Πρόβα πολέμου η "Saber Guardian 23"! Βίαιη διάβαση του ποταμού Δούναβη από δυνάμεις του ΝΑΤΟ-Νέες τακτικές για το Στρατό στον Έβρο



Οι αντεπιθέσεις αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των Αμυντικών επιχειρήσεων και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εξετάζεται η βιαία διάβασή του Έβρου ποταμού από φίλιες δυνάμεις, εφόσον αυτή κριθεί απαραίτητη

Δυνάμεις του ΝΑΤΟ οι οποίες  διεξάγουν την άσκηση  "Sabre Guardian 23", συγκεντρώθηκαν κοντά στο Bordusani  της Ρουμανίας για να ξεπεράσουν το μεγάλο υδάτινο  κώλυμμα του ποταμού Δούναβη  στις 6 Ιουνίου 2023, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.

Προετοιμασίες ζεύξης του Δούναβη ποταμού

Πολυεθνική  δύναμη μηχανικού, υλικοτεχνικά μέσα, αεροπορία και πολλά οπλικά συστήματα και μέσα συνεργάστηκαν για να διασχίσουν οι δυνάμεις ελιγμού του ΝΑΤΟ  στα πλαίσια της άσκησης τον ποταμό Δούναβη, επιδεικνύοντας την ικανότητα τους να το πράξουν, ακόμη και αν η απέναντι όχθη ενός τόσο μεγάλου και βαθέος υδάτινου κωλύματος κατέχεται από  οποιονδήποτε αντίπαλο.

Μόλις μία εβδομάδα από την τελετή έναρξης της άσκησης "Sabre Guardian 23", οι εταίροι και σύμμαχοι του ΝΑΤΟ βρέθηκαν στην όχθη του ποταμού Δούναβη μελετώντας τρόπους για να τον διασχίσουν.

Κατά τη διάρκεια αυτού του τμήματος της άσκησης, οι Μονάδες Μηχανικού πολλαπλών ρόλων των ρουμανικών χερσαίων δυνάμεων,  των ΗΠΑ και της  Ολλανδίας μπόρεσαν να υποστηρίξουν τη μεταφορά όλου του εξοπλισμού κατά μήκος του ποταμού.

Το σενάριο της άσκησης
Η άσκηση ξεκίνησε με την προσομοιωμένη  καταστολή  από την πολυθενική δύναμη του ΝΑΤΟ, του πυροβολικού και αεροπορίας  αλλά  και των εχθρικών δυνάμεων απέναντι από τον ποταμό Δούναβη.

Στη συνέχεια, τα ρουμανικά οχήματα πεζικού Piranha V και ένα περιπολικό σκάφος VD-159 των Ρουμανικών Ναυτικών Δυνάμεων έπληξαν τα απομεινάρια του εχθρού στην απέναντι όχθη, προκειμένου να επιτρέψουν σε μικρότερα ρουμανικά σκάφη και ελικόπτερα, καθώς και σε αμερικανικά ελικόπτερα να διεκπεραιώσουν ρουμανικές ελαφρές  δυνάμεις  πεζικού στην απέναντι όχθη του ποταμού Δούναβη.

Μόλις έφθασαν εκεί οι ρουμανικές χερσαίες δυνάμεις και εξασφάλισαν το αρχικό προγεφύρωμα Ο-1 στην απέναντι όχθη του Δουναβη ποταμού, έδωσαν το σήμα στις δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ολλανδίας να ρίξουν στο ποτάμι τα πρώτα τμήματα πλωτής γέφυρας για συναρμολόγησή της. 

Παράλληλα αμερικανικά και ρουμανικά επιθετικά ελικόπτερα εκτελούσαν πυρά πέραν του Ο-1, εξασφαλίζοντας το και  καταστρέφοντας τις τυχόν  εχθρικές δυνάμεις που κινούντο προς τον ποταμό.


Στη συνέχεια, περισσότερα ρουμανικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού όρμησαν κατά μήκος της πλωτής γέφυρας  μήκους 700 μέτρων,  ενώ  αμερικανικές και ολλανδικές σχεδίες φόρτωναν  πολωνικά και ρουμανικά τμήματα πεζικού.

Τέλος γαλλικά τεθωρακισμένα οχήματα και   αμερικανικά οχήματα μάχης πεζικού διέσχισαν την πλωτή γέφυρα  ολοκληρώνοντας τη διάβαση του Δούναβη ποταμού κοντά στο Bordusani .


Η 6η Ιουνίου 2023 σηματοδότησε την πιο σημαντική ημέρα του Sabre Guardian 23.

Άλλες μικρότερες ασκήσεις διεξήχθησαν  αυτήν την ημέρα στη Ρουμανία,  οι οποίες περιελάμβαναν  άσκηση σε νοσοκομείο, η οποία απέδειξε την ικανότητα της Νατοϊκής  δύναμης να εκκενώσει θύματα από τις πρώτες γραμμές, καθώς και η πραγματοποίηση  συντονισμένων βολών από  αμερικανικά, ιταλικά και ρουμανικά συστήματα ΠΕΠ κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας.

