Καμία αλλαγή πλεύσης για την Τουρκία - Στο στόχαστρο του τουρκικού στρατού και πάλι η νησίδα Ζουράφα



Μια νέα εποχή ξεκινά σύμφωνα με δημοσιολογούντες για την Τουρκία, επισημαίνοντας πως ανοίγουν παράθυρα ευκαιρίας για…συνεννόηση με την γείτονα. Η τοποθέτηση λένε του Χακάν Φιντάν, του μέχρι πρότινος ισχυρού άντρα της ΜΙΤ, των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, θα φέρει νέο αέρα στις σχέσεις της Άγκυρας με τις χώρες της περιοχής καθώς ο συγκεκριμένος είναι πάνω απ’ όλα πραγματιστής. Η τοποθέτηση δε του Γιασάρ Γκιουλέρ στο υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας θα συμβάλει σε μια πιο…ήρεμη περίοδο καθώς αναφέρουν πως ο συγκεκριμένος δεν είναι «γεράκι» αλλά ένας άνθρωπος ήπιων τόνων…

Τα λένε και τα γράφουν όλα αυτά λες και η πολιτική της Τουρκίας ασκείται σύμφωνα με τις ορέξεις και τα κέφια του εκάστοτε υπουργού. 

Παραβλέπουν ότι στόχος του Ερντογάν και των αποφάσεων του νεοοθωμανικού κράτους που δημιουργεί σιγά σιγά είναι ο «Αιώνας της Τουρκίας». Ένας αιώνας με αναθεωρητικούς στόχους.

Οι στόχοι αυτοί δεν άλλαξαν και ούτε προβλέπεται πουθενά πως θα αλλάξουν καθώς ζητούμενο είναι το…μεγαλείο της Τουρκίας.


Σε αυτό το πλαίσιο είδαμε τα πρώτα σημάδια πριν καλά καλά ορκιστεί το νέο υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας.

Νέα περιστατικά με εργαλιοποίηση του δράματος των προσφύγων και των μεταναστών που οδηγούνται από την τουρκική στρατοχωροφυλακή στα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο και φυσικά η αμφισβήτηση της ελληνικής δικαιοδοσίας ως προς την έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο που σημειώθηκε όταν τα φορτηγά πλοία Αnt και Potentia, κενά φορτίου, συγκρούστηκαν μεταξύ τους και το τουρκικών συμφερόντων Ant αρνήθηκε την συνδρομή των ελληνικών Αρχών. Ευτυχώς η κίνηση ματ της Αθήνας να στείλει στο σημείο μεγάλο αριθμό δυνάμεων σε σύντομο χρονικό διάστημα απέτρεψε την Τουρκία από το να κάνει το επόμενο βήμα και να επιχειρήσει να αναλάβει τον έλεγχο της επιχείρησης στο σημείο.


Μια δε ακόμα κίνηση που πέρασε κάτω από τα «ραντάρ» αυτές τις ημέρες ήταν η κίνηση των Τούρκων στην νησίδα Ζουράφα που αποκαλύπτει το Πενταπόσταγμα.

Συγκεκριμένα η Τουρκία με την ΝΟΤΑΜ Β1159/23 δέσμευσε περιοχή από τις 8 έως τις 9 Ιουνίου για ασκήσεις με την χρήση πυρών στην έξοδο του κόλπου του Ξηρού.

Το δυτικό άκρο αυτής της περιοχής παραβιάζει τον εναέριο χώρο της ακριτικής νησίδας Ζουράφα. Μιας νησίδας που η Τουρκία έχει συμπεριλάβει στις «γκρίζες ζώνες» του Αιγαίου.

Ένα ακόμα σημάδι δηλαδή ότι δεν αλλάζει την αναθεωρητική της ατζέντα.

Η Αθήνα αντέδρασε με την αντιΝΟΤΑΜ  Α1839/23 τονίζοντας οτι μέρος της περιοχής που θέλουν οι Τούρκοι για την άσκησή τους συμπεριλαμβάνει και περιοχή ελληνικής κυριαρχίας και φυσικά ακυρώνοντας την τουρκική ως προς το μέρος που συμπεριλαμβάνει ελληνική περιοχή.


Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία βάζει στο μάτι την Ζουράφα.

Η Ζουράφα έχει μεγάλη γεωστρατηγική σημασία μια και σημειοθετεί το απώτατο σημείο της ελληνικής θαλάσσιας επικράτειας στο βορειοανατολικό Αιγαίο και παράλληλα είναι το βορειοανατολικότερο γεωγραφικό σημείο των Θρακικών Σποράδων, κάτι που αποτελεί συχνό σημείο εντάσεων μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής στα υδάτινα σύνορα. Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού της Τουρκίας ξεκίνησε τη δεκαετία του '90 πολιτική σύμφωνα με την οποία θεωρεί τη νησίδα ως μια από τις 130 λεγόμενες γκρίζες ζώνες, της οποίας την κυριότητα αμφισβητεί, παρ' όλο που η ελληνική θέση είναι εμπεριστατωμένη.

Η περιοχή έχει κατά καιρούς αναφερθεί πως φιλοξενεί κοιτάσματα πετρελαίου.