«Τέλος» στο νέο Εθνικό Τυφέκιο – Ο Στρατός προχωρά με G3 και 7,62 διαμέτρημα



Η νέα σελίδα στις Ένοπλες Δυνάμεις με την είσοδο νέου τυφέκιου σε υπηρεσία αναβάλλεται επ’ αόριστον. Οι λύσεις που δοκιμάστηκαν και οι προσφορές που ήρθαν δεν προσέφεραν αυτά τα οποία ζητούσε η ηγεσία του Στρατού Ξηράς. Όμως αποφάσισε να επενδύσει στο G3.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Από το 2020 γράφαμε λεπτομερώς στο enikos.gr για τις κινήσεις που έκανε το Γενικό Επιτελείο Στρατού σχετικά με την επιλογή του νέου τυφέκιου, που θα αντικαθιστούσε το G3 των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μάλιστα, αξιολογήθηκαν περισσότερες από 15 προτάσεις και φαίνεται ότι έχουν καταλήξει σε 5 από αυτές. Πρόκειται για δοκιμασμένες λύσεις, που ικανοποιούσαν τα κριτήρια που είχαν τεθεί από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) είχαν συνταχθεί και για τις 5 αυτές περιπτώσεις λεπτομερείς φάκελοι, με πλήρες ιστορικό των υποψηφιοτήτων από τις δοκιμές και τις επί μέρους αξιολογήσεις.

Και οι 5 επιλογές κρίθηκαν εξαιρετικές για τον αντικαταστάτη του G3 και απ’ ότι μαθαίνουμε το κύριο βάρος θα πέσει πλέον σε 2 τομείς. Ο ένας ήταν ο βαθμός συνεργασίας από τη χώρα που θα επιλεγεί το νέο τυφέκιο και ο δεύτερος – και σπουδαιότερος – η άδεια παραγωγής του στην Ελλάδα.

Έπειτα από 3 χρόνια διεργασιών, κανείς από τους «πέντε» δεν προσέφερε στην Ελλάδα την άδεια παραγωγής και τα δικαιώματα του όπλου. Ταυτόχρονα το κόστος κρίθηκε εξαιρετικά υψηλό.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, αποφασίστηκε η επένδυση ύψους 32 εκατ. ευρώ για την ανανέωση του συνόλου των G3 που χρησιμοποιούνται στις ΕΔ. Στόχος είναι το νέο G3 να είναι ελαφρύτερο και πιο εργονομικό στον χρήστη. Θα φέρει πτυσσόμενο κοντάκιο από αλουμίνιο αεροπορικού τύπου, βελτιωμένη λαβή, αορτήρα τριών σημείων και σιδηρόδρομο που θα δίνει την δυνατότητα να προσαρμόζεται στην κάννη σκοπευτικό laser, διόπτρα και φακό. Η αναβάθμιση των G3 θα γίνει στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν περισσότερα από 70.000 αχρησιμοποίητα – ολοκαίνουρια τυφέκια, τα οποία επίσης θα δεχθούν τις εργασίες αναβάθμισης ώστε να είναι έτοιμα προς χρήση όποτε και εάν απαιτηθεί.

Τα διδάγματα από τους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή έχουν δείξει ότι το διαμέτρημα 7.62 δεν μπορεί να αντικατασταθεί ενώ το 5.65 διαμέτρημα, παρότι κρίνεται ως ιδανικό για επιχειρήσεις στον αστικό ιστό, δεν μπορεί να ανταποκριθεί με αξιοπιστία στη στόχευση στο ανοιχτό πεδίο με ανέμους.