ΗΠΑ προς Τουρκία: Αν λύσουμε το πρόβλημα των S-400, θα συζητήσουμε ευχαρίστως το F-35



Ο υποναύαρχος Ζεκί Άκτουρκ, Σύμβουλος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σχετικά με τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών αμερικανικής παραγωγής, δήλωσε:

 «Πιστεύουμε ότι μπορούμε να πάρουμε πίσω τα χρήματα που πληρώσαμε για το F-35. «Οι διαπραγματεύσεις για αυτό το θέμα συνεχίζονται», είπε.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε στη VOA , απαντώντας στην ερώτηση της Τουρκίας για τη δυνατότητα επιστροφής στο πρόγραμμα F-35, ότι το ρωσικό σύστημα S-400 δεν είναι συμβατό με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ και ότι αυτό το σύστημα απειλεί την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ.

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι το σύστημα δεν είναι συμβατό με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ και επανέλαβε την έκκλησή του προς την Τουρκία να μην διατηρήσει το σύστημα S-400.

«Θα μιλήσουμε ευχαρίστως για τα F-35»

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι μόλις επιλυθεί το ζήτημα των S-400, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καλωσόριζαν μια συνάντηση με την Τουρκία για το πρόγραμμα F-35. Ωστόσο, ανέφερε επίσης ότι δεν έχουν να κάνουν νέα δήλωση για το θέμα αυτό.

Απαντώντας στην ερώτηση για τα F-35 σε συνέντευξή της κατά την επίσκεψή της στην Τουρκία τον Ιανουάριο, η αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ υπενθύμισε ότι οι κυρώσεις CAATSA συνδέονται με την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το σύστημα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία.

Μετά τη δήλωση της Νούλαντ, ο συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο στα τέλη Ιανουαρίου, «Η άποψή μας ότι η χρήση των S-400 δεν είναι συμβατή με τα F-35 δεν έχει άλλαξε. Οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό συνεχίζονται ακόμη.

 «Εάν η Τουρκία μπορέσει να λύσει τις ανησυχίες μας για αυτό το θέμα, τότε μπορεί να υπάρξει κίνηση για την επιστροφή στο πρόγραμμα των F-35», είπε.

Η Τουρκία, η οποία αγόρασε το σύστημα S-400 από τη Ρωσία το 2019, έγινε η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ στην οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις βάσει του νόμου Countering America’s Adversaries Through Sanctions (CAATSA), ο οποίος επιβάλλει κυρώσεις σε χώρες που συνεργάζονται με τη Ρωσία στην ολοκληρωμένη άμυνα.

Haber sol