Οταν οι άριστοι των αιθέρων συναντώνται: Ελληνικές «ριπές» στη νοτιοδυτική Γαλλία με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση κάθε «μυστικού» των Rafale




Με άρωμα Ελλάδας ο Αρχηγός της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, ομιλεί και δείχνει την διαλειτουργικότητα που οφείλουν να έχουν οι σύμμαχες χώρες, ώστε να είναι ικανές να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε εξωτερική απειλή.

Ο Stephane Mille, Αρχηγός του Γαλλικού αεροπορικού επιτελείου και διαστημικής δύναμης, σημειώνει πως αυτός είναι ο κύριος στόχος της άσκησης VOLFA 2024 που διεξάγεται στην χώρα του.

Σε ανάρτησή του μάλιστα στο Χ είναι χαρακτηριστικό ότι επέλεξε στις τρεις από τις τέσσερις φωτογραφίες, να ποζάρουν τα νεότερα αποκτήματα της Ελληνικής Πολεμικής Aεροπορίας, τα οποία ανήκουν στην λεγόμενη «γαλλική σχολή».

Ο λόγος για τα Rafale F3R της 332 Μοίρας «Γεράκι» όπου οι ιπτάμενοι και μηχανικοί της, μετά από ένα εξαντλητικό πρόγραμμα αφότου έφτασαν τα πρώτα αεροσκάφη στην Τανάγρα, έθεσαν τον επόμενο στόχο να κηρυχθεί η μονάδα τους επιχειρησιακή, σε Εθνικό και Νατοϊκό επίπεδο.

Και από την στιγμή που τα «γεράκια» των Rafale F3R έχουν στα χέρια τους τις δύο αυτές πιστοποιήσεις, ήρθε η στιγμή να ανοίξουν τα φτερά τους και να βρεθούν, δύο χρόνια μετά, εκεί ακριβώς απ’ όπου ο βασικός πυρήνας της 332 Μοίρας είχαν ξεκινήσει να μαθαίνει τα μυστικά των γαλλικών «ριπών».


Η ελληνογαλλική συμμαχία δείχνει ότι παραμένει ισχυρή εντός της Συμμαχίας, αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις δυνάμεις των δύο χωρών να συνεκπαιδεύονται είτε επί γαλλικού, είτε επί ελληνικού εδάφους.

Και την στιγμή που η ελληνική αεροπορική αποστολή έχει φτάσει στη νοτιοδυτική Γαλλία, Γάλλοι κομάντος βρίσκονται στην Ελλάδα λαμβάνοντας μέρος στην SOF άσκηση Trojan Footprint.

Οι δε Αρχηγοί των γενικών επιτελείων συνομιλούν συχνά, με τελευταία εκείνη για τον συντονισμό των δυνάμεων της ΕΕ στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά θάλασσα.

Rafale & Air to Ground
Στην 118 αεροπορική βάση του Mont De Marsan στη νοτιοδυτική Γαλλία όπου ιπτάμενοι και μηχανικοί από την Ελλάδα, έκατσαν ξανά στα θρανία και γεύτηκαν για πρώτη φορά την πτήση με τα Rafale, από την Δευτέρα θα εξελιχθούν τα απαιτητικά σενάρια της γαλλική VOLFA, μια άσκηση που θυμίζει σε πολλά τον ελληνικό Ηνίοχο.

Η τετράδα των ελληνικών «ριπών» ήδη έχει προσγειωθεί στην Γαλλία, όπου πραγματοποιήθηκαν οι λεγόμενες «fam flight». Πτήσεις, δηλαδή, εξοικείωσης με το ανάγλυφο της περιοχής, με τον εναέριο χώρο, μέσα στον οποίο θα εξελιχθούν πολλά από τα σενάρια της VOLFA.

Στην αεροπορική άσκηση, εκτός από την Γαλλία και την Ελλάδα, λαμβάνουν μέρος η Μ. Βρετανία, ο Καναδάς, η Ισπανία και η Ιταλία.

Τα ελληνικά «γεράκια» έχουν ως στόχο να δουλέψουν πολύ με τους Γάλλους και τα δικά τους Rafale & Mirage.

Τόσο οι Γάλλοι, όσο και οι Έλληνες φημίζονται για τις ικανότητές που έχουν στον αεροπορικό αγώνα. Ωστόσο για τους «Ταναγραίους» είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, όπως λένε στρατιωτικές πηγές, να εστιάσουν και να πάρουν νέες εμπειρίες σε ό,τι έχει να κάνει με αποστολές air to ground.
Οι ελληνικές «ριπές», αν και τα πιο σύγχρονα αεροσκάφη 4,5 γενιάς που είναι ικανά σε έναν swing role, από τα όπλα που διαθέτουν φαίνεται ότι η αποστολή τους γέρνει προς το air to air.

Οι πύραυλοι Meteor κάνουν στην παρούσα στιγμή την μεγάλη διαφορά στον ουρανό του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου, προσφέροντας ακόμη και απαγόρευση πτήσεων.

Βεβαίως τα Rafale F3R φέρουν και τους στρατηγικής κρούσης πυραύλους Scalp, οι οποίοι όμως δεν είναι για χρήση προς τον οποιονδήποτε στόχο στο έδαφος.

Οι φάκελοι όπλων των Rafale έχουν όλη την γκάμα όπλων που μπορεί να φέρει η πλατφόρμα, οπότε στην VOLFA είναι η κατάλληλη ευκαιρία για πολλές αποστολές, περισσότερες γνώσεις και πιθανές εισηγήσεις προς το αεροπορικό επιτελείο, ώστε να μεγαλώσει η πυριτιδαποθήκη της 332 Μοίρας.
Οι Έλληνες ιπτάμενοι θέλουν να γνωρίσουν και άλλες δυνατότητες που έχουν τα γαλλικά μαχητικά, μια και αυτά είναι εφοδιασμένα με περισσότερα αντικείμενα που αυξάνουν τις δυνατότητες των αεροσκαφών και γι’ άλλου είδους αποστολές, κάποιες από αυτές απαραίτητες και στην χώρα μας.

Πάντως το ελληνογαλλικό τετ α τετ δεν θα μείνει μόνο στην άσκηση VOLFA. Ούτε έναν μήνα αργότερα, ο ελληνικός Ηνίοχος, η μεγαλύτερη όπως έχει εξελιχθεί, άσκηση στη Γηραιά Ήπειρο, θα φιλοξενήσει γαλλικά Rafale ή ακόμη και Mirage. Και εκεί, τουλάχιστον όπως λένε όλοι οι μετέχοντες, το εύρος του FIR δεν είναι περιορισμένο, σε σχέση με αυτό στο οποίο ασκούνται οι ιπτάμενοι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Έως τις 28 Μαρτίου η VOLFA έχει κλείσει ορισμένα σημεία του FIR της Γαλλίας, πολλά εξ αυτών πάνω από τον Ατλαντικό. Και σε αυτή την άσκηση, είναι λογικό ότι υπάρχουν σαφή ερεθίσματα για την σχεδίαση των σεναρίων, από τα πρόσφατα πεδία πολέμου και τους τρόπους αεροπορικής αντίδρασης.

Για την 332 Μοίρα «Γεράκι» θεωρείται ένα σημαντικό στοίχημα να παρουσιάσει το πρόσωπο της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, δίπλα στους Γάλλους – δασκάλους τους, αλλά και φτερό με φτερό με σύγχρονες αεροπορίες, προσανατολισμένες στις συμμαχικές αποστολές.