Άστραψαν και βρόντηξαν ελληνικά Leopard-2HEL και ελικόπτερα AH-64A+ στην Βουλγαρία σε άσκηση του ΝΑΤΟ (Βίντεο)



Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της Άσκησης «PIRIN SENTINEL - 23»

Όπως αναφέραμε και χθες ελληνικά άρματα μάχης Leopard-2HEL, και ελικόπτερα AH-64A+ συμμετείχαν σε άσκηση του ΝΑΤΟ στο πεδίο βολής του Νόβο Σέλο στην Βουλγαρία.

Πρόκειται για ελληνική δύναμη που αποτελείται από ουλαμό Τεσσάρων αρμάτων αυτού του τύπου και επιθετικά ελικόπτερα, η οποία συμμετείχε σε κομμάτι της ευρύτερης ασκήσεως του ΝΑΤΟ Defender-23, με την συμμετοχή Αμερικανών, Ιταλών Βουλγάρων και άλλων χωρών της συμμαχίας.

Την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023, στο πλαίσιο του πλέγματος των διεθνών συνεργασιών με φίλιες και σύμμαχες χώρες που σχεδιάζονται από το ΓΕΕΘΑ, πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Ασκήσεων Κορέν (Koren Training Area-KTA) της Βουλγαρίας η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY)  της Τακτικής Άσκησης Mετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) “PIRIN SENTINEL - 23”, επιπέδου Τάγματος, η οποία διεξήχθη με τη συμμετοχή τμημάτων της XXIII Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (ΧΧIII ΤΘΤ) «3ο ΣΙ - ΔΟΡΥΛΑΙΟ», της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) «ΚΙΛΚΙΣ ΛΑΧΑΝΑ», καθώς και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλγαρίας και της Ιταλίας.

Η ΤΑΜΣ “PIRIN SENTINEL - 23” πραγματοποιήθηκε με πραγματικά πυρά και περιελάμβανε αντικείμενα επιχειρησιακής εκπαίδευσης με σκοπό την επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών.

Την τελική φάση της άσκησης παρακολούθησαν ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλγαρίας Admiral Emil Eftimov, ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ ΣΣ) «ΘΡΑΚΗ» Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη και ο Αρχηγός των Χερσαίων Δυνάμεων της Βουλγαρίας Major General Deyan Deshkov.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, συμμετείχαν περισσότεροι από 400 Βούλγαροι στρατιωτικοί, αναπτύχθηκε πολυεθνική ομάδα μάχης η οποία συμπεριλάμβανε ένα ελληνικό ουλαμό αρμάτων μάχης, ένα μηχανοποιημένο τάγμα, μια αυτοκινούμενη μοίρα πυροβολικού και μονάδες ΑΡΒΧΠ πολέμου τον βουλγαρικό στρατός, σχηματισμούς από τις χερσαίες δυνάμεις των ΗΠΑ, έναν ιταλικό σχηματισμό από την Πολυεθνική Ομάδα Μάχης του ΝΑΤΟ στην Βουλγαρία, καθώς και αεροσκάφη από την Βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία.

Κατά την διάρκεια της άσκησης διαπιστώθηκε η άρτια οργάνωση, εκπαίδευση και επιχειρησιακή ετοιμότητα των ασκούμενων τμημάτων, καθώς και το υψηλό επίπεδο συνεργασίας και η ενίσχυση των δεσμών των συμμετεχουσών χωρών.

Στόχος είναι η βελτίωση της διαλειτουργικότητας, η προσφορά μιας ευκαιρίας εκπαίδευσης στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

Επίσης μέσω της ασκήσεως η συμμαχία θέλει να επιδείξει την ευελιξία και αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ, να ενισχύσει τη συνολική στάση αποτροπής στον εναέριο τομέα σύμφωνα με την Αντίληψη του ΝΑΤΟ για την Αποτροπή και την Άμυνα του Ευρω-Ατλαντικού Χώρου (DDA).

Η πρόθεση του ΝΑΤΟ να δεχθεί την Ουκρανία στην συμμαχία με διαδικασία Fast Track, σύμφωνα και με τον ΓΓ Γ.Στόλτεμπεργκ ίσως λέμε να είναι το σημείο καμπής, για ραγδαίες στρατιωτικές εξελίξεις στην Ουκρανία, με σενάρια που ούτε να τα αναφέρουμε δεν μπορούμε για την Ευρώπη.