Πολεμική Αεροπορία: Οι δεύτερες σκέψεις για τα F-16 και το σενάριο για 121 Viper



Δέκα μήνες έχουν περάσει από την αποστολή του επίσημου αιτήματος (LOR for LOA) στις Ηνωμένες Πολιτείες για την αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 της 111 Πτέρυγας Μάχης της Νέας Αγχιάλου, η οποία βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο της επικαιρότητας μετά τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών του στρατοπέδου στον Καράμπα.

Αν και πρόκειται για ένα αρκετά ώριμο πρόγραμμα αφού οι συζητήσεις ανάμεσα στην Πολεμική Αεροπορία και την κατασκευάστρια εταιρεία των F-16 ξεκίνησαν αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης για την αναβάθμιση των Viper το 2018, η απάντηση της Ουάσιγκτον για τα Block 50 εκκρεμεί, όπως άλλωστε και εκείνη που αφορά στην προμήθεια των F-35.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος της καθυστέρησης οφείλεται στην ελληνική πλευρά, η οποία μετά από εισηγήσεις αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας φαίνεται να βάζει στον «πάγο» την αναβάθμιση των 38 F-16 της Αγχιάλου σε Block 50M και να εξετάζει τη μετατροπή τους σε Viper ώστε το ελληνικό οπλοστάσιο να διαθέτει έναν συμπαγή στόλο αποτελούμενο από 121 σύγχρονα F-16 με ραντάρ τεχνολογίας AESA και δικτυοκεντρικές δυνατότητες.

Oλα ανοιχτά
«Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι και αξιολογούνται» αναφέρουν στην «Κ» πηγές του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, συμπληρώνοντας ότι «εξετάζονται τα επιχειρησιακά οφέλη σε συνάρτηση με το κόστος και τον χρόνο εκτέλεσης του προγράμματος». Σε βάθος χρόνου, η αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 σε Viper θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία θα διαθέτει 145 αεροσκάφη με ραντάρ τεχνολογίας AESA και Link 16 (121 F-16 και 24 Rafale) που θα επιχειρούν μαζί με τα F-35 σε ένα πλήρως διασυνδεδεμένο περιβάλλον.

Ανασταλτικός παράγοντας, ωστόσο, φαίνεται πως είναι το υψηλό κόστος που υπολογίζεται σχεδόναρχηγός διπλάσιο της αρχικής εκτίμησης για τα Block 50M, δηλαδή κάτι περισσότερο από 1 δισ. ευρώ. Μακροπρόθεσμα, όμως, η Πολεμική Αεροπορία μπορεί να βγει κερδισμένη καθώς σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται η στρατιωτική ηγεσία, το κόστος θα μπορούσε να μειωθεί από την πώληση των συστημάτων που αφαιρούνται από τα F-16 Block 52 που ήδη αναβαθμίζονται σε Viper. Τα απάρτια αυτά παραμένουν, προς το παρόν, στις αποθήκες της ΕΑΒ με τον χρόνο να κυλά εις βάρος τους αφού, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είναι πιθανό να εμφανίσουν φθορές όσο δεν χρησιμοποιούνται.

Άλλες εισηγήσεις πάντως, αναφέρουν ότι θα έπρεπε να εξεταστεί η αξιοποίηση των συγκεκριμένων συστημάτων για τον εκσυγχρονισμό των ακόμη παλαιότερων F-16 Block 30, τα οποία, παρά το γεγονός ότι ήταν τα πρώτα που αποκτήθηκαν με το πρόγραμμα «Peace Xenia I», βρίσκονται σχεδόν στη μέση του επιχειρησιακού τους βίου. Παρόλα αυτά, η Πολεμική Αεροπορία δεν έχει εγκαταλείψει το σχέδιο των Block 50M καθώς σε αυτό περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση του εργοστασίου της στον Βόλο που θα αναλάβει να εκτελέσει το πρόγραμμα. Αν προκριθεί η επιλογή των Viper, τότε οι εργασίες θα γίνουν στην ΕΑΒ που διαθέτει τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι επιλογές βρίσκονται στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ενώ σημειώνεται πως ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των Block 50 από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης.

Στην 111 Πτέρυγα Μάχης ο Αρχηγός ΓΕΑ
Επίσκεψη στη νευραλγική βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο πραγματοποίησε ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΑΤΑ, Αντιπτέραρχο Γεώργιο Φασούλα. Η επίσκεψη της ηγεσίας έγινε στον απόηχο των εκρήξεων που σημειώθηκαν σε μία από τις αποθήκες οπλισμού της Μονάδας στις 27 Ιουλίου κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς στην περιοχή.

Ο Αρχηγός ΓΕΑ συνομίλησε με πιλότους και τεχνικούς των τριών Πολεμικών Μοιρών που φιλοξενούνται στη βάση και ενημερώθηκε για τα έργα αποκατάστασης στο στρατόπεδο όπου φυλάσσονται τα όπλα της Μονάδας. Νωρίτερα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μαζί με τους Αρχηγούς του Στρατού και της Αεροπορίας παραβρέθηκαν στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του Επιχειρησιακού Στρατηγείου της 1ης Στρατιάς και του Εθνικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ) στη Λάρισα.

kathimerini.gr/Σταύρος Ιωαννίδης