Κύπρος: Η Εθνική Φρουρά αλλάζει σελίδα – Το δόγμα αποτροπής και τα νέα εξοπλιστικά



«Χωρίς ισχυρή αποτρεπτική ισχύ, χωρίς ισχυρή άμυνα, ο λόγος στην εξωτερική πολιτική είναι σαφώς περιορισμένος» τόνιζε συνεχώς απο τη θέση τότε του υπουργού Εξωτερικών ο Νίκος Χριστουδουλίδης και δεν ήταν καθόλου τυχαίο.

Μια απο τις προτεραιότητες του Κύπριου προέδρου, είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας με το 2% του ΑΕΠ της χώρας να αξιοποιείται για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Αδιαμφισβήτητα, η Εθνική Φρουρά γυρίζει σελίδα, καθώς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τόσο η αναδιοργάνωση της, όσο και η προσπάθεια ανανέωσης των οπλικών της συστημάτων, μετά και την άρση του εμπάργκο όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε μία κρίσιμη εποχή αλλαγών για την Κύπρο και για το ΓΕΕΦ παρέλαβε τα καθήκοντα του νέου Αρχηγού ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας από τον Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη. Ο καταδρομέας Αρχηγός ΓΕΕΦ λοιπόν, είναι αυτός που αναλαμβάνει το ρόλο του αρχιτέκτονα της ανασύστασης της Εθνικής Φρουράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece το ΓΕΕΦ θα προχωρήσεις στις εξής αλλαγές:

1. Στην ομαλή ένταξη και προσαρμογή της επιχειρησιακής σχεδίασης για την μετεξέλιξη της Εθνικής Φρουράς, με βάση τα οπλικά συστήματα που έχουν παραγγελθεί και η παραλαβή τους ξεκινήσει απο τις αρχές του 2024.

Όπως έχει γίνει γνωστό η Εθνική Φρουρά θα εξοπλιστεί με 6 ολοκαίνουργια ελικόπτερα τύπου H145M. Πρόκειται για επιθετικά ελικόπτερα της εταιρείας Airbus Helicopters, που θα ενισχύσουν τις δυνατότητες της Εθνικής Φρουράς για ταχεία αντίδραση, εκπομπή μαζικών πυρών, προσβολή στόχων με ακρίβεια και εκτέλεση αποστολών εγγύς υποστήριξης και συλλογής πληροφοριών, ενώ υπάρχει δικαίωμα εξάσκησης προαίρεσης για απόκτηση ακόμη έξι.

Στρατιωτικές Πηγές αναφέρουν στο CNN Greece, ότι στόχος του ΓΕΕΦ είναι και η απόκτηση πολεμικού πλοίου. Ωστόσο, η αγορά ενός πολεμικού πλοίου προυποθέτει την ύπαρξη ναυτικής βάσης για να μπορεί να ελλιμενιστεί. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας ναυτικής βάσης στο Μαρί.

2. Στη ρεαλιστική αξιολόγηση τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και σε ομαδικό επίπεδο απο το μικρότερο στο μεγαλύτερο κλιμάκιο, για να εξασφαλιστεί ότι τηρούν την ετοιμότητα που απαιτείται για την εκτέλεση της κύριας αποστολής τους.

3. Στην άσκηση Στρατιωτική Διπλωματίας, για την ανάπτυξη της οποίας θα ξεκινήσουν επαφές και συναντήσεις με συμμαχικές χώρες και θα ενισχυθεί η συμμετοχή σε διμερή και πολύμερή προγράμματα στρατιωτικής συνεργασίας και ασκήσεων/συνεκπαιδεύσεων.

4. Ενίσχυση της συνεργασίας με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Θα υπάρξει συνεργασία με όλους τους κλάδους με επιχειρησιακό προσανατολισμό με έμφαση παραδείγματος χάριν στο σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου Πληροφοριών, ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις. Στόχος είναι η εκπαίδευση σε επρακτικά επιχειρησιακά αντικείμενα που εξυπηρετούν την άμυνα και την επιχειρησιακή αποστολή της Εθνικής Φρουράς.

5. Η ενίσχυση του αισθήματος εμπιστοσύνης της κυπριακής κοινωνίας προς την Εθνική Φρουρά με έργα και πράξεις.

Ποιος είναι ο νέος Αρχηγός ΓΕΕΦ Γεώργιος Τσιτσικώστας

Το υψηλό επίπεδο της Εθνικής Φρουράς είναι αναμφίβολα έργο των προκατόχων, ωστόσο η ευθύνη της βελτίωσης και ο ρυθμός, η ταχύτητα που θα επιτευχθεί, σε μια κρίσιμη περίοδο για την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί πρόκληση για τον νέο Α/ΓΕΕΦ.

H στρατιωτική διαδρομή

Ο Στρατηγός Γεώργιος Τσιτσικώστας γεννήθηκε το 1964 στην Τρίπολη και αποφοίτησε από τη ΣΣΕ το 1986 ως Ανθυπολοχαγός Πεζικού. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στις Ειδικές Δυνάμεις το 1987. Έχει υπηρετήσει μεταξύ άλλων ως Διοικητής της Γ’ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Γ΄ΜΑΚ), ως Επιτελής στο Στρατηγείο Χερσαίων Δυνάμεων του NATO, ως Διοικητής του Συντάγματος των Ευελπίδων στη ΣΣΕ και ως Διευθυντής Επιτελικού Γραφείου του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ αείμνηστου Στρατηγού ε.α. Μ. Κωσταράκου.

Ως ανώτατος αξιωματικός διετέλεσε Διευθυντής του Επιτελικού Γραφείου του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ αείμνηστου Στρατηγού ε.α. Μ. Κωσταράκου, ως Διοικητής της 13ης Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (13 ΔΕΕ), ως Υποδιοικητής στο Δ΄ Σώμα Στρατού και ως Διοικητής της Διακλαδικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ).

Ως Αντιστράτηγος ανέλαβε τα καθήκοντα του Επιθεωρητή Αναδιοργανώσεως Στρατού Ξηράς και του Συντονιστή Συστάσεως της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου (ΔΕΕ) της οποίας διετέλεσε ο πρώτος Διοικητής της (από 28 Ιουνίου 2021 έως 27 Ιανουαρίου 2023).

Πέραν των προβλεπόμενων εκπαιδεύσεων των Αξιωματικών του Πεζικού και των σχολείων Ειδικών Δυνάμεων στην Ελλάδα φοίτησε σε σχολεία εξωτερικού όπως το Σχολείο Αξιωματικών Ειδικών Δυνάμεων στο Fort Bragg των ΗΠΑ, τιμηθείς για την επίδοση του, την Ανώτατη Σχολή Πολέμου (ΑΣΠ) αλλά και το Κολλέγιο Αμύνης του NATO (NΑΤΟ Defence College) στη Ρώμη, τιμηθείς επίσης για την επίδοσή του. Ο Αντιστράτηγος Γ. Τσιτσικώστας είναι κάτοχος τίτλου Σπουδών του Κέντρου Διπλωματίας και Στρατηγικών Σπουδών (Παρίσι) «Centerd’ Etudes Diplomatiques et Strategiques (CEDS)» και μεταπτυχιακού τίτλου «Διοικήσεως Επιχειρήσεων» (MBA) στη Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων του Πανεπιστημίου του Αιγαίου.

cnn.gr-Γεωργία Γαραντζιώτη