Η άσκηση  "DEFENDER 23" του ΝΑΤΟ
Η  "Sabre Guardian 23", εντάσσεται στην άσκηση "DEFENDER 23", είναι μια άσκηση που πραγματοποιείται από τις ρουμανικές χερσαίες δυνάμεις και τον στρατό των ΗΠΑ σε διάφορες τοποθεσίες στη Ρουμανία, για τη βελτίωση της ενσωμάτωσης πολυεθνικών δυνάμεων μάχης με τη συμμετοχή σε διάφορα  "επεισόδια" όπως  ελιγμοί τεθωρακισμένων-ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ και  διαβάσεις ποταμών.

Η "DEFENDER 23" είναι μια άσκηση που διεξάγεται υπό την ηγεσία του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αφρική, η οποία επικεντρώνεται στη στρατηγική ανάπτυξη ηπειρωτικών δυνάμεων που εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην αξιοποίηση των προκαθορισμένων αποθεμάτων του Στρατού και στη διαλειτουργικότητα με Συμμάχους και εταίρους.

Διεξαγόμενη από τις 22 Απριλίου έως τις 23 Ιουνίου, η "DEFENDER 23" επιδεικνύει την ικανότητα της USAREUR-AF να συγκεντρώσει γρήγορα τη μαχητική ισχύ των δυνάμεων που εδρεύουν στις ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη, αυξάνει την φονικότητα της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ μέσω πυρών μεγάλων αποστάσεων  και  "χτίζει" την ετοιμότητα της, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του κράτους υποδοχής.

Στην άσκηση  "DEFENDER 23" συμμετέχουν  περισσότερα από 7.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και 17.000 πολυεθνικά μέλη από περισσότερες από 20 χώρες  μεταξύ των οποίων είναι οι : Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Επισημάνσεις  για τον Έβρο
Η Ελλάδα είναι γνωστό ότι έχει αμυνικό δόγμα στον Έβρο και τα νησιά της στο Αιγαίο, έναντι της Τουρκίας.

Ωστόσο οι αντεπιθέσεις αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των Αμυντικών επιχειρήσεων και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να έχουμε κατά νού για το θέατρο επιχειρήσεων του Έβρου ποταμού, ότι θα πρέπει να εξετάζεται η βιαία διάβασή του από φίλιες δυνάμεις, εφόσον αυτή κριθεί απαραίτητη.

Αναλύοντας την ακολουθητέα τακτική των δυνάμεων του ΝΑΤΟ για την επιχείρηση  βίαιης διάβασης του Δούναβη ποταμού, διαπιστώνουμε ότι ακολουθήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα στάδια αυτής όπως:

1. Η συγκέντρωση των δυνάμεων που θα επιχειρούσαν την βίαιη διάβαση πραγματοποιήθηκε  αρχικά σε θέσεις ασφαλείας  σχετικά πλησίον της φίλιας όχθης, πλην όμως διεσπαρμένες, προκειμένου να μην στοχοποιηθούν και καταστραφούν  αυτές από τον εχθρό.

2.Καθοριστικό ρόλο  στην επιτυχία της επιχείρησης έπαιξε το σφοδρό φίλιο πύρ που αποδυνάμωσε το εχθρικό πυροβολικό και την αεροπορία, προκειμένου να μην δυνηθούν αυτά  να επέμβουν επωφελεία των χερσαίων δυνάμεων τους  που ήταν ταγμένες αμυντικά στην απέναντι όχθη του ποταμού.

3. Στη συνέχεια επλήγησαν οι εχθρικές δυνάμεις της απέναντι όχθης, δημιουργήθηκε το Ο-1 (αρχικό προγεφύρωμα) από φίλιες δυνάμεις που με πλωτά μέσα και ελικόπτερα διεκπεραιώθηκαν σε αυτήν, απομονώθηκε με φίλια πυρά αυτό, δημιουργήθηκε πλωτή γέφυρα και διεκπεραιώθηκαν τα φίλια ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ-άρματα στην απέναντι όχθη.

Ειδικότερα για τον Έβρο  ποταμού λόγω του μικρού πλάτους και βάθους του ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, η βίαιη διέλευσή του δεν είναι οπωσδήποτε  αναγκαίο να περιλαμβάνει δημιουργία πλωτής γέφυρας τουλάχιστον στα  αρχικά στάδια της επιχείρησης, αφού άρματα-ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ μπορούν με κατάλληλο εξοπλισμό να τον διασχίσουν.

Αυτό επαυξάνει τις απαιτήσεις λήψης επιπρόσθετων μέτρων επιτηρήσεως από εμάς για αποφυγή αιφνιδιασμού εάν οι Τούρκοι αποπειραθούν να  αποτολμήσουν διάβαση  ευκαιρίας του ποταμού και όχι βίαιη διάβαση αυτού.

Τέλος η ύπαρξη ενός (1) Τάγματος Καταδρομών ανά Σχηματισμό της 1ης Τουρκικής Στρατιάς, μεγιστοποιεί τον προαναφερθέντα κίνδυνο.