Το Rafale F5 θα είναι εξοπλισμένο με το "POD TR"-Φόβος και τρόμος στην άλλη πλευρά του Αιγαίου-Η Ελλάδα αναζητά το Talios Pod



Τα Rafale θεωρούνται τα αεροσκάφη που θα βάλουν τους «φρουρούς» του Αιγαίου σε μια νέα εποχή

Χάρη στην πώληση 12 αεροσκαφών Rafale στην Κροατία, η Γαλλική  Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA) παρήγγειλε 21 TALIOS optronic pods από την Thales για 100 εκατομμύρια ευρώ, με στόχο στη συνέχεια να έχει 67 αντίγραφα για τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας & Διαστήματος (ΑΑΕ) καθώς και για αυτές της Ναυτικής Αεροναυπηγικής.

Το pod TALIOS (Targeting Long-range Identification Optronic System), σηματοδοτεί ένα άλμα στις ικανότητές του, χάρη στους υψηλής απόδοσης ηλεκτρο-οπτικούς και υπέρυθρους αισθητήρες υψηλής ανάλυσης. Καθιστά έτσι δυνατή την εκτέλεση χτυπημάτων μεγάλης εμβέλειας και την ταυτόχρονη εκτέλεση αποστολών αναγνώρισης, με τις πληροφορίες που συλλέγει να μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο. Τέλος, το σύστημα πρόβλεψης συντήρησης SmartFleet, αυξάνει το ποσοστό διαθεσιμότητάς του.

Ωστόσο, το Rafale χρησιμοποιεί επίσης τον νέας γενιάς λοβό στρατηγικής εναέριας αναγνώρισης RECO NG. Αυτό  επιτρέπει να τραβάτε φωτογραφίες σε μεγάλο και πολύ χαμηλό υψόμετρο, μέρα και νύχτα. Και μπορεί να στοχεύσει έναν αντικειμενικό στόχο - ή ακόμα και πολλούς - από διαφορετικές γωνίες χάρη στους οπτικούς αισθητήρες του που μπορούν να περιστραφούν 180°.

Όμως, στο μέλλον, οι πλατφόρμες TALIOS και RECO NG θα γίνουν ένα.

Πράγματι, σύμφωνα με μια έκθεση  που μόλις δημοσιεύθηκε από την Defense Innovation Agency (AID), έχουν ανατεθεί μελέτες στην Thales LAS ως μέρος του έργου "Pod TR", το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός νέου υποδείγματος και αναγνώρισης για το Rafale F5.

Η AID εξηγεί ότι, αυτό το TR Pod  θα παρέχει "αποστολές ανίχνευσης, αναγνώρισης  και εντοπισμού στόχων σε πραγματικό χρόνο" και ότι, ως εκ τούτου, θα συγχωνεύσει τις δυνατότητες των λοβών TALIOS και RECO –NG.

Η Ελλάδα αναζητά το Talios Pod για τα Rafale
Η Ελλάδα θα ήθελε να ενισχύσει την ικανότητα του στόλου των Rafale. Σε αυτή τη γραμμή, η χώρα θα ήθελε να αποκτήσει το Talios (Στόχευση Long-range Identification Optronic System) pod.

Να υπενθυμίσουμε ότι, το Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας  δημοσίευσε πριν από λίγους μήνες, επίσημη ανακοίνωση . Σύμφωνα με αυτήν, Έλληνες εκπρόσωποι συναντήθηκαν με τους διαχειριστές της εταιρείας Thales. Ο σκοπός των διαπραγματεύσεων, αφορούσε  το σύστημα IRST και το Talios pod για τον στόλο Rafale της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Μάλιστα, αυτή η συνάντηση και η πρόθεση αγοράς  του ατρακτιδίου TALIOS, χτύπησε συναγερμό στην Τουρκία με τα τουρκικά μέσα να αναφέρονται εκτενώς, ομολογώντας την κυριαρχία της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας έναντι της αντίστοιχης Τουρκικής. 

«Είναι γνωστό ότι τα αεροσκάφη Rafale μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολλά όπλα στην ελληνική απογραφή. Η Αθήνα πραγματοποιεί εδώ και καιρό μεγάλες επενδύσεις σε στρατιωτικά συστήματα. Μία από τις πιο σημαντικές προμήθειες είναι τα αεροσκάφη Rafale. Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία επιθυμεί να ενισχύσει την αεροπορική της ισχύ και να εδραιώσει την υπεροχή της στην Περιφέρεια του Αιγαίου έναντι της Τουρκίας», ανέφεραν.

Targeting Long-range Identification Optronic System (TALIOS)
Το Talios μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στόχευση και αναγνωριστική επιτήρηση. Το σύστημα μπορεί να ανιχνεύσει και να παρέχει ικανότητα εμπλοκής τόσο για εναέριους όσο και για επιφανειακούς στόχους. Η δυνατότητα αυτόνομης στόχευσης του συστήματος, προσφέρει κινούμενα στοιχεία και μπορεί να καθοδηγήσει έξυπνα όπλα. Το Talios προσφέρει διαφορετικές λειτουργίες σάρωσης για εργασίες επανεκτίμησης.

Το σύστημα αισθητήρων υψηλής ανάλυσης, είναι σε θέση να σαρώσει μια ευρεία περιοχή για να αναζητήσει στόχους σε λειτουργία αναγνώρισης και στη συνέχεια να μεταβεί σε λειτουργίες απόκτησης και παρακολούθησης στόχων. Είναι σε θέση να δημιουργήσει μια τρισδιάστατη χαρτογράφηση.

Το σύστημα είναι εξοπλισμένο με ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη (AI), για να επιτρέπει την αυτόματη αναγνώριση και απόκτηση στόχου. Επιπλέον, το pod υποστηρίζει βαθιά επίθεση με βόμβες και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, αναγνώριση στόχων αέρος-αέρος, υποστήριξη κλειστού αέρα (CAS) και μη παραδοσιακές πληροφορίες, Επιτήρηση και Αναγνώριση (NTISR).

Το μεγάλο ατού του Rafale, εκτός των ηλεκτρονικών του, είναι το πλήθος των όπλων που μπορεί να εκτοξεύσει, με πρώτο φυσικά τον πύραυλο αέρος-αέρος Meteor. Είναι τελευταίας τεχνολογίας, ακόμα και η γαλλική αεροπορία τον έχει παραλάβει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Πάει πολύ μακριά, με μεγάλη ταχύτητα και εμπλέκει στόχους σε πολλαπλάσιες αποστάσεις από τους κοινούς πυραύλους.

Ο συνδυασμός της αναβάθμισης του υπάρχοντος στόλου ελληνικών F-16 (σύμφωνα με την Lockheed Martin, η Ελλάδα θα διαθέτει τότε τα πλέον προηγμένα F-16 στην Ευρώπη)  σε συνδυασμό με την απόκτηση γαλλικών Rafale, θα προσδώσει στην Ελλάδα ένα αξιοσημείωτο ποιοτικό πλεονέκτημα και θα εξασφαλίσει την κυριαρχία της Πολεμικής Αεροπορίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Mε την ολοκλήρωση του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 στο επίπεδο VIPER και την ενισχυμένη 332 Μοίρα «Γεράκι» με τα 24 Rafale F3R, τα μαχητικά που θ’ ανταλλάσσουν δικτυοκεντρικά δεδομένα μέσω του Link 16 και του ραντάρ AESA, θα είναι συνολικά 108. Μια σημαντική δύναμη με πολλά επιπλέον asset που προσφέρονται από την πλειάδα των αισθητήρων που φέρουν.