Σύλληψη πράκτορα της MI6 από την Κίνα – Σύγκρουση Λονδίνου-Πεκίνου



Η σύλληψη από την Κίνα ενός άνδρα που φέρεται ότι εργαζόταν ως κατάσκοπος για τη Βρετανία θα μπορούσε να είναι αντίποινα, λένε οι αναλυτές.

Η υπόθεση, η οποία ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας, έρχεται εν μέσω αυξανόμενης και έντονης ανησυχίας στη Βρετανία για το Πεκίνο και την απειλή για την ασφάλεια που θέτει η κομμουνιστική χώρα. Επίσης, ακολουθεί την περσινή σύλληψη ενός Βρετανού κοινοβουλευτικού ερευνητή ως ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας.

Σύμφωνα με μια ανάρτηση τη Δευτέρα στον επίσημο λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης WeChat του υπουργείου, η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών MI6 στρατολόγησε έναν άνδρα ονόματι Huang το 2015, ο οποίος έκτοτε έχει διαβιβάσει 17 στοιχεία πληροφοριών και έχει στρατολογήσει προσωπικό για την υπηρεσία χρησιμοποιώντας κατασκοπευτικό εξοπλισμό που παρέχεται από τη βρετανική κυβέρνηση. .

Οι κινεζικές αρχές δεν αποκάλυψαν την εθνικότητα ή το φύλο του Χουάνγκ, αλλά είπαν ότι ο φερόμενος κατάσκοπος προερχόταν από μια απροσδιόριστη «τρίτη χώρα» και υποβλήθηκε σε στρατολόγηση και εκπαίδευση στη Βρετανία και σε άλλες τοποθεσίες. Είπαν επίσης ότι το άτομο εργαζόταν με το πρόσχημα του σύμβουλου στο εξωτερικό.

Το υπουργείο δεν παρείχε στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς ούτε να αποκαλύψει την τρέχουσα κατάσταση ή το πού βρίσκεται ο Χουάνγκ. Ωστόσο, είπε ότι η κρατική ασφάλεια «ανέφερε και κανόνισε αμέσως προξενικές επισκέψεις, προστατεύοντας τα νόμιμα δικαιώματα του Χουάνγκ σύμφωνα με το νόμο».

Όταν επικοινώνησε η Φωνή της Αμερικής, το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας την Τρίτη απάντησε: «Είναι μακροχρόνια πολιτική μας να μην επιβεβαιώνουμε ούτε να αρνούμαστε ισχυρισμούς που σχετίζονται με θέματα πληροφοριών».

Ο Πίτερ Χάμφρεϊ, πρώην δημοσιογράφος που αργότερα εργάστηκε για περισσότερο από μια δεκαετία ως ερευνητής απάτης σε δυτικές εταιρείες στην Κίνα, είπε ότι η υπόθεση μοιάζει με «ένα πλήρες αστείο».

«Πρώτον, νομίζω ότι αυτή είναι η συνέχεια της επίθεσης του Πεκίνου στις δυτικές εταιρείες συμβούλων. Δεύτερον, νομίζω ότι το Πεκίνο προσπαθεί να βρει μια υπόθεση για να μας ρίξει πίσω γιατί τους έχουμε πιάσει να κάνουν πράγματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αμερική, το Βέλγιο κ.λπ.», είπε ο Χάμφρεϊ σε μια τηλεφωνική συνέντευξη στη VOA. «Το Πεκίνο ψάχνει απεγνωσμένα μια υπόθεση για να μας επιστρέψει».

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ένας Κινεζοαμερικανός υπάλληλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 27 μηνών και καταδικάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 5.500 δολαρίων μετά την παραδοχή της ενοχής του τον Οκτώβριο για δωροδοκία για να δώσει ευαίσθητες στρατιωτικές πληροφορίες σε αξιωματικό της κινεζικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Η Βρετανία έχει κατηγορήσει Κινέζους κατασκόπους ότι στοχεύουν αξιωματούχους σε βασικά υπουργεία, ενώ η Κίνα έχει αποκαλύψει πολλές υποθέσεις που κατηγορούν ξένους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων Βρετανών και Αμερικανών, για κατασκοπεία.

Τον Σεπτέμβριο, η εφημερίδα The Times ανέφερε ότι η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών συνέλαβε τον Βρετανό κοινοβουλευτικό ερευνητή Chris Cash ως ύποπτο για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας. Ο Cash έχει στενούς δεσμούς με την υπουργό του Κοινοβουλίου Alicia Kearns, την τρέχουσα πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, και τον Tom Tugendhat, πρώην υπουργό Άμυνας και Υπουργό Ασφαλείας.

Ένας άλλος ερευνητής πολιτικής που εργάζεται στο βρετανικό κοινοβούλιο, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος σε συνέντευξή του στη VOA επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να μιλήσουν δημόσια για το θέμα, είπε ότι το επίπεδο ασφάλειας στο κοινοβούλιο άλλαξε από τη σύλληψη του Cash.

«Μέσα σε ένα μήνα περίπου, άλλαξαν ολόκληρα τα πρωτόκολλα ασφαλείας τους. Και έτσι τώρα η διαδικασία υποβολής αιτήσεων είναι εντελώς διαφορετική», είπε ο ερευνητής, προσθέτοντας ότι η χρυσή εποχή των σχέσεων Βρετανίας-Κίνας έχει πεθάνει.

Ο Μπένεντικτ Ρότζερς, συνιδρυτής και πρόεδρος της βρετανικής οργάνωσης δικαιωμάτων Hong Kong Watch, είπε στη VOA ότι οι κατηγορίες της Κίνας όχι μόνο επιδεινώνουν τις σινο-βρετανικές σχέσεις αλλά επηρεάζουν σημαντικά τους ξένους πολίτες και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.

«Αν υπάρχει αλήθεια στους ισχυρισμούς της Κίνας ή αν πρόκειται για αντίποινα ως απάντηση σε ισχυρισμούς για κινεζικές δραστηριότητες κατασκοπείας στο Γουέστμινστερ, αλλά σε κάθε περίπτωση, αυτό το περιστατικό συμβάλλει σε ένα πιο επικίνδυνο και επικίνδυνο περιβάλλον για Βρετανοί πολίτες που κάνουν επιχειρήσεις στην Κίνα ή ταξιδεύουν στην Κίνα», είπε.

Ο Ντέιβιντ Μουρ, ερευνητής πολιτικής στο βρετανικό κοινοβούλιο, είπε ότι η Βρετανία δεν πρέπει να φοβάται τα αντίποινα από την κινεζική κυβέρνηση.

«Κάπου καιρό πρέπει να πατάξουμε την κινεζική κατασκοπεία, είτε πρόκειται για προσπάθεια διείσδυσης στα ιδρύματά μας είτε στους δρόμους μας με κινεζικά αστυνομικά τμήματα που λειτουργούν σε όλο τον δυτικό κόσμο», είπε στην VOA αναφερόμενος στην υποτιθέμενη αστυνόμευση από τις κινεζικές δυνάμεις ασφαλείας στο ξένες χώρες συμπεριλαμβανομένων των Η.Π.Α.

Σε ομιλία του τον Ιούλιο στη βρετανική πρεσβεία στην Πράγα, ο επικεφαλής της Βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είπε ότι η Κίνα ήταν η πιο σημαντική στρατηγική εστίασή τους. «Τώρα αφιερώνουμε περισσότερους πόρους στην Κίνα από οπουδήποτε αλλού, αντανακλώντας την αυξανόμενη παγκόσμια σημασία της Κίνας».