Rafale και Viper στο 100% των δυνατοτήτων τους περιμένουν τα F-35 – Πως θα μετατραπεί η HAF σε περιφερειακή αεροπορική υπερδύναμη



Ενώπιον της μεγαλύτερης ίσως πρόκλησης στην ιστορία της βρίσκεται πλέον η Πολεμική Αεροπορία η οποία έπειτα από την αναβάθμιση των F-16 σε διαμόρφωση Viper, την απόκτηση των game changer Γαλλικών μαχητικών Rafale θα κληθεί πλέον να φέρει σε πέρας έναν πραγματικό άθλο με την ενσωμάτωση στο οπλοστάσιο της και του 5ης γενιάς stealth αεροσκάφους F-35. Τo γεγονός ότι τρία καινούργια μαχητικά τελευταίας τεχνολογίας μέσα σε μια δεκαετία προστίθενται στη «φαρέτρα» της HAF μόνο ως κοσμογονία μπορεί να χαρακτηριστεί για τα αεροπορικά δεδομένα. Με το έργο που έχει μπροστά της να είναι πλέον τιτάνιο καθώς οι αλλαγές σε υποδομές, εκπαίδευση, συντήρηση, υποστήριξη αλλά και στον σχεδιασμό του νέου αεροπορικού δόγματος με βάση τις νέες πλατφόρμες αλλά και τα όπλα  που θα μεταφέρουν θα είναι ριζικές.

Η Πολεμική Αεροπορία τα επόμενα χρόνια δεν καλείται απλά να κάνει την υπέρβαση αλλά να ‘’χτίσει’’ ένα στέρεο οικοδόμημα πάνω στο οποίο θα βαδίσει για δεκαετίες ώστε να εξασφαλίσει την αεροπορική κυριαρχία έναντι των αναθεωρητικών γειτόνων η οποία στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο αποτροπής με δεδομένη την ισχύ του αεροπορικού όπλου. Έχει χρέος να εκπαιδεύσει ιπτάμενους που θα έχουν τη δυνατότητα να πετούν και να πολεμούν αν χρειαστεί με τρία κορυφαία μαχητικά σε ένα περιβάλλον όπου ο δικτυοκεντρικός πόλεμος θα αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση επιβίωσης και επικράτησης. Στον οποίο δεν θα συμμετέχουν μόνο οι σύγχρονες πλατφόρμες που προσθέτει στο οπλοστάσιο της αλλά και μια σειρά από οπλικά συστήματα τόσο του Πολεμικού Ναυτικού όπως τα σύγχρονα πλοία επιφανείας-φρεγάτες FDI και καινούργιες κορβέτες- αλλά και του Στρατού Ξηράς ειδικά στον τομέα της αεράμυνας.

Τα μαχητικά 5ης γενιάς F-35 στο νέο αεροπορικό δόγμα της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους καθώς ο ηλεκτρονικός πόλεμος, ο συλλογή και μεταφορά πληροφοριών και δεδομένων και φυσικά η δυνατότητα ‘’αόρατης’’ εισόδου σε εχθρικό περιβάλλον αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία έχουν κατασκευαστεί. Οι πληροφορίες μάλιστα που φτάνουν σχετικά με την αναβαθμισμένη έκδοση block 4 πάνω στην οποία ήδη εργάζονται οι Αμερικανοί επιβεβαιώνουν την έμφαση που δίνεται στον ηλεκτρονικό πόλεμο. Πρόκειται για την έκδοση την οποία θα αποκτήσει η Πολεμική Αεροπορία σύμφωνα με όσα διαβεβαιώνει η κατασκευάστρια εταιρία.

Όμως το μεγαλύτερο ίσως ‘’στοίχημα’’ για την HAF δεν είναι άλλο από την ανάγκη τρία διαφορετικά σύγχρονα μαχητικά όπως τα F-35, τα Rafale και τα Viperνα συνεργαστούν στο πεδίο των επιχειρήσεων με στόχο την 100% αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους σε κοινές αποστολές. Ήδη η Πολεμική Αεροπορία έχει δείξει αξιοσημείωτη πρόοδο στην εκπαίδευση της 332 Πολεμικής Μοίρας ‘’Γεράκι’’ με τα καινούργια Rafale η οποία μέσα σε ελάχιστο χρόνο ενσωματώθηκε επιχειρησιακά. ‘Όμως ο δρόμος μέχρι το Αεροπορικό Επιτελείο να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητες που έχουν οι ‘’ριπές’’ είναι ακόμα μακρύς. Στην Τανάγρα προσγειώθηκε χθες το 15ο Rafale και μένει να παραληφθούν ακόμη 9 μέχρι να συμπληρωθούν τα 24 μαχητικά.

Ανάλογα μακρύς κυρίως χρονικά είναι και ο δρόμος μέχρι οι Μοίρες των F-16 να παραλάβουν και τα 83 αναβαθμισμένα Viper ενώ εκκρεμεί ακόμη το ζήτημα των 38 F-16 block 50 με νέες πληροφορίες να κάνουν λόγο για πιθανότητα μετατροπής και αυτών των μαχητικών σε Viper. Οι ιπτάμενοι-εκπαιδευτές της 343 Πολεμικής Μοίρας ‘’Αστέρι’’ η οποία ήδη έχει παραλάβει τα πρώτα 8 Viper κάνουν λόγο για ένα διαφορετικό μαχητικό σε σχέση με το block 50+ για το οποίο θα χρειαστεί χρόνος μέχρι τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ να εκμεταλλευτούν απόλυτα τα πλεονεκτήματα του.

Ο στόχος πλέον για την Πολεμική Αεροπορία είναι ξεκάθαρος. Μέχρι το 2028 Rafale και Viper να πετούν στο απόλυτο των δυνατοτήτων τους και να περιμένουν το μαχητικό-‘’στρατηγείο’’ F-35  πάνω στο οποίο θα ‘’χτιστούν’’ τακτικές και σενάρια που θα μετατρέψουν τη HAF σε μια περιφερειακή αεροπορική υπερδύναμη.