Ξένα ΜΜΕ: Υπάρχει σενάριο απόκτησης πυραύλων BrahMos επί οχήματος από την Αθήνα με ταυτόχρονη προώθηση ελληνικών Mirage 2000-5;



Ξεκίνησε ως μύθος αλλά ήρθε ξανά στην επικαιρότητα λόγω της αναβαθμισμένης σχέσης Ελλάδος-Ινδίας και του διαδρόμου από την Ινδία στην Ευρώπη δια μέσω της χώρας μας

Το πολωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Defense24 ανέφερε σενάριο πιθανής απόκτησης πυραύλων BrahMos από την Ελλάδα με ταυτόχρονη πώληση ελληνικών μαχητικών Mirage 2000-5 στην Ινδία.

Σύμφωνα πάντα με τους Πολωνούς, “εάν η Ελλάδα όντως σχεδιάζει να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες αγοράζοντας ινδικούς πυραύλους κρουζ, είναι πιθανό να επιλέξει τη χερσαία έκδοση που θα είναι τοποθετημένη σε σασί φορτηγού Tatra.

Μια τέτοια επιλογή θα μπορούσε να προσθέσει σημαντική δύναμη πυρός στον ελληνικό στρατό, υπηρετώντας όχι μόνο ενάντια σε ναυτικούς στόχους, αλλά και σε κτυπήματα στην ξηρά”.

Το Defense24 σημειώνει επίσης ότι "μια επιτυχημένη εισβολή στην παγκόσμια αμυντική αγορά από την Ινδία θα σήμαινε περισσότερα από απλά οικονομικά οφέλη.

Θα σήμαινε μια σημαντική ώθηση στην εικόνα και το κύρος της χώρας ως παραγωγού περιζήτητων αμυντικών όπλων.

Επιπλέον, οι ισχυροί διπλωματικοί δεσμοί μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενισχύσουν περαιτέρω από μια απλή διπλωματική σχέση", αναφέρει δημοσίευση .

Για παράδειγμα, η Ινδία μπορεί να αναδειχθεί ως υποψήφιος αγοραστής των χρησιμοποιημένων μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-5 της Ελλάδας, αντικαθιστώντας ενδεχομένως ορισμένα από τα παλαιότερα αεροσκάφη MiG-21 Bison που διαθέτει.

Πως αξιολογούν οι ξένοι την πρόθεση της Ινδίας να προμηθεύσει την Ελλάδα με πυραύλους BrahMos

Το ίδιο άρθρο αναφέρει "όντας πάντα ένθερμος υποστηρικτής της Ελλάδας, η Γαλλία, έχει μακρά ιστορία να της παρέχει ένα ευρύ φάσμα όπλων, από μαχητικά αεροσκάφη μέχρι πολεμικά πλοία.

Η πρόσφατη συμφωνία για τις φρεγάτες FDI-HN και τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale το αποδεικνύουν αυτό περίτρανα.

Ωστόσο, η επιθετική στρατηγική της Ινδίας αλλάζει τα δεδομένα με την Ελλάδα, στρέφοντας μια διπλωματική σχέση προς μια  συνεργασία στον αμυντικό τομέα.

Ο πύραυλος BrahMos δεν είναι το μόνο επίκεντρο αυτών των συνομιλιών, αφού όντως υπάρχουν φήμες για την πρόθεση της Ινδίας να πουλήσει πυραύλους στην Ελλάδα και αυτό είναι αληθινό”, καταλήγει η ξένη δημοσίευση.

Τι μπορεί να ισχύει τελικά και τι όχι για το θέμα αυτό
Για να μην παρεξηγηθούμε, ευχόμαστε ολόπλευρα να ισχύει κάτι τέτοιο με την Ινδία, σχετικά με συζητήσεις για την πιθανή λέμε αγορά BrahMos, αλλά κρατάμε πολύ μικρό καλάθι λόγω των ΗΠΑ, που θέλουν να ελέγχουν τα πάντα στο ελληνικό οπλοστάσιο, και δεν θα επέτρεπαν ποτέ να εντάξουμε στο οπλοστάσιο μας, έναν ρωσο-ινδικό βαλλιστικό πύραυλο, απειλώντας την Τουρκία.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι οι ίδιοι δεν επέτρεψαν στους Γάλλους να μας δώσουν πυραύλους SCALP NAVAL με τις νέες Φρεγάτες FDI, υπακούοντας στις απαιτήσεις των Τούρκων, και θα μας δώσουν τώρα ρωσο-ινδικούς πυραύλους;   

Φοβόμαστε και ένα ακόμη ζήτημα.

Μετά το στραπάτσο με την αγορά ρωσικής κατασκευής οπλικών συστημάτων από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, και την απαξίωση τους λόγω των κυρώσεων της δύσης με αφορμή την Ουκρανία, μην πάθουμε τα ίδια στην απίθανη λέμε περίπτωση αγοράς ινδικών βαλλιστικών πυραύλων σε κάθε σύγκρουση ΗΠΑ-Ινδίας.

Η Τουρκία βέβαια έπραξε κάτι ύπουλο και πονηρό, συνεργαζόμενη με την Κίνα, και το Πακιστάν για την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων, παρουσιάζοντας τους ως δικούς της.

Το ζήτημα είναι ότι οι Τούρκοι συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμητικά πυραυλικό οπλοστάσιο ( BORA-TAYFUN-ATMACA) με στόχο να μας απειλούν μόνιμα, και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες να μας κτυπήσουν πιθανόν μελλοντικά και ελληνικά νησιά.  

Για αυτό καλό θα ήταν να αποκτήσουμε για αρχή βαλλιστικούς πυραύλους από όπου και να προέρχονται αν είναι εφικτό, και μετά βλέπουμε.