Απαισιόδοξες οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών με τον πόλεμο στην Ουκρανία



Δημοσίευμα της «Wall Street Journal» αναφέρεται σε μια διαφαινόμενη δυτική συμφωνία… ένταξης στο ΝΑΤΟ για την προστασία ό,τι έχει απομείνει από την Ουκρανία με αντάλλαγμα την παραχώρηση των εδαφών που ελέγχονται από τη Ρωσία.

Μετά από αναφορές ότι η ουκρανική αντεπίθεση απέτυχε να ανακαταλάβει εδάφη που κατείχε η Ρωσία, δυτικοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας κινδυνεύει να εξελιχθεί σε παρατεταμένη σύγκρουση για αρκετά ακόμη χρόνια. Ο λόγος δεν είναι μόνο ότι οι μάχες στην πρώτη γραμμή είναι αργές, αλλά και επειδή κανένας από τους σημαντικότερους παίκτες δεν έχει σαφείς εφικτούς πολιτικούς στόχους, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

‘Απρόσιτοι’ οι στόχοι του Κιέβου

Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι ο κεντρικός στόχος της ουκρανικής αντεπίθεσης ήταν η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, αλλά φαίνεται ότι έχει καταστεί απρόσιτος, δεδομένης της περιορισμένης δυτικής υποστήριξης στο Κίεβο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι κύριοι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους, όπως η Γερμανία, θέλουν να αποτρέψουν τη νίκη της Ρωσίας στον πόλεμο, αλλά φοβούνται το κόστος και τους κινδύνους να βοηθήσουν την Ουκρανία να κερδίσει οριστικά.

Ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι άρχισαν να σχεδιάζουν σενάρια για μεγάλες συμφωνίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου, αλλά μέχρι στιγμής δεν βρίσκονται σε συμφωνία με τους στόχους του Κιέβου ή τους στόχους της Μόσχας.

Οι δηλωμένοι στόχοι του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν εξακολουθούν να είναι οι πιο ευέλικτοι και κυμαίνονται από την «αντιμετώπιση φιλόδοξων ιμπεριαλιστικών σχεδίων» έως τον έλεγχο περισσότερων ουκρανικών εδαφών.

Το δημοσίευμα της Wall Street Journal πρόσθεσε ότι ο «μακροπρόθεσμος στόχος του Πούτιν να επιστρέψει την Ουκρανία στον έλεγχο της Μόσχας φαίνεται μη ρεαλιστικός τώρα, αλλά οι Ουκρανοί πιστεύουν ότι θα αντιμετωπίσει τα μικρά κέρδη ως απλά βήματα προς αυτόν τον στόχο, καθιστώντας κάθε ειρήνη που βασίζεται σε παραχωρήσεις αδύναμη και μη ρεαλιστική».

Ποιος είναι ο στόχος της αμερικανικής βοήθειας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο στόχος της αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο είναι να τεθεί η Ουκρανία «στην ισχυρότερη δυνατή θέση για τις τελικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», χωρίς να διευκρινίσει τους όρους που θα πρέπει να διαπραγματευτεί.

Νωρίτερα φέτος, η Ουάσιγκτον, το Βερολίνο και άλλες χώρες ήλπιζαν ότι θα ανοίξουν ένα άνοιγμα για συνομιλίες αυτό το φθινόπωρο εάν η αντεπίθεση του Κιέβου πραγματοποιούσε σημαντικές προόδους κατά των ρωσικών δυνάμεων στη νότια και ανατολική Ουκρανία.

Αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, η συσσώρευση αποφασιστικής δύναμης πυρός από την Ουκρανία συγκρούστηκε με μια άλλη κυρίαρχη δυτική προτεραιότητα:

«την αποφυγή της ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης» που θα οδηγούσε σε άμεσο πόλεμο με τη Ρωσία ή τη χρήση πυρηνικών όπλων από τον Πούτιν.

Τα περιορισμένα όπλα των ουκρανικών δυνάμεων συνέβαλαν στις μεγάλες απώλειές τους καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου και στην αργή προέλασή τους αυτό το καλοκαίρι κατά των οχυρών ρωσικών γραμμών στις περιοχές του Ζαπορόζιε και του Ντόνετσκ.

Αυτές οι εξελίξεις έχουν μετατρέψει τις εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πλέον απαισιόδοξες και εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το εάν οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να διαπεράσουν τις ρωσικές άμυνες και να φτάσουν στην ακτή, βασικό στρατηγικό στόχο για το Κίεβο.

Σύγχυση ως προς τους στόχους της Δύσης

Σύμφωνα με την «Wall Street Journal», μια από τις πιο σημαντικές ελλείψεις της προσέγγισης των ΗΠΑ στην Ουκρανία ήταν η σταδιακή στρατιωτική βοήθεια, καθώς αυτό προκάλεσε αδιέξοδο στο πεδίο της μάχης, ενώ το Κίεβο δεν θέλει να διαπραγματευτεί ειρήνη και η Μόσχα δεν είναι υποχρεωμένη να την κάνει ως έχουν τα πράγματα.

Αυτή η σύγχυση σχετικά με τους δυτικούς στόχους φάνηκε την περασμένη εβδομάδα όταν ένας ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ μίλησε δημόσια για μια ιδέα που συζητείται από Ευρωπαίους διπλωμάτες: η Ουκρανία να εγκαταλείψει εδάφη που ελέγχεται από τη Ρωσία με αντάλλαγμα την ένταξη στη συμμαχία για να προστατεύσει ό,τι έχει απομείνει από αυτήν. Η πρόταση πυροδότησε μια οργισμένη απόρριψη από την Ουκρανία, η οποία λέει ότι τα σύνορά της δεν είναι ανταλλάξιμα.

Ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ αργότερα ζήτησε ‘συγγνώμη’ για τα σχόλιά του και επιβεβαίωσε ότι η δυτική κοινή γνώμη τείνει να απορρίψει την ιδέα ότι η Ουκρανία μόνη της έχει το δικαίωμα να καθορίσει αποδεκτούς όρους ειρήνης.

Η Δύση είναι αυτή που θα διευθετήσει την ειρήνη

Αλλά «στα κρυφά», πολλοί δυτικοί αξιωματούχοι δεν πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους μπορούν να το αφήσουν μόνο στο Κίεβο να καθορίσει τον στόχο και τις προϋποθέσεις για μια ειρηνευτική σύμβαση και φοβούνται ότι οι «εξτρεμιστικοί» στόχοι του Κιέβου θα προκαλέσουν έναν ατελείωτο πόλεμο , σύμφωνα με τη «Wall Street Journal».

Αυτοί οι αξιωματούχοι θέλουν να «προσφέρουν το καρότο στην Ουκρανία για να αποδεχθεί την πραγματική απώλεια κάποιου εδάφους», σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία εξήγησε ότι οι πειρασμοί θα μπορούσαν να μεθύσουν με «ένταση στο ΝΑΤΟ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση ή με υποσχέσεις για μακροπρόθεσμη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια».


The Hellenic Information Team