολογία έχει περάσει σε άλλους τύπους ελικοπτέρων. Ο σχεδιασμός κατά συνέπεια της Πολεμικής Αεροπορίας είναι να εκμεταλλευτεί τα επόμενα χρόνια όσο το δυνατό καλύτερα τα διαθέσιμα Super Puma όμως σταδιακά να περάσουν σε δεύτερο ρόλο με την απόκτηση ικανού αριθμού καινούργιων ελικοπτέρων Έρευνας-Διάσωσης με βάση τις ανάγκες.

Ήδη το Αεροπορικό Επιτελείο έχει επιλέξει ως αντικαταστάτη των AB-205/AB-212 τα Ιταλικά «best seller» AW-139 με το σχετικό πρόγραμμα για τη απόκτηση 13 ελικοπτέρων να έχει ήδη εγκριθεί ομόφωνα από το ΣΑΓΕ. Η προτεραιοποίηση των εξοπλιστικών αναγκών έβαλε αρχικά «φρένο» στο πρόγραμμα όμως νεότερες πληροφορίες του Onalert.gr αναφέρουν ότι το ζήτημα επανεξετάζεται και αναμένονται αποφάσεις με δεδομένες τις πολύ αυξημένες ανάγκες αλλά και το σχετικά μικρό κόστος του προγράμματος.

Του Κώστα Σαρικά / Πηγή OnAlert.gr