Η γκάφα που αποκάλυψε τα μυστικά των τουρκικών υποβρυχίων – ΦΩΤΟ



Πώς μία γκάφα επικών διαστάσεων από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό αποκάλυψε τα μυστικά των νέων τουρκικών υποβρυχίων, παρόμοιων με τα ελληνικά TYPE 214, κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Οι φωτογραφίες που συχνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας από ασκήσεις ή εν εξελίξει αμυντικά προγράμματα μπαίνουν στο μικροσκόπιο των μυστικών υπηρεσιών κάθε χώρας που διαθέτει σοβαρές ένοπλες δυνάμεις, αξιολογούνται και εξάγονται πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα.

Λεπτομέρειες σε μία φωτογραφία μπορούν να αποκαλύψουν μυστικά που δεν μπορεί καν να φανταστεί ακόμη και ο πιο υποψιασμένος, που ασχολείται με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Γι’ αυτό και σε κάθε μονάδα ξεχωριστά υπάρχει η ασφάλεια που γνωρίζει καλά τα κατατόπια και όταν υπάρχει παρουσία φωτογράφων φροντίζει ώστε είτε να ελέγχεται το υλικό πριν αποδεσμευθεί είτε να κρύβονται ευαίσθητα συστήματα που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δουν το φως της δημοσιότητας.

Μιλώντας στο enikos.gr στελέχη με εμπειρία στα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού αποκάλυψαν ότι η προπέλα ενός υποβρυχίου αποτελεί ίσως το πιο μεγάλο μυστικό, η αποκάλυψη του οποίου μπορεί να κρίνει την επιβιωσιμότητά του.

Από την μελέτη μίας προπέλας τα έμπειρα στελέχη μπορούν να μάθουν το «ίχνος» που αφήνει κατά την υποβρύχια πλεύση του κι έτσι ανάλογα να βρουν τους τρόπους εντοπισμού του.

11 Δεκεμβρίου 2022. Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής πολιτικής περί παντοδυναμίας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, γίνονται στην Κωνσταντινούπολη – παρουσία Ερντογάν – τα αποκαλυπτήρια του υποβρυχίου TCG PiriReis (S-330), το οποίο βασίζεται στο γερμανικό type 214, όπως και τα ελληνικά υποβρύχια της κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ.

Στην φούρια τους, όμως, οι Τούρκοι να ικανοποιήσουν τον μεγαλομανή νέο-Σουλτάνο αποκάλυψαν το απίστευτο… την προπέλα του υποβρυχίου, την οποία σε άλλες φωτογραφίες είχαν καλυμμένη.


Όπως αναφέρει σε σχετική του ανάρτηση στο Twitter ο ειδικός επί του θέματος SATURNAX, πρόκειται για προπέλα ενισχυμένου πολυμερούς (FRP) με στροβιλισμό διαχύτη. Η ανάλυση άλλης εικόνας αποκαλύπτει μια σχεδίαση προπέλας ενισχυμένης με ίνες πολυμερούς άνθρακα (CFRP) 6 λεπίδων από την Voith & MET (Motoren- und Energietechnik GmbH).

Ένα λάθος το οποίο οι Τούρκοι επανέλαβαν και στην καθέλκυση του TCG Hızırreis (S-331) το περασμένο Μάιο.

Από τις φωτογραφίες, ο έμπειρος αναλυτής ναυτικών θεμάτων επισημαίνει ότι ο σχεδιασμός αυτής της προπέλας FRP αναπτύχθηκε το 2002 από την HDW για τα υποβρύχια του Γερμανικού Ναυτικού χρησιμοποιώντας το λογισμικό Siemens Fibersim για σύνθετο σχεδιασμό – δίδοντας μάλιστα στη δημοσιότητα και τη σχετική φωτογραφία.


Το PIRI REIS είναι το ένα από τα 6 υποβρύχια του τύπου γερμανικής κατασκευής, που το Πολεμικό μας Ναυτικό απέκτησε πρώτο πριν από 10 χρόνια, κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ».

Όπως έχουμε επισημάνει στο enikos.gr σε πρόσφατο άρθρο, το ότι η Τουρκία παραλαμβάνει το πρώτο ΤΥΡΕ-214 δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα αυτόματα χάνει το πλεονέκτημα των «αόρατων αποστολών» στο Αιγαίο.

Το PIRI REIS έχει αρκετές διαφορές με τα ελληνικά «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ». Έχει διαφορετικού τύπου προπέλα από τα ελληνικά και εγχώριας ανάπτυξης ηλεκτρονικά συστήματα, που δεν έχουν δοκιμαστεί επί του πεδίου και είναι αμφιβόλου απόδοσης.

Πόσο σύντομα θα μπορέσουν να εξουδετερώσουν οι Τούρκοι την ελληνική υποβρύχια απειλή; Η απάντηση από τους καλά γνωρίζοντες είναι ότι ίσως «ποτέ». Κι αυτό διότι οι Έλληνες ναυτικοί ήδη γνωρίζουν πολύ καλά τη συμπεριφορά και τις δυνατότητες του υποβρυχίου. Έχουν πραγματοποιήσει πολλές αποστολές, έχουν εκπαιδευτεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον έχουν μπει σε ασκήσεις τακτικής… άλλου επιπέδου.

Όταν η Τουρκία αρχίζει να βγάζει το πρώτο της σύγχρονο υποβρύχιο, το Piri Reis, στο Αιγαίο θα έχει να αντιμετωπίσει έναν επιπλέον διπλό εφιάλτη. Ο πρώτος είναι οι τορπίλες βαρέως τύπου και τα αντίμετρα, που πλέον είναι θέμα χρόνου η παραλαβή τους.

Κι έρχεται και δεύτερο ισχυρό πλήγμα. Η προμήθεια των ελικοπτέρων MH-60R, Romeo, με αυξημένες ικανότητες στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Είναι τα αποκαλούμενα κι ως «φονιάδες των υποβρυχίων», που με τις ενέργειες του ΓΕΕΘΑ το Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει 7 ελικόπτερα του συγκεκριμένου τύπου.

Όμως, ήδη στο Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται στο τελικό στάδιο η μελέτη αναβάθμισης των τεσσάρων υποβρυχίων κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ», που σημαίνει ότι θα εξοπλιστούν με ό, τι πιο σύγχρονο υπάρχει στην παγκόσμια αμυντική βιομηχανία.