Πήραν θάρρος από τον Sunak τα Σκόπια - Ζητούν νέα, εκτρωματική Συμφωνία των Πρεσπών για τα αρχαία της Μακεδονίας



Νέες Πρέσπες για τα αρχαία της Μακεδονίας...

Δώσε θάρρος στον Σκοπιανό, και θα σου… ζητήσει και τις αρχαιότητες.
Πράγματι, μετά την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών, βάσει της οποίας του παραχωρήθηκε ο όρος Μακεδονία από τους βόρειους γείτονες μας, τώρα, αφορμώμενοι από το πρόσφατο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βρετανού ομολόγου του Rishi Sunak, ζητούν τις αρχαιότητες της Μακεδονίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Nova Makedonija, «τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι ίσως τα πιο γνωστά έργα τέχνης σε ό,τι αφορά τη συζήτηση σχετικά με το εάν μουσεία σε όλο τον κόσμο πρέπει να επιστρέψουν αρχαιότητες στις χώρες προέλευσής τους.
Ο Λόρδος Έλγιν, Βρετανός στρατιώτης και διπλωμάτης, αφαίρεσε τα Μάρμαρα από τον Παρθενώνα στις αρχές του 19ου αιώνα.
Στη συνέχεια, τα γλυπτά αγοράστηκαν από τη βρετανική κυβέρνηση το 1816 και τοποθετήθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο.

Οι μαρμάρινες φιγούρες αποτελούν μέρος της ζωφόρου που διακοσμούσε τον ναό 2.500 ετών, κατασκευασμένη από τον γλύπτη Φειδία.
Το Μουσείο της Ακρόπολης χτίστηκε πριν από μια δεκαετία για να στεγάσει τα γλυπτά.
Η έκθεση συνδυάζει τα αυθεντικά μαρμάρινα γλυπτά με γύψινα αντίγραφα αυτών που φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο και σε άλλα μουσεία του εξωτερικού».

«Δικαιοσύνη για την Ελλάδα, αλλά και δικαιοσύνη για τη Μακεδονία»

Στη συνέχεια, η εφημερίδα αναφέρει: «Η ελληνική πλευρά στη διπλωματική διαμάχη για τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν από τη Μεγάλη Βρετανία ζητά τη δικαιοσύνη επί δεκαετίες.
Φαίνεται όμως πως η δικαιοσύνη για την Ελλάδα είναι μονομερής, καθώς οι Έλληνες έχουν οικειοποιηθεί και δημεύσει οι ίδιοι ξένη πολιτιστική κληρονομιά και εθνική ταυτότητα, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Μακεδονίας και των Μακεδόνων.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της πΓΔΜ για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και Πρέσβης Ivica Bocevski υποστηρίζει το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη προς τη βρετανική κυβέρνηση, αλλά προτείνει ένα πιο κατάλληλο παράδειγμα για να καταδείξει το άδικο της κατάστασης αντί της Μόνα Λίζα: το παράδειγμα πρέπει να είναι η Μακεδονία.

“Συμφωνώ απόλυτα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Μητσοτάκη...
Η αδικία από έναν ισχυρό άνθρωπο και η οικειοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς έβλαψε πολύ.
Ο Κυριάκος έχει δίκιο όταν λέει ότι η αφαίρεση των Γλυπτών του Παρθενώνα και η τοποθέτηση μέρους τους στο Βρετανικό Μουσείο είναι σαν να έχεις κόψει τη Μόνα Λίζα στα δύο.
Αλλά, υπάρχει ένα ακόμη καλύτερο παράδειγμα που θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ζητούμε λοιπόν δικαιοσύνη για την Ελλάδα αλλά και δικαιοσύνη για τη Μακεδονία” λέει ο Ivica Bocevski».

Μεγάλη αδικία

Όπως αναφέρει η Nova Makedonija, η αδικία που έγινε στη Μακεδονία είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που έγινε στην Ελλάδα – κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και η «αρχαιολόγος και καθηγήτρια» Αρχαίας Ιστορίας (;) Nade Proeva.

Όπως επισημαίνει βασιζόμενη στην πυγή της (όχι στις ιστορικές πηγές της), «οι Μακεδόνες έχουν υποστεί κλοπή, αφού τους έχουν αφαιρεθεί σημαντικά αντικείμενα για την εθνική τους ταυτότητα.
Η αδικία είναι επώδυνη όταν σου αφαιρούν ό,τι σου ανήκει.
Φυσικά, είναι αδικία για την Ελλάδα ότι Γλυπτά του Παρθενώνα είναι στο Βρετανικό Μουσείο και επιστρέφονται.

Αλλά ακόμη μεγαλύτερη αδικία είναι αυτό που έκανε η Ελλάδα στη Μακεδονία, δημεύοντας μια μεγάλη έκταση, με όλα τα μνημεία και την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Οι Έλληνες καταστρέφουν τα ίχνη μετανάστευσης των Σλάβων στα Βαλκάνια, δηλ. στη Μακεδονία.
Οι Έλληνες αρχαιολόγοι πέταξαν σλαβικά ευρήματα (κεραμικά) στη θάλασσα.
Εικόνες κάηκαν και οι τοιχογραφίες με επιγραφές στη σλαβική γλώσσα καταστράφηκαν.
Αυτό γίνεται συστηματικά, για σχεδόν εκατό χρόνια, μετά την ψήφιση νόμου για τη μετονομασία σλαβικών τοπωνυμίων και ονομάτων στην Ελλάδα το 1926.

Ο νόμος αυτός εφαρμόστηκε στην επικράτεια της Μακεδονίας του Αιγαίου, όπου κυριαρχούσε ο μακεδονικός πληθυσμός, αλλά και στην Πελοπόννησο, όπου έχουν απομείνει ακόμη σλαβικά τοπωνύμια.
Η εμμονή των Ελλήνων είναι τέτοια, που κατάφεραν να αλλάξουν μέχρι και το όνομά μας…» καταλήγει η καθηγήτρια με τις πολλές πυγές (όχι πηγές) Nade Proeva.

www.bankingnews.gr