«Στοπ» στα «τουρκικά» F-16 και χωρίς τον Μενέντεζ; - Δεν αλλάζει στάση το Κογκρέσο



Απότομη... προσγείωση για την Τουρκία για το ζήτημα των F-16 έπειτα από την παραίτηση Μενέντεζ - Πρέπει να ξεπεράσει κι άλλα «εμπόδια»

Μια νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις έπειτα από την παραίτηση του Μπομπ Μενέντεζ από προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ, λόγω της υπόθεσης διαφθοράς που εμπλέκεται.

Το γεγονός ότι φιλέλληνας Γερουσιαστής έχει βγει από το «κάδρο» των διαπραγματεύσεων της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον για την προμήθεια F-16, έχει γεμίσει με αισιοδοξία την τούρκικη πλευρά για μια θετική έκβαση σε ένα ζήτημα που βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Ερντογάν.

Ωστόσο ο γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν, ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων δεν δείχνει πως θα κρατήσει χαλαρή στάση απέναντι στην Τουρκία. Αυτό άλλωστε το έχει αποδείξει με όσα δήλωνε κατά το παρελθόν, καθώς έχει καταδικάσει πογκρόμ διώξεων του Ερντογάν, το άνοιγμα των Βαρωσίων ενώ είχε στείλει επιστολή για σεβασμό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την Τουρκία

Μάλιστα είχε κατακεραυνώσει την Τουρκία για εγκλήματα πολέμου στην Συρία. Ενώ ειδικά σε ό,τι αφορά την πώληση των F-16 δεν τη συσχετίζει με το τουρκικό «ναι» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Μπλόκο» και από άλλα μέλη του Κογκρέσου

Την αντίθεση τους για την παραχώρηση των F-16 εκφράζουν ανώτατα στελέχη του Κογκρέσου, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει να αλλάξει στάση απέναντι στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε, ο Γκρέγκορι Μικς, μέλος Βουλής Αντιπροσώπων: «Δεν είμαι ακόμα έτοιμος να υποχωρήσω. Θέλω να βεβαιωθώ ότι έχουμε έναν πραγματικό ισχυρό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ με τον οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε».

Αλλά και ο Γερουσιαστής Τζίμι Ρις τόνισε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα σχετικά με τη στάση του για τα F-16 και ότι είναι πολύ απογοητευμένος από τον Τούρκο πρόεδρο. «Ο Ερντογάν θα μπορούσε να το έχει επιλύσει εδώ και καιρό. Τούς είπα ευθέως ότι μέχρι να ενταχθεί η Σουηδία στο ΝΑΤΟ τα F-16 δεν πρόκειται να μετακινηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο αλλά και στη Συρία εστίασε ο Κρις Βαν Χόλεν, Γερουσιαστής των ΗΠΑ: «Θα συνεχίσω να πιέζω για να διασφαλίσω ότι η Τουρκία δεν θα λάβει τα F-16, μέχρι η Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και μέχρι να δούμε μια δέσμευση από την Τουρκία για τον σεβασμό του εναέριου χώρου της Ελλάδας και να σταματήσει την επιθετικότητα της στη Συρία».

Kωνσταντίνος Φίλης: Το ζήτημα που προκύπτει σε ενδεχόμενη παραχώρηση των F-16 στην Τουρκία
Τις τελευταίες εξελίξεις στο τραπέζι των συζητήσεων για τα F-16 ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ σχολίασε ο καθηγητής και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Φίλης.

«Έχουμε μια νέα δυναμική στα αμερικανοτουρκικά, η τουρκική εθνοσυνέλευση πρόκειται να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στις αρχές Οκτωβρίου και σε ανταπόδοση το αμερικανικό Κογκρέσο θα μπορούσε να προχωρήσει το θέμα με τα F-16», ανέφερε αρχικά ο κ. Φίλης.

Όπως είπε ο Μπεν Κάρντιν θα μπορούσε να εγκρίνει την παραχώρηση των μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία, αν κρίνει κανείς από τη στάση που έχει κρατήσει μέχρι τώρα.

«Ο Μπεν Κάρντιν έχει πάρει σαφείς θέσεις εναντίον του καθεστώτος Ερντογάν, ωστόσο δεν έχει το εκτόπισμα του Μενέντεζ και οι πρώτες του δηλώσεις δείχνουν μια πρόθεση που ενδεχομένως να μην μπλοκάρει την προμήθεια μαχητικών στην Τουρκία», δήλωσε ο κ. Φίλης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ωστόσο, όπως λέει ο καθηγητής προκύπτει ένα ζήτημα για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα σε ενδεχόμενη παραχώρηση των F-16: «Για να ξεπαγώσει η συζήτηση αυτή φαίνεται πως η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως ο σεβασμός της εναέριας κυριαρχίας της Ελλάδας και να σταματήσουν οι παραβιάσεις. Αν τελικά αυτός ο όρος γίνει δεκτός το ερώτημα είναι πως θα τηρείται και πως θα ελέγχεται η τήρηση της συμφωνίας».

«Χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή και δεν πρέπει να παρασυρθούμε από την αποκλιμάκωση της έντασης διότι αυτή μπορεί να είναι περιστασιακή και απλά ένα δείγμα εξωραϊσμού της εικόνας της γείτονος. Όλα αυτά η ελληνική πλευρά πρέπει απλώς να τα γνωστοποιήσει και στην αμερικανική», έκλεισε λέγοντας ο καθηγητής.